ADATLAP
Indul a bakterház
...
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Bendegúz viselkedèse mindig megmosolyogtat. Akàr olvasva, akàr a filmet nèzve. Az "ízes" beszèd mindig megnevettet. Nèha szàndèkosan bossszantja a felnőtteket, akik maguk is nevetnek a trèfàkon. Nèha, ùgy èrzem, el is hiszi a maflasàgokat. Humoros, jò könyv. A film is nagyon tetszik.
Németh Luca véleménye:
Nagyon vicces több szempontból. Talán nem hiba használni a könyvvel kapcsolatban az amúgy igencsak elcsépelt "kultikus" jelzőt, bár valószínűleg a filmet többen ismerik. Mindenképpen érdemes elolvasni!
Zuzan Éva véleménye:
Bendegúz mindig jó szándékú gyerek volt saját bevallása szerint, de sosem sikerült jól, amibe belefogott. Elég mozgalmas élete van a bakternál az már biztos. Ez az a könyv, amit garantáltan végignevetsz.
Alvean véleménye:
Régen nevettem ennyit, mint ezen a könyvön! A film is kimondottan jó, többszörnézős! Kár, hogy nincs folytatása, szívesen olvasnám vagy nézném még Bendegúz kalandjait! Csak ajánlani rudom mindenkinek!
Gyuricza Györgyné véleménye:
Ezt a könyvet már vagy ötször olvastam, de még mindig jól szórakozom rajta. Annyira édes történet, ami tényleg a könnyed szórakozást célozza meg. A filmet is már párszor láttam. Most, hogy befejeztem az olvasást, megnéztem a filmet is. Hát nem is tudom melyik tetszett jobban, nagyon jól eltalálták a színészek a karaktereket, de még is a könyv még is jobban tetszett.
Sáfár Józsefné véleménye:
A filmet már sokszor láttam, de még mindig tudok rajta nevetni. Most képregényben találtam meg, így is megunhatatlan. A sztorik viccesek, a szereplők nagyon jók. Szerintem minden korosztály szívesen olvassa.
Kemendi Tímea véleménye:
Nálam mind a film, mind a könyv a sírva-röhögős kategóriába tartozik, nem tudom megunni egyiket sem. A könyvet már régen olvastam, most itt volt az ideje. Kár, hogy nincs folytatása, szívesen olvasnám még Bendegúz további kalandjait. Az biztos, hogy ezt a könyvet nem most olvastam utoljára:)
Kovács Szilárd véleménye:
Nos be kell valljam a filmet nem láttam, viszont nagyon nagyon élveztem.. Akkorákat nevettem rajta, annak ellenére, hogy megpróbáltam visszafogni magam amekkorát csak lehetett. Szóval ha valaki el akarja olvasni a könyvet azt javaslom ne a buszon, vagy a villamoson tegye.. mert hahotázni fog ..Maga a történet a tipikus 20 század eleji szegényparaszti sorsnak a képét mutatja felénk.. s az író ennek a sajátságos humorát próbálja érzékeltetni..
Nagy Edina véleménye:
Ez a könyv is úgy került az életembe, hogy előbb láttam filmen, és ezt követően olvastam el.
Ilyen igazán szórakoztató könyvet hogy hagyhattam eddig ki?
Ezt még egyszer el kell olvasni!
Vass Melinda véleménye:
A filmet szinte kívülről tudom, de a könyv egész más tészta. Mondhatnám, a film csak a jéghegy csúcsa. Ez a könyv letehetetlen! Betegre röhögtem magam!:-) A könyvben picit mások a szereplők, van még egy bakter, a mi bakterünknek él még a felesége, illetve a filmből ezek kimaradtak/megváltoztatták. Nem baj, attól még továbbra is szeretem! De most már a könyvet sokkal jobban szeretem! El fogom még néhányszor olvasni, azt hiszem! :D
Csabai Regina véleménye:
Még kicsi koromban láttam a filmet, de nem nagyon emlékeztem rá. Úgy gondoltam, először elolvasom és utána megnézem újra... Egyszerűen fergeteges volt, valamikor percekig csak a könyvön röhögtem. A legviccesebb könyv, amit valaha olvastam.
Paller Péter véleménye:
Fergeteges marhaság, de a jó értelembe. Kiskoromban nagyon sokszor láttam a filmet mert az egyik kedvenc mesém mögé volt véve egy videokazettára akkor is nagyon szerettem, de egy közel 20évvel később felnőtt fejjel elolvasni egészen más élmény volt. Most értettem az összes olyan viccet is ami gyerekfejjel és filmnézés közben nem esett le.
véleménye:
Hihetetlen, hogy egy könyv ennyire magával tudja ragadni az olvasót. Nem véletlen ebbe a kategóriába soroltam. Valóban nagyon humoros, sokat lehet rajta nevetni. Filmben láttam először, kíváncsi voltam a könyves változatára is. Nem csalódtam egyáltalán, sőt felülmúlta az elképzelésem. A jövőben egyszer még biztosan elolvasom.
Rúzs-Molnár Nelli véleménye:
Vicces egy könyv. Mindig a buszon olvastam suliból hazafele menet. Kár, hogy épp a buszt választottam, hiszen olyan poénok vannak benne, hogy sokszor sírtam a nevetéstől.
Ez az a könyv, amelynek olvasása közben nem lehet unatkozni. A filmet szinte minden évben megnézi a család, és minden évben ugyan úgy nevetünk.
Igazából sok eltérés nincs a film és a könyv között, talán egy-két apró dolog. A történet olvasása közben én személy szerint úgy beleéltem magam, mintha Bendegúz nekem mesélné el a történetet, tehát nagyon közelinek éreztem mind a szereplőket, mind a sztorit.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Az igazság az, hogy a FILM nagy kedvence az egész családunknak! Kisfiúnkat is Bendegúznak neveztük el! Nagyon vicces mind a könyv, mind a film!!!
Gyönyörű, magával ragadó "ízes beszéde"...
Nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek! Tényleg érdemes könyvben is elolvasni!
Szlavikovics Tünde véleménye:
Jó kis könyv. A filmet már nagyon régen láttam és jó volt feleleveníteni Bendegúz történetét. A párbeszédek viszont a filmbeli hangokon köszöntek vissza olvasás közben :) Tényleg vicces volt, sokat nevettem közben. A kedvenc "figurám" Konc bácsi lett. Neki volt mindig valami jó tanácsa, ötlete, gondolata.
Egy szó mint száz, nagyon jó volt és ajánlom mindenkinek.
Gergely Edina véleménye:
A filmet többször láttam, ez az egyetlen magyar film, amit szeretek, viszont a könyv annyira nem fogott meg, amin nagyon csodálkoztam, mert a könyvek mindig jobban szoktak tetszeni. Most valahogy úgy éreztem, hogy a poénok nem annyi "jönnek ki", mint a filmben.
Ettől függetlenül nem bántam meg meg, hogy elolvastam.
Szigetiné Harangozó Anett véleménye:
Eddig csak a filmet láttam, most volt itt az ideje, hogy a könyvet is elolvassam. Azt mondhatom, megérte. Néhány résznél olyan hangosan nevettem, hogy a férjem csak nézett :). Bár megmondom őszintén, hogy a film is nagyon jól sikerült, azt is megnézem most újra, hogy elolvastam a könyvet is.
Kolop Vanda véleménye:
Igaz a történetet ismertem, de a könyvet most olvastam először, nagyon tetszett. Igazi gyöngyszem ez a könyv, aki szereti az ízes magyar beszédet és szeret nevetni, feltétlen olvassa el. Máskülönben nem is válik belölünk tisztességes, becsületes ember ;)
Major Szabina véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. A filmet már nagyon sokszor láttam és néhány részét kívülről is tudtam. A könyv és a film nagyon sok hasonlóságot mutat. Ám a könyvben a különböző részek részletesen vannak elírva. Véleményem szerint nagy különbség, hogy a könyvben él még a bakter felesége. A filmben már csak szellemként emlegetik. Tetszett a könyv, máskor is szívesen elolvasom.
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Mivel filmen már sokszor láttam,olvasás közben folyton Bendegúz kedves hangja csengett a fülemben.Örültem az ismét felidézett régi szavaknak,amik mára már-már feledésbe merültek.Olvasva is könnyesre nevettem megam.A könyv tartalma nagyon komoly,de viccesen,vidáman leírva.Igazi olvasás élményt nyújt.
Alpekné Barna Nóra véleménye:
Gondolkodom, mit is fűzhetnék hozzá ehhez a klasszikus alapműhöz! Bár a könyvet most olvastam először (nem utoljára), a filmet ezerszer láttam! Kétlem, hogy van olyan viszonylag felnőttkorú ember, aki ne olvasta/látta volna a művet!? Ezért is vagyok bajban a jellemzéssel!
Regős Bendegúz bakterházban töltött mindennapjaiba tekinthetünk bele. A fiú a szolgálóéveit tölti a bakterházban, mint tehénpásztor. Napjai azzal telnek, hogy a sérelmeit okozókon kitöltse humorral teleszőtt haragját. Különösen a ténsasszonnyal vívott parádés harca nevettetett meg. Az ősbutaság végig kiütközik a könyvben, de persze ilyen formán ezen is végig nevettem. Gyerek(ek) nélkül pár óra alatt végigolvasható! Stresszes napok után (vagy csak úgy is) mindenképpen ajánlom!

Mit nem adnék ilyen humorért!!! :-)

Rideg Sándor ajánlása mindent elmond, nálam nagyon célba talált:

"Jelen munkámat annak idején azért írtam, hogy olvasóimat megajándékozzam a szertelen vidámság és a nevetés örömével. Ez alkalomként szolgált nekem arra, hogy támadást intézzek a határtalan butaság világa ellen, amelyet tiszta szívből utáltam."
Szauer Emese véleménye:
Hát nem okozott csalódást!! Olvasva is nagyon élvezhető, még a film után is :)
Gondolom Bendegúz történetét mindenki ismeri, biztosan nem tudok újdonságot írni róla.
Külön élvezet, hogy a szavak fonetikusan vannak írva, volt amit többször is el kellett olvasnom, mire megértettem. Nagyon sokat nevettem közben :) Ha nem lenne ez a kihívás, biztosan nem olvasom el ezt a könyvet. Úgyhogy köszönöm-köszönöm-köszönöm :)
Nemes Ancsi véleménye:
Még hatodik nyárára kaptuk ezt a könyvet, kötelezőként. Hát, mondjuk úgy, hogy mivel kényszerből kellett olvasni nem vált nagy kedvencemmé. De jókat nevettem rajta akkor is és tetszett a története. Most úgy, hogy nem kényszerből kell olvasni, sokkal jobban tudom élvezni a könyvet. Bendegúz karaktere egyszerűen feledhetetlen :D. Ugyan olyan jókat nevetek rajta, mint anno nyáron. A filmet még kisebb koromban láttam, így nem igen emlékszem már rá, de ezek után, hogy újra olvastam a könyvet végképp meg kell néznem :)). Csak ajánlani tudom mindenkinek aki egy jó magyar könyvre vágyik, nevetésben nem lesz hiánya, ráadásul még szórakoztató és unaloműző könyv is :)
Eőry Mónika véleménye:
Azon ritka művek egyike, amikor lehetetlen eldönteni, hogy a könyv, vagy a belőle készített film a jobb. Regős Bendegúz hihetetlenül talpraesetten oldja meg a szorult helyzeteket, amikbe belekeveredik. Minden pillanatát élveztem, nem utoljára olvastam el, az biztos!
Kovács Anikó véleménye:
Bendegúz történetei sokadjára is megnevettettek. Elvarázsolt a tájszólása, a furfangjai, az örökké élni akarása, a tipikus "jég hátán is megél" mentalitása.
Az öt elemit végzett Kossuth-díjas Rideg Sándor életének képei elevenednek meg ebben a regényben.
Kelemen Réka véleménye:
A filmet - ahogy szinte minden magyar - kívülről fújom s sose tudom megunni. A poén, a móka az egyszerű ember mindennapjairól szóló film/könyv mindenkinek ajánlott feltétlenül.A kacifántos szidások, átkozódások a kedvenceim. Továbbá tetszett, hogy Bendegúz annyira megbecsüli Konc bácsit.
Dévald Emese véleménye:
A film mindig is nagy kedvencem volt, így ideje volt már elolvasnom a könyvet is. Nagyon tetszett, sírva nevettem rajta. Ami azért volt vicces mert vonatozás közben olvastam és mindenki engem bámult :) Könnyen olvasható, a történet magával ragad! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy jót nevetni. Bár azt azért hozzá kell tenni, hogy ez a fajta humor nem mindenkinek jön be, de mivel én vidéken nőttem fel abszolút közel áll hozzám. Remélem sokan fogják választani ezt a könyvet!
Majoros Andrea véleménye:
Szánom-bánom, de magyar létemre csak egy éve láttam az Indul a bakterház c. filmet – Olvasztó Imre nyugodjék békében. A filmen mindig tudtam nevetni, de valahogy mindig valami „ürességet” éreztem, mintha lennének benne fekete foltok. A könyv olvasásával végül összeállt a kép.
Redős Bendegúz e szavakkal jellemzi magát:
"Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem, rossz lett."
Néha sajnos volt olyan, hogy nem tudtam eldönteni, hogy Bendegúz igazából a világra haragszik, az őt körülvevő felnőttekre, és azért akar bosszút állni, vagy csak szimplán rossz, és élvezi, hogyha rossz fát tehet a tűzre. Az ajánló szerint nincs benne szándékos rosszindulat, csak szeret rosszalkodni. De néha tényleg elhiszem neki, hogy tulajdonképpen nem szándékosan bosszantja a felnőtteket, csak „sodródik az árral”. Van, hogy tisztában van azzal, hogy mit tesz, van hogy csak szarkasztikus és ironizál, és van, amikor naivan, tényleg elhiszi a falusiak hülyeségeit. Többnyire azonban velünk, az olvasókkal röhög együtt a patás, a bakter, a felesége, a banya, Rozi, Borcsa, a piócásember, és persze Konc bácsi tudatlanságán, igénytelenségén, és babonás mentalitásán.
Olvasás közben mindig hallom Olvasztó Imre hangját, amikor Bendegúz részéhez érek, de az olvasás azért is jobb, mert így legalább magam elé tudom képzelni a szereplők – könyv hűbb – külsejét és beszédét.
Hornokné Madarász Zsuzsanna véleménye:
Nagyon jó kis könyv, nagyon sokat lehet rajta nevetni. Sok humor van benne. A belőle készült film is nagyon sokak egyik kedvence. Aki csak a filmet látta, annak is érdemes lenne elolvasnia. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet.