ADATLAP
Holt volt, holt nem volt... (Banyamese)
...
Üveges Böbe véleménye:
Ez volt a legelső könyv amit olvastam az írónőtől. A történet végig izgalmas volt, az a "muszáj" tovább olvasnod kategóriás, amin minden azt követő lapon új fordulatok várnak. Stílusa tetszetős, bár pár helyen úgy éreztem, hogy több könyvet el kell olvasnom tőle ahhoz, hogy teljes egészében kerek történet adódhasson belőle. Akár utalások, akár a fantázia világnak kisebb részei, például a szellemek, démonok, vámpírok, amik a korábbi könyvei elolvasása nélkül hiányosnak tűnnek.
Horváth Júlia véleménye:
Szerettem, kedvenc íróim egyike. Nagyon vártam már s nagyon Mennyből a csontváz hangulatát vártam melegebb, fényes, érzelmesebbet de ez sajnos vagy nem sajnos nem találtam, lehet a helyszín miatt sokkal szellősebb a kissé vagy nagyon diliseket egy helyen tartó kapocs, kevésbé szerethetők a szereplők. A Pókos résznél viszont kiakadtam Anyósra nem kicsit, ott kellett volna az irrigátor neki.:).
Gyuricza Györgyné véleménye:
Ez az utolsó könyvem amit teljesítenem kellett a könyvkihívásra. Nem első könyv amit olvastam az írónőtől. Azok nagyon tetszettek, de ez valahogy nem volt számomra az igazi. Szinte végigszenvedtem magam a történetem, alig haladtam egy nap alatt. Néha tudtam persze mosolyogni rajta, de nem kellett zsepit elővenni, hogy a könnyeimet letöröljem ami a nevetőgörcs alatt kicsordul. Ezt csak azért írom le mert a Szennyből az angyalon nagyon jót vidultam. Azért ez is tűrhető volt.
Pogonowski Johanna véleménye:
Újabb nagy kedvenc. Az írónőnek van több (összesen 3) karácsonykor játszódó könyve, ez a legújabb.
Aki szeret nevetni, de közben szereti a mozgalmas történetet, amiben akad szerelem is, annak nagyon ajánlom. Az írónőnek imádnivaló a stílusa. Könnyed és szórakoztató.
Szandra Tállai véleménye:
Egymagában olvasható könyvdarab, szerintem rég nem írt ilyen vicceset Fable. Különösen üdítő, hogy itt a női főhős a "badass" és a férfi kísérője hüledezik és próbál meg lépést tartani (mindezt úgy, hogy cseppet sem lesz feminin a pasi). Ha valaki csak hármat választ ettől az írótól, azért a dobogóra még szerintem felfér.
Bäumler Zsófia véleménye:
Egyik kedvenc írom egyik újabb szerzeménye ez a mese. A történet egy szigeten játszódik, ahol a főszereplők Samira és Casablanca egy internetes adás-vételt bonyolítanak le. Egy vámpírölő készlet cserél gazdát. Ettől kezdve a történetbe banyák, szellemek és nemnormális rokonok csatlakoznak be. A sztori szórakoztató, Fable-stílusú és van egy-két tök jó poén benne.
Fodor Angéla véleménye:
Ez egy fantasztikus könyv! Szinte le se tettem. Ezzel keltem, és ezzel feküdtem. Vagány humor, könnyed stílus. Nem csalódtam benne. Vigyázat! A buszon túlutazást okoz, az emberek pedig értelmetlenül nézik a nevetőgörcsöket.
Bátran ajánlom mindenkinek.
Ecseri Mariann véleménye:
"Manapság sokan elhiszik magukról, hogy harminckét bölcsességfoguk van. Tudákossággal pótolják a valódi tudást. Mindenért ordítanak, mint a szamár, csak nehogy valaki észrevegye, milyen ostobák, és pont ezáltal buknak le."

Szeretem a történeteit, a karaktereit, de nem ez lesz a kedvencem.
Kindner Anna véleménye:
Nem hittem soha hogy fogok valaha ilyet mondani egy Vavyan Fable könyvről: de ez most nem varázsolt el igazán. Az is lehet hogy én nem voltam igazán a szerzőre hangolva. Nem ez az első és nem is az utolsó Fable könyv amit olvastam. A szereplők jól ki vannak találva, humoros is, a téma sem rossz, de valahogy nekem nem állt össze egy egésszé. Ettől függetlenül nem adom fel és továbbra is fogok Fable könyveket olvasni.
Sántha Zsanett véleménye:
Hihetetlen humora van az írónőnek, imádom a műveit. Ez a könyv annyira nem fogott meg, de nem bántam meg az olvasását, tényleg egy igazi banyamese. Néhol vontatott, néhol humorosan hihetetlen cselekmény (szellemek). Viccesek a szereplők, igaz néha azt sem tudtam ki kicsoda. Mindennek ellenére imádom Vavyan Fable nyelvezetét.
Kuzmann Attila véleménye:
Egyszercsak megláttam ezt a könyvet. Nocsak, egy új Vavyan Fable, és én még nem olvastam? Ide vele! Leültem, és csak a 300. oldalnál jutott eszembe a Könyvkihívás. Aztán mire beléptem, megkerestem, bejelöltem olvasásra, már a 388. oldalon voltam. Ez a könyv is tele van játékos szavakkal, furábbnál furább helyzeteket ad elő teljes természetességgel, meglep és elgondolkoztat, miközben szórakoztat, és tanít, hogyan kell jobban élni, mint eddig tettük. Pontosan, mint az eddigi összes többi Fable-fabula, amiket (majdnem mindet) olvastam. Klasszisokkal felülmúl szinte minden más írót. De, mert mindig van egy "de"... hiányoltam belőle valamit, ami az eddigi könyveiben bőséggel megvolt az írónőnek: azt, hogy megkacagtasson. Mosoly, vigyor előfordult az arcomon, de az a széles, akár buszon is könnyeket potyogtató nagy kacagás, az egyetlen egy helyen fordult elő, és az a 499. oldalon volt. Egy pontosan 500 oldalas könyvben. Hmmm... Számomra ez elhagyhatatlan része kellene legyen Vavyan Fable könyveinek. Ez volt az első vonása ami megtetszett az első könyvének ami a kezembe került. Hogy tökéletesen hozza, milyen humora lett volna Rejtő Jenőnek, ha még az 1990-es években is élt volna. Na, pont ezt nem találtam meg jelen kötetben (kivéve az utolsó oldalt). Ez azonban csak fél jegyet von le számomra, mert a kalandok, a szemléletmód, az életöröm (aminek hiánya miatt úgy megutáltam annak idején a szépirodalmat), a szép mese és az élettapasztalat mind-mind csodássá varázsolták így is azt a három-négy napot, ameddig a könyv tartott számomra. Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, de a többi könyvét még inkább, ha még nem olvastátok!
Katona M. Anita véleménye:
Sokszor hallottam már a szerzőről, egyetemi tanulmányaim során is szóba került egy választható tárgy kapcsán (népszerű irodalom), ám eddig nem olvastam még tőle semmit. Ez úgy utólag látva nagy hiba volt, ugyanis egy remek könyvet vehettem tőle kézbe.

Fantasztikus humora van az írónőnek, és ahogy a szavakkal játszik, az egyszerűen zseniális. A stílusából, a történetből is látszik, hogy egy olvasott, intelligens személtől származik a mű.

Nagyszerű élmény volt, és már itt van nálam több másik könyve is, amit el kell/akarok olvasni.
Ladinszki-Kiss Nóra véleménye:
Fable tinédzser korom kedvenc írója, sírva nevettem minden során. Talán én nőttem fel, talán ő laposodott el, de nekem ez a könyv nem tetszett. Könnyed, nyári olvasmány, a tőle megszokott remek humorral, de a karakterek valahogy laposabban, a szavak mesterkéltebbek, mint korábban, a történetben pedig jócskán túlsúlyba kerül a 'bűbáj', az általam annyira kedvelt krimi/akció vonallal szemben. Aki viszont nem olvasott korábban tőle, annak jó szívvel ajánlom, nagyon kellemesen fog szórakozni!
Kéméndi Beáta véleménye:
Valójában most egy picit csaltam... A megjelenése után már elolvastam rögtön, de nincs olyan könyve amit ne olvastam volna, így ezt éreztem a legkorrektebbnek... :)

Nem voltak vele szemben igazán nagy elvárásaim, tudom, hogy mit fogok kapni: kikapcsolódást, gondtalanságot, vegytiszta szórakozást. Ez most is meg volt.
Kumli-Györök Zsuzsi véleménye:
Karácsony óta várt rám ez a könyv (és hát persze hogy maga a könyv is karácsonykor játszódik), meg érte megvárni, hogy legyen időm kiélvezni.

Hihetetlenül jó történet, különleges és szerethető figurákkal.
A történet maga minden szempontból megfogott, hiszen a szerző (kinek műveiben soha nem csalatkozik az ember) fantasztikusan viszi végig a fő szálat és az egyéb mellék cselekményeket is.

Csak ajánlani tudom, azon olvasó társaimnak, akik 1. szeretik Fable humorát, írás módját, meglátását, szövegeit; 2. akik szeretik a misztikumot és nem riadnak meg tőle (szellemek, boszorkányok, mi egyebek); és 3. akik elhiszik hogy igen is létezik szerelem első "hallásra".
Cserepes Eleonóra véleménye:
Könnyed, szókincsbővítő olvasmány, amin hangosan fel lehet nevetni olvasás közben, folyamatos a történés, nem kell unalmas oldalakon átrágni magunkat. Esendő figurái között felismerhetjük magunkat és ismerőseinket minden hibánkkal együtt. Igazi felüdülés olvasni, bár kétségtelenül nem egy tucatponyva...
Érsekné Liktor Edit véleménye:
Vavyan Fable a kedvenc íróm, szinte az összes könyvét olvastam és szinte az összes könyve megvan. A legújabb könyvét a Holt volt, holt nem volt.... (Banyamese) című könyvet még ősszel megvettem a munkatársaimtól a névnapomra kapott könyvutalványból. Aztán, valahogy nem volt időm olvasni, most kerítettem sort rá.
Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy vajon én változtam-e meg (ebben biztosan van valami), s eddig nem vettem észre, vagy a mostani írásaiban még sokkal több a moralizálás, mint a régebbiekben. Annyival több, hogy nekem már kicsit sok. Nem jelentett azért nagy nehézséget a könyv végigolvasása (504 oldal), de voltak részek, amiket már kicsit untam. Néha már túlságosan erőltetett a szereplők szlengje......
Az akció- és kalandregények között szerepel, ehhez képest túl sok volt benne a szellem.

Összességében: a könyv a hagyományos Fable-stílusban íródott, de nem ez lett a kedvenc könyvem tőle.
Sz. Tímea véleménye:
Mostanában kicsit félve veszem a kezembe Fable új könyveit. Mindig azt remélem, hogy "na most visszatér" a "régi fénye", de sajnos ez most sem következett be. Ha ez lenne az első könyv, amit olvasok tőle, nagyon tetszene, de így... Régebben a főszereplőknek, sőt, az egyszer feltűnő mellékszereplőknek is volt "mélységük", most csak azt érzem, hogy fel vannak skiccelve, 2D-ben. Egy egyszer olvasható, bolondos szerelmes történetnek, nyaraláshoz elmegy :)
Markó Júlia véleménye:
Meseanyó ismételten nagyot alkotott. Ajánlott recept szerint alkalmazva a könyvet, sírtam, kacagtam, szívemet melengettem a történetet olvasva. Minden részlete varázslatos volt, a szereplők színes egyéniségűek és módfelett szerethetőek. Akciós, szerelmetes, nevetős részekben nem volt hiány, s a történet mélyebb értelme is megfogott. Szívből ajánlom mindenkinek aki szereti a holt volt, holt nem volt történeteket. :)
Kis Krisztina véleménye:
A történet egy Samira nevű nő köré tornyosul, aki elmegy egy szigetre ahol meg akarja keresni a Halál Ujja nevű náci elrabolt kincseit és visszajuttatni azoknak akiktől elrabolta. Persze közben rengeteg szellemmel találkozik, ugyanis Aleet szigete tele van ezekkel. Számos vicces és érthetetlen kaladba keveredik miközben beleszeret a helyi szálloda tulajdonos fiába Zsömönfube. Érdekese volt a könyv, szívesen megnézném filmben. Viszonylag sok volt a szereplő, időnként nehéz volt követni hogy hogy ki kivel van és kicsoda is, de nagyon jó volt.
Müller Judit véleménye:
A Fable rajongók nem fognak csalódni, kalandok, szerelmi szál, misztikum. Nekem sokszor kicsit erőltetett a nyelvezete, bár voltak benne olyan szójátékok, melyeket zseniálisnak találtam. Összességében szerintem kicsit vontatott, sokszor jópofiskodó, de alapjában véve szórakoztató.
Berczeli Zsoltné véleménye:
Kedvenc íróm legújabb könyve szó szerint szellemesre sikeredett. Humorérzéke továbbra sem hagyta cserben, így olvasás közben enni inni nem mertem, nehogy megfulladjak a nevetéstől.
Legújabb főhőse Samira, többi könyveihez hasonlóan vicces karakterű emberek, szellemek közé csöppen, most egy esküvőn való részvételnek álcázva a történetet. Természetesen nem csak ez a cél, hanem egy vámpírölő készlet megvásárlása, de közben előkerül a halhatatlanság kelyhe is. A történetből nem marad ki a romantika sem, az erotikus hangú Casablanca borzolgatja Samira érzékszerveit, még sem megy át a történet szirupos telenovellába.
Szeretem Fable mókás és találó karakterelnevezéseit, mint egyik főgonoszunk a történetben Patogénia. Az örökös orgazmusokat átélő Lucifa gyanúsan hasonlít egy amerikai vígjátékban szereplő anyukára,így megfordult a fejemben, írónőnk is olyan jól szórakozott-e azon a filmen mint anno én.
Természetesen hőseink megakadályozzák, hogy a gonosz szellemek életre keljenek - a maguk botcsinálta módján, így végül a történet majdnem happy end. Reménykedjünk Casablanca nem esik le a fáról az oroszlánnal, és bízom benne a mese folytatódni fog még.
Örömmel ajánlom a könyvet másoknak, de ha valaki olyan éjjeli baglyos olvasó mint én vagyok, és párkapcsolatban él, testi és lelki épsége érdekében az olvasás idejére költözzön külön szobába, mert a hangos kacajok erőteljesen megzavarhatják kedvese nyugalmát.
Földvári Nagy Ibolya véleménye:
..nos, a többi Fable könyvhöz képest ez egy kicsit gyengusra sikeredett. Nem nyerte le maradéktalanul a tetszésem..
Kettinger Laura véleménye:
Az elején kicsit kuszák voltak a szálak, ettől függetlenül nagyon tetszett! Igaz januárban olvastam el, de mivel csak most regisztráltam az oldalra, így februárhoz tudom csak írni. De hogy becsületes legyek, elolvasom újra!
Faragó Tamara véleménye:
Vavyan Fable: Holt volt, holt nem volt...(Banyamese) Meseanyót azóta imádom, hogy a kezembe került a Mesemaraton című könyve. A Banyamese is egy végtelenül humoros, egy kicsit romantikus és nagyon "szellemes" smile hangulatjel történet. Az pedig csak hab a tortán, hogy tele van poénos köntösbe rejtett bölcsességekkel, igazságokkal. Az egyik kedven idézetem a könyvből: "Ha az ember szereti a betűt, akkor az olvasás látókört szélesít, szókincset dúsít, koponyásít. Annak aki rühelli, rontja a szemét, nyálasítja - hülyíti az agyát."