ADATLAP
Ivan Iljics halála
-...
Kaulics Krisztina véleménye:
Az orosz realisták sehogy sem megkerülhetőek, főleg akkor nem, ha valaki irodalmi pályán szeretne továbbhaladni. Persze nem lehet egyből Tolsztoj leghosszabb műveivel kezdeni, így az Ivan Iljicset választottam. Igazán nem tartott sokáig végigolvasni, hiszen egy kisregényről beszélünk, ennek ellenére sokszor vontatottnak éreztem. Az eleje nem tetszett, főleg a karakterek miatt, hiszen mindegyiket szívtelennek, hazugnak találtam. Később, amikor Ivan Iljics életéről van szó, illetve a betegségének az előrehaladásáról olvashatunk, kezdtem élvezni. Rövidesen annyira lefoglalta az agyamat a történet, hogy észre sem vettem, és máris végeztem vele. Ez a kisregény nem olyan könyv, amit mindenkinek ajánlanék, hiszen nincs kimondott cselekménye, nem izgalmas, fordulatos, egyszóval nem olyan, amilyet a legtöbben kedvelnek. Mindazonáltal érdekes olvasmány, ami megmozgatja az embert.
Endrei Dorottya véleménye:
Nem hittem volna hogy meg tud ragadni, és mégis teljesen lekötött. Van valami ami elkezdett vonzani az orosz realizmus nyersségében, amikor a hangsúly végre a valódi élet szakaszain, kihívásain van, nem pedig a szerelmi szálon és a mesebeli világon. Nagyon jól levezeti a halál utját, és jól bemutatja a külvilág halálra adott reakcióját. Elgondolkodtató, hogy vajon egy ember a halálakor hogy fogja értekelni a saját életét. Tolsztoj Ivan Iljics halálával egy életszerű példát állít elénk a halálról.
Gábor Bence véleménye:
Meglepő volt, hogy milyen drámai egy teljesen átlagos ember halála is, és, hogy mennyire másképp éli ezt meg a haldokló, mint a környezete. Mennyi félreértés van az emberek között. A műről egyébként Kafka Átváltozása jutott eszembe. Akinek ez tetszett, az olvassa el azt is. Nekem az jobban bejött.
Szarkowicz Kinga véleménye:
Elgondolkodtató könyv az élet értelméről, valamint az emberi figyelmetlenségről és érzéketlenségről. Engem nagyon megfogott, mindenkinek ajánlom!