ADATLAP
Ivanhoe
Majdnem pontosan ezer éve történt, hogy a francia nyelvű normanok elözönlötték a brit szigeteket, és meghódították angolszász lakóit. Az uralkodó normannok és az alávetett szászok ádáz küzdelme évszázadokig tartott, de végül a két nép, a két nyelv eggyé olvadt, és így alakult ki az angol nemzet és nyelv. Az író akit a történelmi regény atyjának neveznek, az átalakulás viharos korszakába helyzei hőseit, a nemeslelkű, hős Ivanhoe lovagot, az elvetemült templáriust, a bájos Rowenát, és a szép Rebekát, Oroszlánszívű Richárd királyt és a legendás Robin Hoodot. A romantius, kalandos nagy regény másfél évszázada kedves olvasmánya felnőtteknek és fiataloknak....
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Gyerekkoromban az 1952-es filmet elég sűrűn megnéztük és imádtuk. A hős lovag, Wilfrid Ivanhoe, Anglia jogos uralkodójáért harcol egy viharos korszakban, mikor a szászok és a normannok nem békéltek meg egymással. Nagyon izgalmas, jól megírt könyv, tényleg csak ajánlani tudom. Egy kicsit zavart Izsák karaktere, a filmben nem volt ennyire kapzsi, de nem lehet minden tökéletes. A vár ostroma előtt volt bennem egy kis zavar, hogy melyik normann lovag melyik lehet, de csak pár oldal erejéig. Régóta el akartam olvasni, de mindig megfeledkeztem róla mikor olvasnivalót kerestem.
Frányó Kriszta véleménye:
Úgy gondoltam, hogy szinte gyerekként még azért tettem le, mert még fiatal voltam hozzá - hát most is küzdenem kellett vele. Pedig alapvetően a sztori jó, csak annyira dagályos, hosszú leírásokon kell ehhez átverekednie magát az olvasónak! Kevesebbel is el tudtam volna képzelni a miliőt. De legalább legyőztem végre az Ivanhoet, még ha nem is első nekifutásra!
Haskó Tünde véleménye:
nem véletlenül mondják, hogy ez az első történelmi regény. Tényleg minden benne van ami szükséges ahhoz, hogy el tudjuk képzelni a kort, az embereket, és hogy eldönthessük akartunk volna-e akkor élni inkább ....? Jók és sokszínűek a figurák, több szálon fut a cselekmény, és persze akit az elején nem szeretünk, a végére akár még szimpatikus is lehet. Nem tudom anno miért nem tudtam végigolvasni, most kifejezetten élveztem :-)
Józóné Bíró Szilvia véleménye:
erről a könyvről eddig nem hallottam.De mivel három könyvben is megemlítik amiket a kihívás alatt olvastam ( Anna Karelina ,Mekkora? Ekkora! , Bajnokok reggelije ) , így kíváncsi lettem rá .Igazi csemege van benne kaland ,romantika ,becsületesség- hűség ,képmutatás -árulás, nemzetiségi- faji konfliktus ,boszorkányper és humor. Szóval nagyon változatos .Több szereplő hol ellenszenves vagy épp szánalomra méltó ,de Bracyet aki egy negatív személy , a végén megsajnáltam és drukkoltam neki ,hogy Rebeka beleszeressen.