ADATLAP
Holtak fogságában
Amikor egy társadalom uralkodó rétege elveszíti történelmi létjogosultságát, az erőszak természetellenes módszerével tartja fenn hatalmát. S mint az el nem takarított telem: mérgező anyagokat termel s megfertőzi maga körül a világot. Ilyen fojtogató korszak emlékeit, a fasizmus rémuralmának éveit idézi föl ez a regény a II. világháború kezdetétől a befejezés előtt hónapokig. A szereplőket már ismerjük az író Város a felhők alatt c. regényéből, mely a több kötetesre tervezett regényciklus első kötete. Most a második részben tovább követhetjük útjukat, Martin Laciét, Ács Magdáét, Bordás Franciét s a többi margitvárosi fiatalokét, a letartóztatás, a munkatábor, a frontélmények gyötrelmein át az öntudatos szembeszegülésig, a vállalt harcig – s van, akiét a halálig.
A történelem érzékletes képekben kel életre előttünk. Molnár Géza személyes élmények közvetlenségével ábrázolja a kort és alakjait, akik elszenvedték az idézett évek poklát, de szenvedésükkel már a jövőt formálták. A jövőt, mely ma már a jelen....
Ambrus Andrea véleménye:
Több szálon futó cselekmény, sok szereplő szemszögéből megvilágított kapcsolatok. Az emberi gyengeségek vagy éppen erősségek valósághűen ábrázolódnak. Nincs a döntésekben kezdetben semmi olyan, ami ne történhetne meg bármikor. De haladunk előre az időben és egyre nyomasztóbban járja át a mindennapokat a háború, ezáltal minden tett annak függvényében módosul. Rendkívül jól kibontott, sokszor felkavaró, számomra letehetetlen írás.