ADATLAP
Különvélemény
Kevés olyan science fiction írót ismerünk, akinek hatása egyformán meghatározó eleme napjaink populáris és magas kultúrájának. Philip K. Dick közülük való. Sokszor tébolyodottnak tűnő, mégis kétségtelenül zseniális látnoki megnyilatkozásai korunk alapvető kérdéseit feszegetik. Így talán nem véletlen, hogy egymást követik az írásaiból készült filmfeldolgozások. Példa erre a Szárnyas fejvadász, az Emlékmás, az Imposztor, és a Különvélemény is. Történetei egyszerre vetették meg napjaink népszerű negatív utópiáinak - a cyberpunk műfajának - alapjait, és ötvözték a korabeli amerikai sci-fit egyfajta borongós, cinikus társadalomkritikával. Ilyen novella a Különvélemény is, melyben a rendőrség látnokok segítségével bukkan a még meg sem történt - bűncselekmények nyomára. A rendszer félelmetes hatékonysággal működik mindaddíg, amíg meg nem vádolnak egy zsarut, akinek ezután nem marad más választása, mint menekülni, és válaszokat találni a kínzó kérdésekre: valóban gyilkosságot fog elkövetni? Milyen szerepet játszott eddig az embertelen gépezet működésében? És legfőképpen: kicsoda ő egyáltalán. ...
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történetek mindegyike a jövőben játszódik, amikor az emberiég már meghódított más bolygókat, harcolt űrbeli lényekkel, lehetővé vált az űrutazás, a halál utáni felélesztés.

Véleményem: Zseniális. Első olvasásra szórakoztató irodalom, viszont a történeteknnek mélységük van, komoly társadalomkritikája, groteszk felhangja. A rövidségük ellenére tökéletesen magunk elé tudjuk képzelni a képi világát. Nem csodálom, hogy nagyon sok novellájából sikerfilmet készítettek, fordulatos, csattanóval záródó történetei remek szórakozást nyújtottak.

5/5
Oláh Rita véleménye:
Volt benne ami tetszett, és volt ami nem. Kettő volt ami nagyon nem tetszett. Az egyik az apáink hite, a másik Az elektromos hangya. Bár mindegyik nyomasztó volt, az Apáink hite különösen. A többibe nagyon tetszettek a végén a csattanók. Megfigyelhető volt benne a mostani, vagy elmúlt társadalmakra vonatkozó társadalomkritikai és, és elgondolkoztató volt, hogy mi, milyen erkölcsi kérdést von maga után, még ha a történetek olyan negatív utópiákat fogalmaz is meg, amik a valóságtól nagyon elrugaszkodottak.