ADATLAP
Kalitkába zárt álmok
1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.

Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, akárcsak a világon mindenütt nagy sikert aratott Árnyalatnyi remény című első regényében. A gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálója szövődik, és a kísértő emlékeztető, hogy döntéseink sorsunkat alakítják....
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Az írónőtől ez volt az első könyvem.Stílusa zseniális, gyönyörű mondataival lenyűgözött, leírásai, hasonlatai csodálatosak, magukkal ragadóak. Részese voltam a történetnek. Éreztem a hőséget, a párát, a szagokat, az éjszakát, ott voltam New Orleansban, megismertem a bordélyházat, a szereplőket.Nagyon jó könyv, jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Etyus véleménye:
Az árnyalatnyi remény után kicsit többet vártam ettől a könyvtől.
A történet maga jó, az írónő stílusa is remek. Szimpatikus karakterek, szuperül megválasztott idő és helyszín...Szóval minden adott volt egy igazán jó és izgalmas könyvhöz de sajnos az izgalom elmaradt. Patrick vonalát kicsit feleslegesnek éreztem a végén, Willie-ét pedig kibontatlannak és kényszerből lezártnak.
Mindent összevetve továbbra is kiválónak tartom az írónőt és ajánlom mindenkinek a könyveit. Én már alig várom a következő történetét!
Vass Antónia véleménye:
Igazán izgalmas és jól megírt regény, aminek minden pillanata élvezhető, szerettem. Bár kicsit abszurdnak éreztem a Jo által képviselt „tisztának maradni minden mocsok között” vonalat, de végső soron nem zökkentett ki, nem vált zavaróvá. Meghozta a kedvem, hogy utánanézzek az írónő munkásságának.
Krolopp Judit véleménye:
Többet vártam a könyvtől, nekem kicsit gyenge volt. Leegyszerűsített, sarkított történet, kidolgozatlan szereplők, gyermeteg írásmód. A fordítás is inkább elvett belőle. A kor és a hely hangulata csak nyomokban volt érezhető. Maga a történet nem volt rossz, bár az is kicsit tanmeseszerű volt. Gyerekeknek lehet, hogy jobban tetszik.
Sárkány Eszter véleménye:
1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.
Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, akárcsak a világon mindenütt nagy sikert aratott Árnyalatnyi remény című első regényében. A gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálója szövődik, és a kísértő emlékeztető, hogy döntéseink sorsunkat alakítják.
Madari Márta Judit véleménye:
New Orleans, 50-es évek... Hát azt hiszem már ezzel megvett az írónő, pedig még csak utána jött a lényeg! Josie kedves, szerethető figura, akinek nagyon sok bonyodalmon kell átmennie, már egészen kicsi gyerekként. A hangulat, a helyszínek, az érzelmek... Imádtam.
Pap Zsófia véleménye:
Nagyon tetszett, hogy Jo nem volt hajlandó megalkudni az élettel s küzdött végül nyert. Nagyon jól megmutatja a könyv az '50-es évek francia negyedének a stílusát, tényleg úgy érezte, hogy ott vagyok.
Gergely Edina véleménye:
Összességében tetszett, szimpatikusak voltak a szereplők, már Josie anyját azért megütöttem volna...
A végét én kicsit összecsapottnak éreztem, kiderülhetett volna valami Josie apjáról, vagy megtudhattunk volna többet a Willie utáni történésekről.
Feraji Anikó véleménye:
Érdekesnek találtam a történetet, a helyszínt és a kort. New Orleanst mindig is izgalmas, buja helynek gondoltam. Pont így írta le a szerző is. Nyilván az alvilág mindig mocskos, tele titkokkal és lélektelen emberekkel akik csakis saját maguk boldogulásával foglalkoznak. Igazán remek jellemre vall, hogy a főszereplő, fiatal kora és a rémes anyja ellenére ilyen tiszta lélek tudott maradni. Érdekes jellem a pótanyaként fellépő bordélyház vezetője is. Kemény, de valójában nagylelkű és nagyon jó ember. Tetszett a könyv és bátran mondhatom, hogy tiniknek is való, bár a fülszövege alapján nem gondoltam volna.
Vajda Kitti véleménye:
Engem nagyon érdekelnek a régi korok, az akkori mindennapok és minden, ami kapcsolódik történelmünkhöz. Így mikor olvastam, hogy ez a történet az 50-es években játszódik, ráadásul még a barátnőm is ajánlotta, nem volt kérdés, hogy el fogom olvasni. Az írónőtől már az Árnyalatnyi reményt ismerem, ami a szívemhez nőtt, szóval szinte biztos voltam benne, hogy nem fogok csalódni ebben a regényben sem.
A történet remekül felépített, a főszereplőnek is vannak jó és kevésbé jó tulajdonságai. Senki sem volt szuperhősként vagy épp tökéletességként feltüntetve, és annyira tetszett, hogy ilyen élethűen tudta bemutatni Sepetys Josie-n keresztül az akkori világot. Milyen felnőni egy prostituált lányaként, miket kell elviselnie egy jobb jövő reményében.
És megmondom őszintén, örültem, hogy a vége nem lett teljes happy end. A való életben sem lesz egyik percről a másikra a csúcson egy ilyen hátterű lány, mint Josie. Ennek ellenére méltó befejezést kapott a történet, szóval a lezárás abszolút kereknek tekinthető. Bár még Cincinnati és Jo édesanyjának sorsára kíváncsi lettem volna, de ez már csak kukacoskodás. :)
Rétháti Adrienn véleménye:
Az Árnyalatnyi remény után nekem ez a könyv teljes felüdülés volt. Szerintem ez a pörgés sokkal előnyösebb az írónő számára. Már az első oldalak elolvasása után belevetettem magam a történetbe. Izgalmas volt. Egy örömlány és lányának története. Egy kupleráj világa. Lövöldözés, igaz szerelem, kultúra, izgalom.. mindez egy helyen. Fantasztikus. Olyan krimi szerű az egész, de mégsem az. Egy-egy megrendítő történés után abszolút jól fel lehet benne töltődni, vagy éppen leengedni. Leginkább az olyan regényeket szeretem, amelyek folyamatosan fenntartják az olvasók érdeklődését. Nahát ez olyan volt. Egy pillanatra sem tudta elvonni semmi a figyelmem. A cselekmény főszereplőjével pedig, Josie-val, teljesen azonosulni tudtam. Csodálom, hogy ennyire jól tudta élni a kis álomvilágát.
Ruta Sepetys első írása után nem gondoltam volna, hogy olvasok még tőle. Most meg éppen arra várok, hogy mivel rukkol elő legközelebb az író.
Összességébe véve szuper volt. :)
Szauer Emese véleménye:
Jo, a főszereplő kislány, akinek az anyja egy prostituált. Nem szereti a kislányt, sőt bántalmazza, meglopja, bajba keveri. A madame, akinél anyja "dolgozik", okos, kedves nő, aki pártfogásába veszi a lányt.
A könyv, a kislány életét mutatja be, aki ki szeretne törni ebből a világból, ezen körülményekből. Sokan megvetik őt, kevés barátja van, de az a kevés igaz barát. Jó lelkű lány, aki ügyesen ellavírozik ebben a nehéz világban.
Nekem nagyon tetszett :)
Sipos Fanni véleménye:
Őszintén nem vártam sokat a könyvtől, amikor először a kezembe vettem, de sokkal több van benne, mint a legtöbb bestsellerben. Egy nehéz életet mutat be, de olyan optimistán, amennyire csak kevesen képesek. Egy más világba, más időbe, más életbe volt beátásom, amely a maga szennyével, hibájával mégis sikerült elragadtatnia. Sőt többször lettem volna a főszereplő helyében, pedig nem gondoltam volna, hogy valaha is egy ilyen helyre akarnék kerülni. Nálam nagyon fontos egy könyv megítélésében, hogy hogy kezdődik és hogy ér véget. Nem cselekmény szempontjából, hanem szerkezetileg, szövegében, eszközeivel. És azt kell hogy mondjam, hogy ez a könyv minden szempontból jó könyvnek bizonyult. Végre nem egy ideális, idilli életet láthattam, hanem egy nehéz, fájdalmas gyerekkort. Az emberi élet törékenységét, az igazságtalanságot, a nehézségeket és az apró örömöket olvashatja az olvasó. A szeretetről, az összetartásról és egy nagyon nem mindennapi sorsról, amiből olyan lehetetlennek tűnik a kiút. Nem egy könnyű regény, nem egy családi strandoláshoz való, mert garantáltan akkor nem kelne fel a könyv végéig.

Nem lehet szavakat találni rá, mert egyszerűen olyan, amilyen az olvasó fejében kialakul. Biztosan átalakítja a gondolkodását, de mire másra lenne való egy jó könyv, hanem hogy hasson az emberekre, valamit adjon nekik. A regény írójának mindenképp sikerült ezt elérnie.
Gombás Veronika véleménye:
Mikor belekezdtem a könyvbe, azt hittem hogy egy izgalmas krimit tartok a kezembern, de valojában ez a könyv egy nagyon erős és okos lány sajátos történetét írja le. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
x y véleménye:
Nagyon különleges történet volt egy lányról, aki az élet árnyékos oldalán született és aki már nagyon korán rákényszerült, hogy önállóan és talpraesetten élje az életét New Orleans zűrös francia negyedében. Annyira valóságos volt, és sokszor annyira reménytelennek tűnt a kitörés ebből az életből, de Josie sose adta fel, pedig egy ilyen anya mellett ez szinte lehetetlen volt. Nem is értem, hogy volt képes ilyen háttérrel ilyen egészséges lelkületű maradni. Vagyis mégis, hiszen ebben nagy szerepet játszottak a körülötte lévő emberek: Kokszos, Sadie, a Marlowe-k, és persze a „tündérkeresztanya-szívű gonosz mostoha” Willie is. Nagyon jól kidolgozott karakterek voltak. És akármilyen komor és reményvesztett is volt a történet hangulata, mégis áthatotta New Orleans sokszínűsége és bája.
Szerettem.
Gere Ágnes véleménye:
Sepetys megint eléggé kellemetlen témához nyúlt. Hogyan tud kitörni New Orleans mocskából egy tizenéves lány, kinek az anyja egy betegesen hazudozó, tolvaj, javíthatatlan prosti? Ki tud-e törni egyáltalán? Milyen lehetőségei vannak? Ha nincs is családja (mert hát az anyja van is meg nincs is), legalább barátai vannak. S szerencsére ő más, mint az anyja…
Ő tanulni akar, minél messzebb kerülni attól a helytől, ahol felnőtt, ahol szinte mindenki tudja róla, hogy az anyja mivel keresi a napi betevőt.