ADATLAP
Jézus gyermekkora
Egy férfi és egy ötéves fiú óceánokon átkelve új hazába ér. Átmenetileg egy sivatagi táborban helyezik el őket, ahol a Simón és David nevet kapják, majd elindulnak Novilla áttelepülési központjába, hogy megkezdjék új életüket ebben az új, ismeretlen országban.
Simón dolgozni kezd egy gabonakikötőben. A munka szokatlan és nehéz, de dokkmunkás társaival akik pihenőidejükben filozófiai eszmecserét folytatnak a munka méltóságáról hamar összebarátkozik. Lakást, ételt és minden szükséges holmit biztosít maguknak, majd hozzálát, hogy teljesítse valódi feladatát: felkutassa a különleges kisfiú édesanyját
J. M. Coetzee (1940) Nobel-díjas író, irodalomtörténész, nyelvész, műfordító, a dél-afrikai irodalom legjelesebb képviselője. Legújabb regénye, a 2013-ban megjelent Jézus gyermekkora az utópisztikus államfilozófia és a kereszténység, a jézusi tanítások allegóriáinak furcsa, magával ragadó, lírai szövedéke, melynek furcsa és bonyolult szálai egy különleges gyermek sorsa körül szövődnek....
Simon Csilla véleménye:
Nem olvastam eddig az írótól semmit. Féltem, hogy nekem túl elvont lesz ez a regény. De nem. David és Simón belecsöppen egy világba, ahol mindenki jóindulattal van egymás iránt, mégsem találják a helyüket. Jézus tanításait zavarba ejtően értelmezi újra, és ugyan helyenként átjárja a sorokat a filozófia, mégis letehetetlen volt. Tetszett.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Hát ritka az olyan könyv ami nem nyeri meg a tetszésemet, nagyon unalmasnak találtam ezt a könyvet. Nem tetszett az egész, hiába Nobel díjas szerzeményről van szó. Lassan haladtam az olvasásával, nehezen tudtam magamat rávenni az olvasására. Meg vallom őszintén, hogy fogalmam sincs mi volt a könyv lényege, nekem zavaros volt az egész történetvezetés.