ADATLAP
Kémregény
A háború küszöbén állunk
egy szörnyű háború küszöbén, amilyen még sohasem volt

Éppen hetvenöt évvel ezelőtt, 1941 tavaszán történt Hitler már meghódította Európa nagy részét, de ettől csak még nagyobb lett az étvágya

A német kancellár komoly dilemma előtt áll: indítsa-e el még ebben az évben az oroszok elleni támadást? Tudja, hogy villámháborúval kell elfoglalnia a hatalmas országot, még a tél beállta előtt. De a villámháborúhoz meglepetésszerű támadás kell, ami viszont képtelenségnek látszik: hiszen óriási haderőt kell felvonultatni a határhoz. Ezzel a lehetetlen feladattal bízza meg a hírszerzés főnökeit: meg kell győzni az Ázsiait (azaz Sztálint), hogy a németek 1941-ben semmiképpen sem fognak támadni. A bonyolult, soklépéses művelet végrehajtását egy Wasser kódnevű szuperkémre bízzák. Sikerül-e a szovjet kémelhárításnak elkapnia a virtuóz ügynököt?
S a lélegzetelállító kalandok közepette megtalálja-e nagy szerelmét Dorin, a szovjet titkosszolgálat fiatal tisztje?
A történelmi tényekből és féktelen fantáziájából Akunyin ezúttal is irodalmi robbanóanyagot kevert!

A Kémregény a hihetetlenül termékeny és nem kevésbé népszerű Borisz Akunyin Műfajok című sorozatában jelent meg. A szerző a szépirodalom alapvető műfajainak (ifjúsági regény, sci-fi, családregény, női regény stb.) neoklasszikus darabjait alkotja meg a cselekménye mindegyiknek fergeteges, a stílus pedig minden műfajban elbűvölően akunyini.
A Fandorin-sorozat szerzőjében nem lehet csalódni!...
Homlok Renáta véleménye:
Hiányzik Fandorin. Jegor Dorin hozzá képest (nem hozzá képest is) egy kis zöldfülű. Szerethető, de hiányzik belőle Fandorin sármja. Kicsit olyan ez, mint mikor egy Agatha Christie könyvben rádöbbensz, hogy nem Poirot a főszereplő, és így a könyv lehet bármennyire jó,mégse lesz sose olyan jó, mint a kedvencünkkel.

Az elején kicsit zavaró volt, hogy az egyik mondatban még Jegorként, a következőben meg már Dorintként szólnak főszereplőnkhöz. Ugyanez igaz Nagyezsdára is (Nágya, Natasa), de aztán ezt gyorsan meg lehetett szokni.

Az író egész érdekes magyarázatot ad arra kérdésre, hogy az oroszok miért is nem voltak felkészülve a németek támadására. Bírom az ilyen elméleteket. :).