ADATLAP
Ivan Gyenyiszovics egy napja
Az Európa Könyvkiadó 1991 szeptemberében indította el megújított, külsejében is vonzóbb sorozatát. Alaposan, minden részletre kiterjedő figyelemmel tervezte meg az összeállítást, hiszen a világirodalom és a magyar irodalom remekműveinek kiadásával egyszerre kíván segítséget nyújtani tanárnak, diáknak s valamennyi felnőtt irodalomkedvelőnek....
Sári Csaba véleménye:
Kemény olvasni, hogy mik is történtek a nem túl távoli Szibériában. Milyen kis dolgok, milyen nagy értékek lehetnek. Mennyit számít a meleg ház, a friss kenyér. Szörnyű ez az egész.
De mégis, Suhov hozzáállása már-már példaértékű. Ő nem csak túlél itt, hanem szinte már lelkesen végzi a napjai berögzült perceit.
Szoóh Gabriella véleménye:
A tanulságos olvasmány a múltbéli GULAG fogolytábor egy lakójának egy napjába enged betekintést. A borzalmak ellenére is akadnak apró örömök, izgalmak, ám a kinti világ gondjai itt teljesen leszűkülnek a mára és talán a holnapra, nincs jövő, csak a következő fejadag, napi kvóta teljesítése, stb.
Szűcs Anna Mária véleménye:
Egy nap a távoli szibériai GULÁG-on. Szörnyűséges sorsok egy embertelen világban.

Valahol a távoli sztyeppén az utolsó sztálini évtized elején egy fogolytáborban élt az „ismeretlen” Ivan Gyenyiszovics Suhov; az ő egyetlen napjának részletes krónikája az immár világhíres kisregény. Egyetlen teljességgel szokványos napjáé, amikor semmi különös nem történik: mínusz harminc fok van, mint mindig; híg halleves a reggeli, mint szokásos; a rabokat létszámba veszik és motozzák reggel és este, munkába menet és jövet, mint rendesen; dúl az ügyesek és élhetetlenek egyenlőtlen küzdelme a kályha és a kásás kondér körül, ahogy megannyi napon, héten, hónapon, éven át… A büntetések és a még mindig megszokhatatlan megaláztatások sem súlyosabbak, mint máskor. Vagyis tengeti a tábor a maga emberlét alatti életét, melynek inkább csak a külsőségeit szabályozza az őrség, valódi törvényeit a sajátos fogolylét alakítja, amely ugyan sokszor kegyetlen, mégis emberarcúbb, mint a személytelen világ, amely ide küldte őket.
Körtvélyesi Erika véleménye:
Lebilincselő és félelmetes utazás a múltba. Szolzsenyicin Suhov egy napja alapján érzékelteti velünk a Gulág borzasztó világát, és az összetartozás fontosságát. Ha van egy jó brigadéros, aki segíti társait, akkor az ember a kegyetlen munkát, az éhezést is el tudja viselni. Szolzsenyicin jellemábrázolása zseniális Suhov mellett a sorhajó parancsnok, az észtek és Fetyukov ábrázolása betekintést enged ennek a pokolnak az emberi mivoltába is. Érzékelteti, hogy más és más okok miatt bekerült emberek hogyan tudnak együtt élni, milyen típusok figyelhetőek meg a táborban, de ez a mindennapi életben is így van. Vannak a törtetők, a főnököt játszók és azok az emberek, akik segítenek, odafigyelnek a másikra. A tábor borzalmai ellenére is Suhovnak aznap sikerül jóllaknia, és a megfagyást, a betegséget is elkerülnie. De azt is látjuk, hogy ebben a helyzetben az embernek csak egy gondolata van, fizikai szükségletei kielégítése. Egy nagyon beszűkült világ tárul elénk, rengeteg szenvedéssel, nélkülözéssel.