ADATLAP
I was here
When her best friend Meg drinks a bottle of industrial-strength cleaner alone in a motel room, Cody is understandably shocked and devastated.
She and Meg shared everything—so how was there no warning? But when Cody travels to Meg’s college town to pack up the belongings left behind, she discovers that there’s a lot that Meg never told her. About her old roommates, the sort of people Cody never would have met in her dead-end small town in Washington. About Ben McAllister, the boy with a guitar and a sneer, and some secrets of his own. And about an encrypted computer file that Cody can’t open—until she does, and suddenly everything Cody thought she knew about her best friend’s death gets thrown into question....
Silye Tibor véleménye:
Témáját tekintve nem egy könnyű olvasmány, de valójában nagyon egyszerű és olvasmányos. Főként fiataloknak szól, és érezhető is ez a nyelvezetén. Azonban ez nem jelenti azt, hogy csak nekik lenne érdemes elolvasni. Nekem tetszett több okból kifolyólag is:
- Elgondolkodtató kérdésekkel van tele. Mit tennél, ha elveszítenéd a másik feled? Milyen érzés rájönni arra, hogy akit a legjobb barátodnak hiszel, talán mégsem az? Talán mégsem ismerted úgy, ahogyan hitted?
- Tartalmas és van mondanivalója. A gyász feldolgozása nem könnyű. Hosszú folyamat, és nem lehet csak gyorsan végigszaladni rajta.
- Érint más kérdéseket is, például anya - lánya konfliktus és kapcsolat, de a hátrányos család helyzet meghatározó a regényben. Jól példázza, hogy nem minden a háttér, hiszen lehet tökéletes minden, ha valami mégsem klappol, és fordítva is. Az élet hullámvasút.
- A nyelvezete és hogy még angolul is könnyed, olvasmányos. Az író stílusa megfogott.

Bővebben: http://discussion.blog.hu/2017/09/07/mit_tennel_ha_egy_nap_elveszitened_a_masik_feledet
Takács Timy véleménye:
Kedvelem Gayle Forman stílusát, főleg mert intelligensen és giccsmentesen tudja visszaadni a szerelmi történeteket, bár az én kedvencem tőle a Where She Went, a Ha maradnék folytatása. Azokhoz a könyvekhez képest nekem ez egy kicsit csalódás volt. Persze a sztori olvastatja magát és az ember nem tudja letenni, mígnem a végére ér, de ezúttal valami nem lett az igazi. A vége nagyon zavart, valahogy a szerelmi szálat most nem találta el, nem tudtam elhinni, hogy ők ketten összeillenének. Talán az előttem szólónak van igaza, és nem kellett volna a két karaktert összeboronálni, nem tudom. Kár érte, minden esetre maga a téma - depresszió, öngyilkosság - elgondolkodtató, figyelemfelkeltő és jól megszerkesztett a történet.
Németh Enikő véleménye:
Gayle Forman megint bebizonyította, milyen mély mondanivalójú, gyönyörű könyvet tud írni, annak ellenére is, hogy az az ifjúsági kategóriába tartozik. Bevallom őszintén, annak ellenére, hogy a Ha maradnék hatalmas élményt nyújtott, mivel már évekkel ezelőtt olvastam és mivel manapság az ifjúsági könyvek nem nagyon tudnak lekötni, félve kezdtem bele az olvasásba. Tartottam tőle, hogy már nem lesz meg az a varázs, amit az író könyveinek az olvasása közben tapasztaltam korábban.
Mekkorát tévedtem. Érdekes könyv volt, olvastatta magát, és ugyan benne voltak a szokásos tini elemek, amik szinte kötelezőek egy ifjúsági történetbe, mégis nem vitte el a rossz irányba és a domináns végig a barátság, a szeretet maradt olyan mondanivalóval, ami miatt érdemes volt a kezembe venni a történetet.
Tény, hogy volt olyan dolog, ami nem tetszett benne, kifejezetten a szerelmi szálra értem. Én sokkal jobban örültem volna, ha Ben nem szeret bele Cody-ba - tudom, hogy ez karakterfejlődést mutatott nála, de nem minden ember tanul a hibáiból vagy nem mindenki változik meg ilyen téren, és szerintem az sokkal nagyobb út lett volna Cody számára, ha valamilyen szinten végigjárja ugyanazokat a lépéseket, amiket Meg is, ebbe beleértve azt is, hogy Cody elutasítja, és mégis sikerül neki elkerülnie a barátnője végzetét.
Ennek ellenére kifejezetten élveztem a könyvet, nagyon szép mondanivalója van és bátran ajánlom bárkinek, aki nem riad vissza a kissé komolyabb témáktól.
X D véleménye:
Remélem, hogy ez a könyv hamarosan megjelenik magyarul is, és minél többen el fogják olvasni. Annyira mély mondanivalója van, hogy azt lehetetlen lenne 200 karakterben megfogalmazni, annyi szereplővel tudunk azonosulni az olvasás során, hogy képtelenség lenne egyet kiemelni. Ez egy olyan könyv, amit egyszerűen el kell olvasni. Elgondolkodtató. Gayle Forman legjobb könyve.