ADATLAP
Kard és Kasza
A könyv a szerző nemzetségének és a tájnak ahol született és felnőtt pontosabban mezőségnek kialakulását és történetét írja le egészen az Árpád-házi uralkodók idejétől napjainkig.Mindezt teszi két részben. Első rész az úgynevezett ,,Krónikás írás", mely főként krónikákon épült, második rész pedig a ,,Szemtanúság"nevezetű rész, ebben főként saját élményeit írja le a szerző....
Fekete Gabriella véleménye:
Csodálatos történet, hol egy család több generációját ismerhetjük meg. Honfoglalási időszakban ismerkedünk az első Buzát-tal, majd szépen sorban fiaival és azok fiaival vezet végig minket a könyv a történelem csodálatos és borzongató idején. Megismerkedünk erős férfiakkal és nőkkel, kik hol karddal, hol kasszával a kezükben védték és szolgálták a földet.
Barina Gábor véleménye:
Wass tájleírásai egyszerűen csodálatosak és nagyon élvezetesek. Csak egy dologgal nem tudok megbarátkozni ami szinte minden könyvében előkerül, ez pedig a vadászat.
Az első rész nagyon tetszett, mert a szép tájleírásokon kívül maga a korszak leírása is nagyon tetszetős, mivel itt az ember nagymértékben függött a természettől és alkalmazkodnia kellett hozzá. Ezeket a leírásokat több generáción keresztül, nem csak egy főszereplő által követhetjük végig. Nem számít mennyi generáció (esetleg nemzet) taposta vagy háborúzta végig azt a földterületet, hiszen a föld, a természet örök, és mindig is ott lesz. (Legalábbis abban a korban.)
Puskás Petra véleménye:
Gyönyörűség volt ezt a könyvet olvasni, hiszen abban a korban játszódik amikor még mindent szinte természet irányított és az ember még ehhez alkalmazkodott. Érdekes volt végigkövetni egy család több generációs történetét. Belepillanthattam, hogy akkor milyen körülmények között éltek az emberek. Buzát és Virág nagyon a szívemhez nőttek!
Erdély múltját meséli el benne Wass Albert és még gyönyörű tájleírásokat is használ. Én a könyv végére már teljesen hozzászoktam a téli farkasvadászatokhoz és a tavaszi vetéshez:-)
Sáfár Józsefné véleménye:
Családtörténet vagy egy nemzet történelme? Mindenesetre nagyon jó volt olvasni. Karddal vagy kaszával lehet jobban megtartani egy hazát. Néha harcolni kell, de a fáradságos, kitartó munka az ami meghozza gyümölcsét. Mindegy, hogy valaki gazdag vagy szegény tavasszal vetni kell és aztán a termést betakarítani, állatokat nevelni. Erős férfiak és asszonyok történetei sorakoznak egymás után. Néha szomorú, kegyetlen, mint a történelem. Mennyire nehéz magyar kisebbségként élni.
Móric Erzsèbet véleménye:
Az első rész izgalmakkal teli, szép történetekkel elmesélt magyar történelem. Átélveztem az első laptól az utolsóig. A második rész...keserű szájízzel, túlságosan közeli és nem éppen szép eseményekről olvashattam. Nem tudok mást mondani mint hogy Wass Albert minden határon kívül rekedt magyarnak a szószólója és ő nem karddal vagy kaszával harcolt vagy teremtett népének hanem tollal.
Minden regényében van egy rész, egy mondat ami megfog, mélyen az emlékezetembe fúródik, de ebben a műben egy magam által is tapasztalt élményt írt le. Íme: "....A vasúti kocsiba belépő rendőr magyarul szólította meg!... Miklós kacagni kezdett ott a kocsiban. ...Valami belülről kényszerítette, valami rettentő feszítő erő, ami szétfeszítette volna a mellkasát, ha nem szakad föl belsejéből az a kacagás..." Ez igaz volt 100 évvel ezelőtt, igaz ma és sajnos, igaz lesz száz év múlva is.
Különben én egy félig magyar, félig román, Szerbiában élő olvasó vagyok.
Hegedűs Péter véleménye:
Remek könyv Erdélyről, a mezőségről, a magyarok küzdelmeiről, kitartásáról, cselekedeteiről.
Az első kötet remekül meséli el a régmúltat, míg a második kötet a "közelmúlt" eseményeit meséli el egy családon keresztül.Kiváló könyv, mindenkinek ajánlani tudom, főleg ebben a pesszimista világban.
Baka Barnabás véleménye:
Rendkívül tartalmas, sokrétű,oktató, életre nevelő, (még folytathatnám) jellegű mű! Nekem nagyon tetszett! a történelmi áttekintéssel, a részletek pontos leírásával és mindennel együtt! Teljeds mértékben át tudtam élni a könyven szereplők szenvedését is mivel én szintén külhoni (felvidéki) magyar vagyok! Csak dicsérni tudom ezt a könyvet és ajánlom mindenkinek!