ADATLAP
Kötéltánc
Konrád Lia tizenhét éves vidéki lány. A fullasztó kisvárosi környezetben hiába keresi az egyensúlyt két élet, két fiú, de legfőképp a külvilág és saját elvárásai között. Torz tükörben látja önmagát, titkos blogjában vall arról, hogyan hagyják cserben egymás után szülei és barátai…

Németh Eszter blogregényében megdöbbentő hitelességgel mutatja be az 1995 után született digitális generáció útkeresését....
Stubán Éva véleménye:
A történet kicsivel több mint 4 hónap eseményeit taglalja, Lia blogjál élesen kirajzolódik, hogy a lány lelki problémái mögött több évnyi rossz családi minta áll.
A legelső bejegyzése magában foglalja az önpusztító, tragikus családi mintát, ami már azelőtt csapdába ejtette őt magát is, mielőtt megszületett. Röviden így foglalható össze: bármilyen probléma is van a családon belül a harmonikus, idilli családi képet fenn kell tartani a külvilág szemében, így bármiféle javító megoldás (pl. terápia, válás) elfogadhatatlan, megengedhetetlen, hiszen mit fognak szólni az ismerősök?
Lia édesanyja rideg, elutasító a lányával, az édesapja pedig képtelen konfliktust vállalni még akkor sem, ha a lányáról van szó. Lia első komoly kapcsolata ilyen alapokkal nem is lehet más, mint egy olyan srác, aki fokozatosan dönti romba a lány önbecsülését, aki elkezd kételkedni nem csak a testi szépségében, értelmi képességeiben, de még abban is, hogy megérdemli a boldogságot. Sajnos, ez akkor sem szűnnik meg, amikor a fiút elhagyja, mint egy időzített bomba ketyeg tovább a lelkében megölve ezzel az életmentő barátságokat, szerető családi kapcsolatokat és az elfogadó szerelmet is.
Remek regény annak céljából, hogy érzékeltessük, hogy a lelki terror és a depresszió még akkor is fokról fokra rombolja az ember lelkét, ha a kiváltó személy eltűnik a képből, hiszen a külvilág azt hiszi, ha a gond megszűnt megszűnnek a tünetek is, pedig azok lényeg megszüntetéséhez Lia esetében már szakember kellett volna, aki felismerte volna az elfojtó családi mintát, és akkor nem esünk abba a végzetes hibába, hogy Lia fiújának viselkedését a drogokból eredeztetjük, ahelyett hogy felismerték volna, hogy Erik alapvetően egy erőszakos, zsarnoki személyiség volt, amire a drogok csak rátettek egy lapáttal.
Járfás Vivien véleménye:
Fájdalmasan valóságosak az érzelmek, amik megjelennek a regényben. Tökéletesen volt megírva, egyetlen pillanatra se estem ki az olvasása közben a hatása alól. A befejezés pedig egyszerűen sokkoló.
Simon Csilla véleménye:
Többet vártam valahogy a fülszöveg alapján. Sajnos nem igazán ragadott meg. Egy délután alatt elolvastam. Két tinédzser gyermekem is van. Ők ugyan nem depressziósok, és úgy érzem önértékelési gondjaik sincsenek. De valóban el tudom képzelni, hogy a nem megfelelő párválasztás, nem megfelelő szülői hozzáállás (ami számomra tényleg teljesen elfogadhatatlan volt!!!) ki tudja fordítani a világot egy kamasz lány számára.
Dudás Vera véleménye:
Tetszett a könyv. Szerintem tükrözi a mai fiatalok gondolkodását, az állandó útkeresést, a bizonytalanságot, a csapongást. A főszereplőnek mondjuk kicsit talán el lett bagatellizálva a problémája, sokkal komolyabb odafigyelést igényelne egy ilyen probléma. Megjelenik az evészavar, a depresszió, az öngyilkosság, a kilátástalanság, rengeteg olyan probléma amivel a mai fiatalok szembesülnek, nap mint nap. Összességében tetszett, viszont a vége nekem nagyon hirtelen volt, szerettem volna egy befejezést, ami nem bizonytalan. Persze egyéni dolog, hogy én szeretem ha le van zárva egy könyv. :)
Király Anna véleménye:
Érdekes könyv volt, de nem igazán tetszett. Nem fogott meg a történet, se a főszereplő lány. Nem is értettem, hogy mi baja Liának, amikor annyi barátja van, mindenki szereti, törődnek vele, megvédik stb, és itt hisztizik, meg öngyilkos akar lenni. Jobbra számítottam.