ADATLAP
Itt járt Britt-Marie
Britt-Marie hivatása negyven éven át az volt, hogy makulátlan rendet és tisztaságot tartson sűrűn utazgató és gyakran túlórázó férje körül. Ám útjaik elválnak, s ő, akinek lánykorában volt utoljára munkahelye, minden áron dolgozni akar. Mivel nem válogathat, elfogadja az egyetlen állást, amelyet a munkaközvetítőben ajánlanak neki, és Borgba utazik, ebbe a válság sújtotta községbe. Egy „hallatlanul koszos", felszámolás előtt álló ifjúsági otthont kell rendben tartania, éppen neki, aki nem tűr meg semmiféle piszkot és rendetlenséget. Ráadásul, ki tudja, hogyan, hamarosan az ifjúsági focicsapat vezetőjének szerepében találja magát. Pedig nem sok minden áll tőle a focinál távolabb. De Britt-Marie-t nem olyan fából faragták, hogy megijedjen a feladattól: intézkedni kezd, engedélyeket kér be, nyilvántartásokat vezet – rendet csinál és rendet tart. Az egyedülálló, messziről érkezett nőből akaratlanul a közösség egyik kulcsembere lesz. És felfigyel rá egy magányos férfi is – Sven, a helyi rendőr. Kérdés, hogy mindez elegendő-e ahhoz, hogy Britt-Marie újra otthonra találjon. Különös tekintettel arra, hogy volt férje is felbukkan a színen…

Történet a második esélyről, a sors kiszámíthatatlanságáról és az evőeszközös fiókok rendjéről. Fredrik Backman harmadik regénye szívszorító és felemelő, romantikus és ironikus, csakúgy mint korábbi művei....
Névte Lenke véleménye:
Az emberek szeretik azt hinni, másoknak könnyebb dolga van, vagy hogy vannak, akiknek az élete gondtalan. A háztartásbeli feleség szerepe is addig vonzó, amíg ki nem próbálja az ember. Amíg egy lehetséges opció, és nem kötelezettségek sora. A legtöbben a vágyott kényelmet látják, és nem azt, mit jelent valaki más szükségleteiért, lehetőségeiért cserébe feladni a saját karriert, kapcsolatokat. Nem beszélve arról, mit tud tenni az ember önbecsülésével, hogy egy, a többség által lenézett pozícióban él, teljesen kiszolgáltatva valaki másnak.
Silye Tibor véleménye:
Nem ez lett a kedvenc Backman regényem, de nem tartom rossznak. Van egy – két dolog, ami nekem nem tetszett, illetve számomra a minőség rovására ment, de kétségtelen, hogy Britt – Marie érdekes jelenség. Kissé Ovéra emlékeztetett, de örültem, hogy nem a női megfelelőjéről olvashattunk. Mellesleg nagyon megkedveltem a Borgban élő személyeket is, és a szerző humorát külön ki kell emelnem amellett, hogy baromira életszerűen ír. Érződik a regényen, hogy ilyen az élet is. Kiszámíthatatlan, hiszen bármi megtörténhet.

http://discussion.blog.hu/2017/03/09/britt_marie_jott_es_ment

Keresztes Zsuzsa véleménye:
Az író három könyvéből ebbe nehezen kezdtem bele. Britt-Mary karaktere a másik könyvben nem lett a kedvencem. Itt viszont sokkal több dolog kiderült róla, és nagyon drukkoltam neki, hogy végre valami jó is kisüljön az életben. Nagyon tetszett.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Ha.. nagyon sok mondatot ìgy kezd Britt-Marie. Ideges tìpus lehet, mert làthatatlan szöszöket keresgèl. Nagyon egyszerű asszony, aki sok èvig csak a fèrjènek èlt. Borg megvàltoztatta. Az ìrò előző kèt könyvèben is szerepelt màr, de igazàn itt ismerhettük meg a jellemèt. Ahogy a patkànnyal beszèlget, ahogy a szòdabikarbònàt hasznàlja.... Èrdekes szemèlyisèg, ezt az ìrò mèg fokozza is a rövid, egyszerű mondataival. Jòl megìrta, mert nagyon olvastatja magàt. Bàr a vègètől többet vàrtam. Kèt idèzet: "Megvalòsìtottam önmagam." "...vajon a vàlasztàsaink, vagy a körülmènyeink tesznek minket azzà, akik leszünk..."
Soponyai Ilona véleménye:
Nagyon izgultam, hogy melyik ajtón kopog be Britt-Marie! De Párizs, az meglepetés volt, bár kétségtelenül a legjobb megoldás!
Britt-Marie már az előző könyvben is kíváncsivá tett, hogy vajon mitől lett ő ilyen. Akkor nem tudtam, hogy lesz egy rész, ami róla szól és sajnáltam, hogy nem tudtam meg róla többet.
Hogy mekkora hatással volt rám Britt-Marie? A foltos pólóhoz szódabikarbónát használtam!
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
Az elmúlt fél évben olvastam el Backman mindhárom könyvét. A szerző belopta magát a szívembe, az egyik kedvenc íróm lett.
Britt-Marie különös karakter. Az előző könyvben mellékszereplő volt; s szinte végig elviselhetetlen hisztérika, csak a regény végén kaptunk némi magyarázatot arra, miért ilyen; így egy kicsit feloldozta a szerző szereplőjét a negatív megítélés alól.
Az új könyvben Britt-Marie a főszereplő, az ő (széteső-újraépülő) világát látjuk, s a legkevésbé sem éreztem, hogy idegesítő lenne. Egy szerethető, modora miatt vicces szituációkba kerülő nénivé változott.
Kíváncsi lennék, a könyv hatására hányan rendezték át az evőeszközeiket, mennyit nőtt a szódabikarbóna és az ablakmosó iránti kereslet, többen kezdtek-e drukkolni a Liverpoolnak, lett-e valaki patkánybarát, és vajon több embernek lett-e bátorsága ugrani.
K Zsuzsi véleménye:
A 9.9 egyszerűen csak azért van, mert Fredrik Backmantől nem az első könyvet olvasom. Egyébként szinte biztos, hogy 10-et adnék rá, de valahogy így nem akaródzott. Méghozzá szerintem főleg azért, mert a másik két könyvnél a történet vége annyira tökéletes volt (legalábbis számomra), itt pedig valahogy mást vártam volna. Drukkoltam egy végkifejletnek, és nem az lett, és nem tudtam elfogadni. Na de egy könyv nem csak a végéből áll, úgyhogy térjünk inkább rá a többi, sokkal lényegesebb részére. :)
Szerettem olvasni. Kíváncsi voltam a végére, de közben nem akartam, hogy vége legyen. Az egész atmoszférája annyira jó volt. Amikor Backman könyveit olvasom, valahogy az egész hangulatomat áthatja a könyv, belekúszik a napjaimba a történethez társuló érzés. Ahogy a focinak megteremti ezt a különleges, varázslatos légkört, az valami zseniális. (Pont így az EB előtt pedig nagyon találó volt. :) ) Ez persze csak egy példa a sok dolog közül, amivel levett a lábamról FB. Megpróbálom még összeszedni, mik azok, amik miatt a kedvencem. Az egyik, amit a legjobban bírok a stílusában, a tőmondatok, na azok itt is megjelennek. Egy másik: az, ahogy a dolgokat más dolgokkal írja le. Ráadásul annyira random, alapból oda nem illő dolgokkal, amik ennek ellenére mégis tökéletesen leírják a helyzetet. Úgy értem, hogy olyan hasonlatokat használ, mint például "A szerelem nem kell, hogy tűzijáték legyen mindenki számára. Lehet ötbetűs főváros, vagy a cipő talpalásának kiszámítható időpontja." vagy "Hitelre? – szörnyülködik Britt-Marie, majdnem hasonló rettenettel, mintha épp azt ajánlották volna neki, fizessen természetben.".
Aztán ahogy az állatokról ír. Ovenél a macska. Elsánál a wors. Itt a patkány. Ahogy személyiséget ad nekik. Annyira vicces szerintem. Az irónia. A magától értetődő mondatok. Már ha értitek, it