ADATLAP
Igazi hősök - 33 magyar
"Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy másoknak ezzel példát mutattak. Kiválasztásuk teljesen szubjektíven történt, ők az én személyes hőseim.” ...
Tűről Pattant véleménye:
Petschauer Attila és Semmelweiss Ignác története ragadott meg leginkább. Borzasztó történetek fantasztikus emberekről.
P.A.: Csapatban lehet olimpikon, de egyéniben nehogy már egy zsidó nyerje a magyar úriemberek sportjának versenyét?
S.I.: Kollégái nem fogadták el, hogy nem egy külső tényező, hanem egy ma már egyszerű fertőtlenítő kézmosás mindent megoldhat. Borzasztó körülmények között kellett meghalnia, és még családja sem vett részt a temetésén.
Borzasztó és fantasztikus. Egy csipetnyi érdekes történelem. Ezekből talán többet kellene belecsempészni az iskolarendszerű tananyagokba, és akkor talán jobban értékelnék és szeretnék a diákok a történelmet.
Piroska Fruzsina véleménye:
Könyvtárból kölcsönöztem a könyvet, de meghosszabbíttattam, mert muszáj volt néhány életrajzot újra és újra elolvasnom. Hihetetlen, sokszor tragikus sorsú emberekről olvashattam ebben a gyöngyszemben. Nyáry Krisztián ismét fantasztikusat alkotott! Csak azt sajnálom, hogy a könyvben szereplők közül sokuk neve és története eddig ismeretlen volt előttem. Kár, hogy irodalom órán nem volt módom megismerni ezen valódi hősök életét.
Bognár Csilla véleménye:
Nyáry Krisztián Így szeretek ők kötetei igazi gyöngyszemnek bizonyultak számomra, Így nem volt kérdéses, hogy a jelen kötetet is magaménak szeretettem volna tudni.
Alapvetően érdekelnek az életrajzi vonatkozású könyvek, és a jelen kötet 33 magyar ember sorsába, életébe enged betekinteni. Közöttük olyan emberekké akiket, alig ismerünk, mégis fontos szerepet játszottak a történelem során. Igazi hősök.

I-Tar Szabina véleménye:
Nyáry Krisztián 33 magyar hősről szóló könyve szerintem hatalmas ötlet. Ugyan nem olvastam a korábbi műveit, de ebből a könyvből igazán jól látszik, hogy milyen sok kutató munka előzte meg a kötet megszületését. A történetek nagyon érdekesek, nem száraz életrajzokat olvashatunk, Nagyon örültem annak, hogy számomra (sajnos) több ismeretlen magyar tudós, katona, sportoló életét, munkásságát és kiemelkedő teljesítményeit ismerhettem meg. Szinte az összes történet tetszett, de különösen érdekesnek találtam Bányai Júlia, Hugonnai Vilma és Halassy Olivér életét. Mindenkinek ajánlani tudom a könyvet...
Szabó Márta véleménye:
Nyáry Krisztián ismét egy olyan témára érzett rá, ami kellően populáris és kellően izgalmas ahhoz, hogy az is könyvet ragadjon, aki elítéli az olvasást. Remek történetek remekül megfogalmazva olyan remek emberekről, akiket minden magyar ismer, de sokszor azt sem tudja, miért is az ő nevét viseli a sportaréna. Nem lehet letenni, muszáj falni az oldalakat és muszáj szerelembe esni. Igazán fantasztikus könyv! Alig várom a Merész Magyarokat is!
Gerencsér Anikó véleménye:
Nagyon szerettem az Így szerettek ők-köteteket, és már vártam a következő könyvet a szerzőtől. Az életrajzok olvasása közben nagyon sokszor fogott el a tehetetlen düh, amikor a hősök megaláztatásáról, vagy pályályuk ellehetetlenítéséről olvastam. A leírás stílusa Nyáry Krisztiántól megszokottan továbbra is gördülékeny, olvasmányos és izgalmas.
Gondár Erika véleménye:
Ha valaki kezébe veszi Nyári Krisztián könyvét nem fog unatkozni. 33 olyan magyar ember élete elevenedik meg a lapokon, akik hírnevet szereztek hazánknak. Színésznő, orvos, olimpikon, gyártulajdonos, mind mind egy egy izgalmas kis darab a múltunkból.
Sándor Bernadett véleménye:
Biztos több mint 33 hösünk van, mégis ez számomra az elsö könyv, amely foglalkozik is velük.
Megfelelöen hosszú de nem aprólékos életrajzok alkotják a könyvet. A tettekre illetve eszmékre irányított alázatos figyelem érezhetö az oldalakon. Sokszor éreztem az igazságtalanság és düh keserüségét a torkomban, mikor a hös csak halála után "nemesedett", csak utólag értékelték azt amit véghezvitt.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Màr a borìtò felkeltette az èrdeklődèsemet. Vajon kik azok a hősök,akiket alig ismerek? Az első Hugonnai Vilma volt, majd Semmelweis Ignàc. Aztàn elolvastam sorban, volt olyan szemèly, kinek törtènetèt többször is. Megdöbbentő, elgondolkodtatò többek sorsa.Kitartàsuk,akaraterejük,magyarsàgtudatuk pèldaèrtèkű! Meg kellene ismerni mindenkinek, màs szemmel làtnàk sorsukat, s megtanulnànk nevüket is.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Màr a borìtò felkeltette az èrdeklődèsemet. Vajon kik azok a hősök,akiket alig ismerek? Az első Hugonnai Vilma volt, majd Semmelweis Ignàc. Aztàn elolvastam sorban, volt olyan szemèly, kinek törtènetèt többször is. Megdöbbentő, elgondolkodtatò többek sorsa.Kitartàsuk,akaraterejük,magyarsàgtudatuk pèldaèrtèkű! Meg kellene ismerni mindenkinek, màs szemmel làtnàk sorsukat, s megtanulnànk nevüket is.
Ruttkay Emese véleménye:
Mint kiderült, nem idén jelent meg, de annyira kíváncsi voltam, hogy mégis benne hagytam a listámba. Végülis én idén vettem meg :) (Remélem ez nem csalás...)
Nagyon szerettem az Így szerettek ők c. köteteket is, ez sem okozott csalódást. Könnyed stílusban, nehéz életek lejegyezve. A legjobban Semmelweis története hatott meg, és kötött le. Kórházban dolgozom, minden évben megünnepeljük július 01-jét, a magyar egészségügy napját, Semmelweis születésnapját. Idén teljesen más hozzáállással fogok részt venni az ünnepség körüli teendőkben.
Müller Judit véleménye:
Az Így szerettek ők két kötete után ez sem okozott csalódást. A szereplők mások, de a stílus ugyanúgy olvasmányos, szellemes. Valahogy így kéne tanítani ezeket a személyiségeket az iskolában, és a diákok máris nem éreznék nyűgnek. Lebilincselő, sokszor megható, elgondolkoztató történetek példaértékű emberekről.
Anikó Csernus véleménye:
Az Így szerettek ők két kötete után nagyon vártam egy újabb "folytatást". Habár a téma nem ugyanaz, a stílus és a mondanivaló hasonló. A kötet végére fogalmazódott meg bennem, hogy azért volt ennyi hős az elmúlt 150 évben, mert a hatalmon lévő rendszer ennyire lehetetlenné tette az előre jutást, vagy pedig ők szimplán mertek a saját útjukon járni. Szeretném azt hinni, hogy napjainkban azért nem jelenik meg könyv kortárs hősökről, mert rendszeresen szerepelnek a sajtóban és ismerjük munkásságukat. Ismét sajnálkozom, hogy ezek a Nyári szerzemények nem az én középiskolás koromban jelentek meg....
Varszegi Eszter véleménye:
Nyary Krisztian mar regen belopta magat a szivembe, izgalommal vartam az uj konyvet. A konyben valoban igazi hosok kaptak szerepet. Hihetetlen, erdekes, elszomorito, szep es szivbemarkolo tortenetek ezek. Nagyon remelem, hogy sok magyar irodalom es tortenelem tanar csempeszi be konyvet az oraira. En imadtam volna ha ezek az irasok mar az en gyermekkoromban is leteztek volna.