ADATLAP
Jessie Lamb testamentuma
Asszonyok és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse?
Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez. Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét?
A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen. ...
Járfás Vivien véleménye:
A könyv elkeserítő. Tudományosan tökéletesen megalapozatlan és pontatlan, ami egy sci-fi esetében probléma. De még ha ettől el is tekintünk, akkor is szomorú, hogy tele van tragédiákkal, melyeknek egyikében sem tudunk elmélyedni, mert egyszerűen megemlítik, de nem dolgozzák ki az eseményt. Például a lány barátnőjét megerőszakolják, nem is akárhogyan, ezután radikális feminista lesz. Ott van Mandy, aki beleőrül, hogy nem lehet gyermeke. Még maga Jessie lelki világát is csak nagyon felszínesen kezelte az író, és sokszor csak egy a világgal makacsul dacoló nyafogó gyereket látunk benne.
Wenczel Zsuzsanna véleménye:
Kicsit olyan volt ez a könyv, mint egy hullámvasút. Voltak részei, ahol nagyon tetszett, és tudtam azonosulni Jessie-vel és a véleményével, máskor meg kifejezetten idegesített. Ettől függetlenül érdekes kérdéseket feszeget a könyv, meg eléggé olvasmányos is, szóval egyszer mindenképpen érdemes elővenni.