ADATLAP
Jeremy
A ​Jeremy – újabb love story; alig egy hónap krónikája. Egy szeszélyes októberi napon Jeremyt, a tehetséges csellistát, a New York-i Negyvenhatodik utcai Művészképző másodéves tanulóját krétáért küldik. Krétát ugyan nem talál, de helyette az egyik teremben hatalmas tükör előtt megpillant egy lányt. A fekete dresszben táncoló, dús barna hajú, ragyogó szemű ismeretlent Susan Rollinsnak hívják, táncosnőnek készül, s éppen vizsgára gyakorol a korlátnál, Jeremy szeretné megszólítani, de nem tudja, hogyan kell, csúnyának és esetlennek érzi magát, néhány elhadart szónál több nem jön ki a torkán. Két hét múlva, sikeres szólóhangversenye után azonban legyűri félelmét, és megismerkedik a lánnyal. Ettől kezdve megváltozik minden, felgyorsulnak az események.
Két csetlő-botló, görcsökkel és félelmekkel, de tiszta vágyakkal teli, szeretetre éhes kamasz egymásra találásáról szól ez a történet. A hirtelen fellobbanó szerelem – legalábbis rövid ideig – feledteti velük a külvilág könyörtelen keménységét, s a két fiatal csak egymásra figyel, egymásért él. Susan és Jeremy kapcsolatába végül beleszól a felnőttek világa, ez az egy hónap azonban mindkettőjük számára életre szólóan meghatározó élmény marad.
A regényből készült Oscar-díjas filmet néhány éve itthon nagy sikerrel mutatták be....
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Jeremy 16 éves gimis, csellózik. Susan balettozik, ugyanabba a művészeti iskolába járnak. Megismerkednek, szerelembe esnek, de a lánynak el kell költöznie.

Véleményem: Kedves történet az első szerelemről, két fiatal, mások szemében furcsának tűnő művészlélek boldogságáról, majd tragédiájáról. Kár, hogy ilyen rövid, szívesen olvastam volna még tovább is. Megható, szépen megírt könyv, szomorú emberi sorsokkal, mély mondanivalóval.

5/5