ADATLAP
Katharina Blum elveszett tisztessége
Kitalált alakok és események szerepelnek a történetben szögezi le Böll könyve elején. Azonban hamar feltűnnek az elkerülhetetlen hasonlóságok a valósággal. A könyv 1972-es megjelenése óta ha lehet, témája még aktuálisabbá vált. Miként ferdíti el a sajtó a valóságot? Hogyan manipulálja a közvéleményt? Megéri-e egy néhány napig vagy hétig érdekfeszítő hír felröppentése, hogy életek menjenek tönkre miatta? Katharina Blum, az egyszerű, csendes életét élő nő egyik napról a másikra szereplővé válik a médiában. Miután a sosem kívánt figyelem középpontjába kerül, kétségbeesetten próbálja megvédeni, tisztázni magát. Egyszemélyes harca végül meglepő tetthez vezet. A hagyaték : A hagyaték cselekménye a II. világháború alatt játszódik részint Franciaországban, részint az orosz hadszíntéren. Ehhez társul keretként a háború utáni Németország, ahol Böll hőse kénytelen azzal szembesülni, hogy sokan az egykori bűnösök közül szabadlábon vannak. Semmilyen megtorlás, büntetés nem sújtja őket, helyette ismét vezető szerephez jutottak - megbánásnak, lelkiismeret-furdalásnak pedig látszólag nyoma sincs bennük....
Berta Szilvia véleménye:
" Egy fiatalasszony jókedvűen, majdnem vidáman elmegy egy ártatlan táncmulatságba, aztán négy nap múlva-mivel nem le-, hanem csak beszámolunk, maradjunk meg a tényközléseknél- gyilkos lesz belőle, tulajdonképpen, ha jól megnézzük, újságcikkek miatt." Érdekes témát boncolgat a könyv. Vajon meddig terjedhet ki a sajtószabadság? Meddig van joga az embernek a magánélethez? Ki felel a sajtó túlkapásai miatt bekövetkező emberi tragédiákért? Bár a történet régi, a mondanivalója aktuálisabb, mint valaha.
Müller Judit véleménye:
A Charlie Hebdo-ügy miatt vettem elő ezt a könyvet. Böll azt mutatja meg, hova vezet a sajtó rosszul értelmezett szabadsága. Hogyan manipulál, mekkora hatalma van, mennyire gátlástalanul bánik emberekkel, sorsokkal. A könyv 40 éves, de aktuálisabb mint valaha. Kötelezővé tenném minden újságírónak :-)