ADATLAP
Karácsony ideje
A karácsonyi ünnepkör szép ívét követi ez a novelláskötet. Az advent beköszöntétől az ünnep elhagyásáig 15 magyar író rövid történetével hozza közelebb a karácsony idejét. A fejezetek elején található bibliai idézeteket és az elmúlt száz év karácsonyait idéző írásokat olvasva összekapcsolódhat bennünk a Megváltó születésének égi és a mi életünknek evilági története valódi világosságot hozva az ünnepbe....
Szerletics Róbert véleménye:
Nekem tetszett a novellák legtöbbje. Szabó Magda spirituális elbeszélése kicsit fura volt az Abigél után. Sík Sándor műve közelebb hozta a betlehemi gyilkosságok borzalmait, sokkal átütőbb erejű volt az esemény, mint ahogy a Bibliában meg van írva. Kosztolányi a lélek belső rezdüléseit ábrázolta, nem éppen a boldog karácsonyt megjelenítve. Lázár Ervin ismét Rácpácegresről írt "történetet", mint a legtöbb meséjében. A számomra kevéssé ismert szerzők elbeszélései is jók voltak, igazi ráhangolódás a kötet a közelgő ünnepekre.
Bódi Ági véleménye:
Pozitívum, hogy egyáltalán nem agyonolvasott, közhelyszerű novellákról van szó. Pozitívum, hogy Szabó Magda újra a vallás egy olyan oldalát mutatta meg, ami miatt érdemes a hittel foglalkozni. Ezen kívül sok értéktelen, didaktikus novellát olvashatunk ebben a kötetben. Rá szerettem volna hangolódnia karácsonyra, de Szabó Magdáén kívül egy olyan sem volt, ami megmozgatott volna - meglepő módon még Kosztolányié sem.
Prezenszki Piroska véleménye:
A fejezet elején található Bibliai idézetek ráhangolnak a neves magyar írók karácsonyi történeteire. Nem ezerszer olvasottak, nem mindig vidámak, de lélektől lélekig szólnak a múltról a jelennek.