ADATLAP
Közöttünk a folyó
A Közöttünk a folyó abban az időben játszódik, amikor az első fehér telepesek megjelennek Kenyában. A Makuyu és Kameno dombjai között élő gikujuk egy része az új vallás híve lesz, mások ragaszkodnak az ősi szokásokhoz és varázslatokhoz.
Hőseink varázslók és látók, no meg nagyon is hétköznapi emberek. Ahogyan az történni szokott, egymásba szeret Waiyaki, a Látó fia és Nyambura, a megtérített Józsué leánya. De lehetnek-e boldogok egy ellenséges közegben, ahol talán csak a soha ki nem száradó Honia-folyó érti és mormolja, mi bennük a közös?
Waiyaki nagy Tanító lesz, iskolákat épít, élni segít. A dombok felélednek és összecsapnak. Harcol egymással hit és meggyőződés, kereszténység és pogányság, az őslakos és a betolakodó fehér ember.

Varázslatos, balladisztikus történet. Szépségről, szerelemről, az élet völgyéről mesél, miközben feleleveníti a legkegyetlenebb törzsi szokásokat. Nem ítélkezik, érteni segít a sokféleség mélyén az embert, önmagunkat.
...
Farkas Csilla véleménye:
A kenyai Romeo és Júlia csodálatos története a szerelem erejéről, de ennél sokkal jelentősebb dolgokról szól a könyv. Waiyaki visszaemlékezik boldog gyermekkorára, amikor még egységes volt a törzs. Aztán megjelentek a misszionáriusok előkészítve a terepet az első telepeseknek. Keresztények, akik megvetik az ősi szokásokat. Waiyaki az összefogásért küzd, szerinte csak így győzhetnék le a fehér embert. Árulással vádolják, elbukik. A mű fő gondolata: Nem tehetjük magunkévá az újat, úgy hogy teljesen kizárjuk a régit. Egy nép hagyományait nem lehet egyik napról a másikra eltörölni. Ez a pusztulásba vezet.
Krolopp Judit véleménye:
Ballada szerű, képeket, érzelmeket felvillantó könyv. A kenyai ősi népszokásokat és a betolakodó fehér ember nem csak rossz hozományát állítja szembe egymással. Kicsit többet vártam a történettől, kidolgozottabb karaktereket, részletesebben leírt gondolatokat, de így is tartalmas és érdekes volt.