ADATLAP
Jézus Gyermekkora
Egy férfi és egy ötéves fiú óceánokon átkelve új hazába ér. Átmenetileg egy sivatagi táborban helyezik el őket, ahol a Simón és David nevet kapják, majd elindulnak Novilla áttelepülési központjába, hogy megkezdjék új életüket ebben az új, ismeretlen országban.

Simón dolgozni kezd egy gabonakikötőben. A munka szokatlan és nehéz, de dokkmunkás társaival – akik pihenőidejükben filozófiai eszmecserét folytatnak a munka méltóságáról – hamar összebarátkozik. Lakást, ételt és minden szükséges holmit biztosít maguknak, majd hozzálát, hogy teljesítse valódi feladatát: felkutassa a különleges kisfiú édesanyját…

J. M. Coetzee (1940–) Nobel-díjas író, irodalomtörténész, nyelvész, műfordító, a dél-afrikai irodalom legjelesebb képviselője. Legújabb regénye, a 2013-ban megjelent Jézus gyermekkora az utopisztikus államfilozófia és a kereszténység, a jézusi tanítások allegóriáinak furcsa, magával ragadó, lírai szövedéke, melynek furcsa és bonyolult szálai egy különleges gyermek sorsa körül szövődnek....
Konrád Evelyn véleménye:
Nem az első Coetzee könyv, amit elolvastam, de az első, amit magyarul olvastam. Lassan bontakozott ki előttem a lényeg, de a könyv végére sokkoló felismeréssel találtam szemben magam, amin még napok elteltével is félig meddig rémülten és egyszerre ámulva, csodálkozva merengek és gondolkodom. Mindenképp el kell olvasni!
Gombár-Erkli Katalin véleménye:
Ez egy nagyon különleges könyv, igazi élmény volt elolvasni. Elgondolkoztató és sokatmondó. Tele van tanításokkal. Lassan kell olvasni, érteni kell, figyelni kell. Mindannyian várunk és reménykedünk, hogy máshol majd sokkal jobb lesz, más lesz, közben pedig nem tudunk élni ott, ahol igaziból élünk. Nem látunk, csak nézünk. Simon és Dávid együtt kezdenek az új világban élni, Dávid édesanyját keresik. Érdekes ez az új világ, egyszerű és üres. Olvasd el bátran, ha szeretsz a világ dolgin gondolkodni!