ADATLAP
Jane Eyre
Az árván maradt Jane Eyre-t szívtelen nagynénje neveli, ám egyre súlyosabb ellentéteik miatt a néni végül árvaházba adja a kislányt. Jane-ből művelt, kedves modorú kisasszony lesz, és ennek köszönhetően sikerül tanítónőként elhelyezkednie egy jómódú különc kastélyában, Thornfield Hall-ban. Miközben az úr, Mr. Rochester szeleburdi gyámleányát pallérozza, tiszta szerelem ébred benne gazdája iránt, és legnagyobb örömére érzelmei nem maradnak viszonzatlanok. Ám a kastély és a férfi sötét titka váratlan akadályt állít boldogságuk elé. Mind Jane-nek, mind Rochesternek súlyos megpróbáltatásokon kell átesnie, míg kiderül, vajon lehet-e reményük a megalkuvás nélküli beteljesedésre. Charlotte Bronte legkiérleltebb regénye máig érvényes példát mutat méltóságból, hűségből és a magára eszmélt női lélek erejébe vetett hitből....
Gyalog Nikolett véleménye:
Őszinte leszek szenvedtem vele rendesen. Először nagyon lelkesen álltam neki, aztán nyögve-nyelős lett a dolog ugyanis nem volt meg hozzá a kellő hangulatom így szegény könyv mindig elrakásra került. De végül rászántam magam és meglett az eredménye :) Nagyon tetszett, van benne minden ami kell, és végre nem egy cica baba szexistennő a főszereplő. Imádtam Mr. Rochestert főleg akkor mikor egymást egrecírozták Jannel. Végig azon izgultam, hogy jöjjenek össze. St. John az első pillanattól kezdve unszimpatikus volt. Végülis nagyon jó a történet, több szálon megy a történet, és Charlott Bronte mindig tesz bele egy egy csavart amire az olvasó nem is számít! Csak is ajánlani tudom.
Kovács Réka véleménye:
Az Üvöltő szelek után, amit végig szenvedtem, elvesztettem a bizadalmam a Bronté nővérekben ezért mindig csak messziről nézegettem Jane Eyret, de sosem volt hangulatom elkezdeni.
Ezen most változtattam és nagyon kellemesen csalódtam benne, a szereplői ezerszer szerethetőbbek. Természetesen itt is minden jó ha a vége jó, bár volt olyan rész ahol elbizonytalanodtam ebben.
Szerintem ha Bronté nővérek, akkor mindenki inkább ezzel kezdje, még ha kicsit lassú folyású is.
Molnár Dorottya véleménye:
Még anyukám könyve volt a nekünk meglevő példány,a sok olvasás látszik is az állapotán. Nagyon tetszik a legújabb kiadás borítója,egy retró reklámra hasonlít. Emlékeim szerint többször olvastam a könyv elejét mint végét de ez pár évvel ezelőtt nekem nem jelentett problémát. Azóta sajnos öregedtem egy kicsit és ez egyike lett a berögzött rigólyáimnak.
Emese Tóth véleménye:
Ha ezt a könyvet jellemeznem kéne egy színbe akkor az a szín a következő lenne: Szürke. Annyira egy jó könyv!! Könnyű nyelvezett , nem az a csöpögősen romantikus könyv amitől néha hányni tudnék. Legrémisztőbb része talán az a vörös szobába játszódó rész volt.
Varga Bernadett véleménye:
Sokszor és sokszor elolvastam. Mindig találok benne újat. Most viszont a lányom kezébe adtam, hogy olvassa el. Ő nem olvas, csak Leiner Laurát. De ez a könyv megragadta. A vörös szoba, a kegyetlenkedések, a titkok. Felkeltették az érdeklődését, ahogy engem is elvarázsolt mikor vele együtt olvastam. Több példányban is megvan itthon ez a mű.
Bolla Sára véleménye:
Nagyon régóta el szerettem volna már olvasni, most végre sikerült időt szakítanom rá. Imádtam a történetet, a karaktereket, a kort, a helyszínt, mindent. Az egyik kedvenc történetem, korábban már láttam filmben :) A könyv utolsó harmadát kissé vontatottnak találtam, olyan érzésem volt mintha egy teljesen új, oda nem illő részt próbált volna Charlotte a könyvbe illeszteni. De ettől még élvezhető volt, remélem a többi könyve is legalább ilyen jól sikerült, felkerültek a listámra azok is! :)
Potori Gréta véleménye:
Nagyon szeretem ezt a könyvet és a belőle készült filmet is. Nagyon szeretem Jane karakterét, aki talán egy kicsit hasonlít rám, és Mr Rochestert is.:) a történet vezetés klassz, a misztikus szál kicsit ijesztő... mármnt Mr Rochester előző felesége... brrr.... Janet viszont nagyon sajnálom, amikor az árvaházban lakik... Adélet is nagyon szeretem :) megéri elolvasni:)
Szerletics Róbert véleménye:
A másik kategória az "Egy könyv, amit édesanyád szeret" lett volna, de oda az Abigél került. Mindkettőn túl vagyok, és egyik sem bántam meg, hogy elolvastam.
Szép történet, néhol már-már realizmusba hajló, de a váratlan fordulatok inkább a romantikához kötik. Spoiler-ezni nem akarok, és megvallom, néhol kicsit untam is, de egészében magával ragadott. Főleg a (mondhatni) vezérmondata: "Szép az, amit szépnek látunk".
(Ha ezt olvastam volna előbb, talán nem lepődök meg annyira "A bánat íze" c. könyv végkifejletén.)
Kemendi Tímea véleménye:
Nagyon kedves kis történet, pont ilyen hűvös őszi estékre való. Kicsit furán összecsapottra sikerült a vége, mintha gyorsan be akarta volna az írónő fejezni. Az elejétől mindent olyan részletesen leírt, a happy endet pedig elintézte 4 oldalban. Talán ezmiatt hagyott bennem egy kis űrt, elmaradt a várva várt "utóélet", ahogy letettem a könyvet, már nem is gondoltam rá. Szeretem, ha még pár napig a hatása alatt vagyok egy történetnek.De ezt leszámítva tetszett.
Triszné Szabó Márta véleménye:
Nagyon szép történet, nem is értem, hogy ezt én eddig miért nem olvastam! Jól elénk tárja az írónő, hogy milyen volt egy szegény árva nevelőnő sorsa, élete akkoriban, hogy ki volt szolgáltatva annak a családnak, aki befogadta. Külön öröm volt a régi Világirodalom remekei c. sorozat köteteként olvasni, mert itt még nem voltak nyomdahibák, helyesírási hibák, félreütések ..., ami ma oly gyakran előfordul, és zavarja az olvasásélményt! Aki még nem olvasta, annak mindenképpen ajánlom!
Gyuricza Györgyné véleménye:
Azt hittem, hogy soha nem fejezem be ezt a hosszú könyvet. Viszonylag hamar a végére értem. Magával ragadott ez a történet, izgalmakkal, fordulatokkal teli könyv ez. Mindenkinek ajánlani tudom, aki szereti ezt a műfajt. A hozzászólásokat olvasgatva tudtam meg, hogy megfilmesítették a történetet. Mindenképp meg fogom nézni, bár lehet, hogy csalódást fog okozni a számomra. Sajnos jártam már úgy, hogy csodálatos könyvből készült film csapnivalóan rossz volt. Minden esetre keresni fogom az alkalmat, hogy megtekinthessem.
Ratkai Mária véleménye:
Sokan mondják, hogy unalmas és jellegtelen, de én ennek ellenére szeretem, és az értékét sem vitatom. Most egy számomra eddig ismeretlen, rövidített és átdolgozott kiadását olvastam el, és azt kell mondjam, ebben a formában valóban jellegtelen lett. A továbbiakban mindenképpen maradok az eredetinél.
Garai Dóra véleménye:
Először én a filmet láttam, de annyira magával ragadott, ahhoz képest, hogy nem az én műfajom a romantika, hogy muszáj volt elolvasnom. Gyönyörűen fejezi ki magát az írónő, meglepően gyorsan lehet vele haladni, eseménydús, nem húz el bizonyos epizódokat. És különösen tetszik a motívum, hogy Jane, a szegény és rossz sorsú lány, révbeér, mind lelki, mind anyagi szempontból egyenrangúvá válik Mr. Rochesterrel.
Lukácsné Velősy Dóra véleménye:
Rájöttem, hogy nem rajongok a klasszikus romantikus könyvekért. A végére elég izgalmas lett, viszont nem tudtam azonosulni a főhősnővel, sem a szerelmével.
Viszont szórakoztató volt a maga módján, és a maga idejeben biztosan népszerű lehetett. Azért nem bantam meg a választást.
Fehér Barbara véleménye:
Nagyon szeretem, már másodjára olvastam el. Egy tisztességes, szegény árva lányról szól, aki soha nem hagyta, hogy elnyomják. Kitűnt a szorgalmával, a tisztaságával és az egyszerűségével. Nem, nem egy szürke kisegér, hanem egy jó és teljes értékű nő. Jó lenne ha napjainkban is ilyen lenne a nőideál.
Konrád Evelyn véleménye:
Annak ellenére, hogy nem érdekelt túlságosan, amikor elkezdtem olvasni, nagyon hamar felkeltette az érdeklődésem, és megszerettem a könyvet. Tartogatott számos meglepetést, és tanulságot is az életről. Mindenképp örülök, hogy elolvastam!
R Gabriella véleménye:
Még egészen kiskoromban láttam a könyv film változatát, amit nagyon szenvedősnek, nyögve nyelősnek éreztem, így féltem belevágni a könyvbe most felnőtt fejjel. A félelem azonban teljesen alaptalan volt. A könyv már a második oldal felénél lekötött, nyelvezetét, szereplőit, leírásait igazán megszerettem. Nagyon tetszett, hogy a főszereplő nem egy idealizált bábu, hanem igazi hús-vér ember, az egyik fele jóság és erény, míg a másik fele makacsság és hiba. Ettől lett igazán szerethető, ettől szorítottam neki végig (még akkor is, ha tudtam, hogy mi lesz a történet vége). Tudva, hogy a történet nem légből kapott, hanem több része is szorosan életrajzi ihletésű, még inkább megrendítő volt olvasni Jane nehézségeit. Bár első ránézésre ijesztően hathat 600 oldal, mégis néhány nap alatt könnyedén a végére jut az ember, mert nincs benne egy unalmas, felesleges sor sem. Kiváló könyv, mindenkinek el kellene legalább egyszer olvasnia életében!
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Nem igazán szoktam romantikus könyveket olvasni, de a klasszikusokat szeretem. Nem véletlenül, mert ez sem okozott csalódást. Izgalmas volt, nem ült le, az igaz szerelemről szól. Ahol két lélek egymásra talál nem tarthatja vissza semmi. Sokan nem ismerik meg az ilyen égben köttetett szerelmet, de talán lehet ott van ahová a sors sodorta őket csak valamiért nem készek rá…még.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Még a középiskolában olvastam, nagyon tetszett, egy antikvariumban be is szereztem. Nagyon szomorúan indul, egy gyermek aki szeretetre vágyik, intézetbe kerül ahol nemcsak a tanulmányai terhelik meg, hanem az éhezés és a halál félelme is. Az első munkahely, Thornfield megváltoztatja az életét, szerelmes lesz, de semmi nem megy egyszerűen. Most olvasva értettem meg Jane és Mr.Rochester párbeszédeit, annak évődő stílusát, ehhez is fel kellett nőni.
Pacsuta Gitti véleménye:
Sokat gondolkodtam azon mit is írhatnék a könyvről. Alapjában véve tetszett a történet, de a végét egyáltalán nem így képzeltem el. Mr. Rochester az elején szimpatikus volt, de a végére megváltozott róla a véleményem. Megérte elolvasni, de nem lett nagy kedvenc. A filmnek csak egy feldolgozását láttam, de nagyon össze lett csapva.
N Mano véleménye:
Eddig valahogy kimaradt az életembõl ez az alapmû, nem is értem, miért nem olvastam el eddig. Méltán híres alkotás, nem hittem volna, de teljesen magával ragadott a regény. Romantikus de egyben izgalmas és fordulatos könyv, nekem nagyon tetszett. Mindenkinek ajánlom!
Fehér Beáta véleménye:
Ez egy örök kedvenc nekem, talán már tízszer is elolvastam, de nem hagyhattam ki most sem és nem is tartott két napnál tovább, amíg befejeztem. Mindig magával ragad a történet, Jane sorsa, személyisége. Ez tényleg egy igazi klasszikus, amit nem tudok megunni.
Keresztes Noémi véleménye:
Az egyik kedvenc romantikus regényem. :) Az Üvöltő Szelek után olvastam ezt a Bronte könyvet és nagyon megszerettem. A történet, hogy egy árvaházi kislányból nevelőnő lesz, majd a bonyolult érzelmi szálak Mr. Rochester múltjával, végül a beteljesülés, csodálatos. A könyvből készült film azon kevesek egyike, amelyik tetszett is. Jó szívvel ajánlom Jane Eyre történetét a klasszikus romantika kedvelőinek.
Herkó Piroska véleménye:
Én még egynagyon régi kiadásban kaptam meg. Imádtam.:)
A történet fordulatos, nem vártam semmi krímit, gyilkossági kísérletet, így ezek nagyon is megleptek.
A főszereplő nézeteivel nem mindig értettem egyet, sem a cselekedeteivel (néha elég meggondolatlan, miközben egy komoly ember látszatát akarja kelteni.), és elégé kiszámítható a végére a mű, de kikapcsolódásnak teljesen jó.
Nagy Angelika véleménye:
Nagyon szépen megírt régi történet. alapból szeretem a régi történeteket, úgyhoyg nem volt nehéz elvarázsolnia. Itt ott kicsit túlírt volt, és bár happí end lett a vége, azért egy kicsi hiányérzettel töltött el. Mindezektől eltekintve azthiszem az egyik kedvencem lett.
Mihályi Andrea véleménye:
Jane Eyre története meglehetősen megosztó. Nagyon megtetszett ez a kötet, olyan klasszikus romantikus történet, ami egyszerűen magával ragadja az embert. Nem szeretem a romantikus regényeket, de ez valahogy annyira kifinomultan romantikus, hogy a kezembe ragadt...
Schmidtné László Andrea véleménye:
Először gyermekkoromban olvastam Jane Eyre történetét, akkor kicsit nyomasztónak találtam. Ma már lebilincselő olvasmánynak tartom a csúnyácska, de kedves,jólelkű,nemes szívű nevelőnő életét bemutató könyvet. Az árva kislány a lowoodi árvaházban nő fel,majd állást kap Thornfieldben,ahol egymásba szeretnek munkaadójával, Mr Rochesterrel. Sok szenvedésen keresztül jut el a boldogsághoz.
szanyi Renáta véleménye:
A szegény árvalányt beadják a lowoodi árvaházba .Ott tanitónéni lesz,majd a Rochester házba nevelőnő.Az önzésben és gőgben teli gazdagok között Jane végig hű önmagához és szerelméhez.Maradandó élményt okoz az olvasása.Legalább háromszor olvastam!!
Varga Ildikó véleménye:
Nagyon tetszett, biztos, hogy fogom még olvasni. St John és Mr Rochester karaktere elég ellenszenves nekem, kétlem, hogy egy régi nemesi család sarja így megalázkodna meg könyörögne egy egyszerű is nevelőnőnek, mint Mr Rochester, legyen akármilyen szerelmes is. Jane története nagyon érdekes, nagyon sajnáltam amikor összetört a szíve Mr Rochester őrült felesége miatt. Nagyon örültem, mikor szabaddá vált előttük az út és együtt lehettek, de azért szomorú, hogy ehhez meg kellett halnia a feleségének.
Sárkány Eszter véleménye:
Jane, a csúnyácska, de nemes szívű árvalány jó modorú kisasszonnyá cseperedik, akinek nevelőnői állást kínál egy gazdag vidéki földbirtokos. Miután Jane beköltözik a pompás kastélyba, lassanként odaadó vonzalom bontakozik ki közötte és különc gazdája között. Ám a kastély és a férfi sötét titka váratlan akadályt állít boldogságuk útjába. A szerelmeseknek komoly próbát kell kiállniuk, s hogy valóban egymásnak rendeltettek-e, arra csak eztán derül fény.