ADATLAP
Igazi hősök
Nyáry Krisztián, az elmúlt évek két könyvsikerének, az Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyveknek szerzője ezúttal is valódi emberi sorsokról írt igaz történeteket. Harminchárom 19-20. századi magyar emberről, akik köztünk éltek, és akiknek élete vagy személyes döntései ma is példaszerűek. Ők az igazi hősök. Vannak köztük ismert emberek, mint Papp Laci vagy Semmelweis Ignác, és kevésbé ismertek, mint Halassy Olivér, a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler.

"Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy másoknak ezzel példát mutattak. Kiválasztásuk teljesen szubjektíven történt, ők az én személyes hőseim.”

Nyáry Krisztián
...
Stubán Éva véleménye:
Tele vannak a közösségi oldalak és a középszerű blogok olcsó tanmesékkel az emberségről, gerincességről, kitartásról, értékekről, Nyáry Krisztián hősei saját életükkel, viszontagságaikkal, eredémyeikkel és tetteikkel igazolják, hogy minden korban, helyzetben embernek kell maradni, nem azért mert jó, vagy könnyű esetleg kifizetődő, sőt! Azért kell embernek maradni, mert a lelkiismeretünk nem hagy más kiutat.
Székely Ildi véleménye:
Olyan emberekről szól, akiknek nem voltak emberfeletti képességeik, nagyon is emberiek voltak, ezért a könyv által közvetített legfőbb üzenetet (mindig van döntési lehetőség) nagyon elérhetővé teszi. Sok esetben nagyon vérlázító egy-egy ember története, szomorú, hogy ennyi tragédia egyáltalán megtörténhet.
Janszkyné Kőszeghy Ildikó véleménye:
Jó tudni, hogy járnak közöttünk hősök,még ha nem is ismerjük fel őket mindig.
Szalai Adél véleménye:
Lehet nem ide tartozik, de Én mégis megkockáztatom, hogy ide soroljam. A héten, 2 nap alatt "kivégeztem", de ugyan így voltam az első kettővel az "Így szerettek ők 1-2" könyveivel. Imádtam!!!!!! Már két hete előjegyzésem volt rá a könyvtárba, de nem adták oda, mert úgy volt, hogy jan 27.-én jön az író, és dedikálni akarták. Mentem volna Én is, csak sajnálatos módon az író Úr nem érkezett meg(nagy bánatomra). Így mehettem a könyvért már előbb.
Borzalmas tudni, és olvasni, hogy az vagy azok az emberek akikről szól a könyv, a maguk idejében egy meghurcolt, száműzött, kitagadott, emberek voltak. Most meg utcák, terek, díjak, épületek vannak róluk elnevezve, se a saját életüket meg nagy szenvedésbe, és kínok között kellett leélniük. Minden egyes ilyen embernél Nálam felmerült a kérdés...Mi lett volna ha....ha megbecsülik, ha nem zavarják el, ha nem ölik, vagy gyilkolják meg. SZÖRNYŰ SZŐRNYŰ és SZÖRNYŰ. És a legszörnyűbb!!??? A legtöbbjük nincs 60-70 éve ,hogy élt, és hogy ezek megtörténtek. És még nagyon sok mindent tudnék írni......volt, hogy meg is könnyeztem némelyiket. :-(