ADATLAP
Isztambul
Orhan Pamuk Isztambul szülötte. Amikor a városról beszél, valójában magáról ír, amikor pedig saját emlékeit idézi föl, igazából a város történetét meséli el.
A gazdag, nagypolgári és kifejezetten világi gondolkodású családban felnövő író történetei elsősorban Isztambul európai részén játszódnak, de fontos szerepet kapnak a város elhagyott derviskolostorokkal tarkított "egzotikus" negyedei is, valamint a Boszporusz, amely a boldogság "egyedüli, kiapadhatatlan forrása".
Pamuk lenyűgöző fantáziával kelti életre gyönyörű szülővárosát, regényei visszatérő helyszínét, miközben Isztambul eddig ismeretlen arcát mutatja be, bölcsen, kellő rálátással, úgy, ahogy csak a távolba szakadt ember tud rácsodálkozni gyermekévei helyszínére....
Feraji Anikó véleménye:
Sosem olvastam még el semmit az írótól. Egyszer elkezdtem egy könyvét, de letettem, mert nem tetszett. Erről viszont azt hallottam, hogy nagyon érzékletesen ír festészetről benne, ezért kezdett el érdekelni. Kiderült minden másról is nagyon emberien, hétköznapi egyszerűséggel és szerethetően ír. Isztambulban nőtt fel, a gyerekkorán és tulajdonképpen az egész eddigi élete során szerzett tapasztalatain és benyomásain keresztül mutatja be a várost és a családját. Miközben folyamatosan kalandozik a régmúlt idők íróinak Isztambul leírásában, mert bevallása szerint aki ott él természetesnek vesz sok mindent. Csak az utazók szemével lehet újra és újra rácsodálkozni a sokszínűségre és a város sajátos szomorúságára. Annyi mindenről ír, annyira megkapó és emberi. Érdemes elolvasni. Ja és tényleg nagyon hitelesen ír az amatőr festészet szépségéről.