ADATLAP
Kedves csirkefogók
Danny és a többi monterey-i paisano (indián-spanyol-amerikai keverék) népszerű története egyszerre derűs és megindító, naiv és nagyon is rafinált. Steinbeck Kaliforniája, ahol a Kedves csirkefogók élnek, a jenki Amerika furcsa mediterrán szigete. Danny, a főhős házat örököl, ahová különös, vidám szubtrópusi lumpenek fészkelik be magukat, és alkotnak saját, íratlan törvényeik szerint élő közösséget. Az egyetlen embert, aki dolgozik közülük, a Kalózt azért csábították maguk közé, hogy kiforgassák kis vagyonából. Végül is ők lettek a negyeddollárosokból összekuporgatott kincs védelmezői, mert új barátjuknak különös fogadalmát kell teljesítenie a pénzből. A boldog élet azonban véget ér: Danny meghal, és a közösség szétesik. A regény, amely látszólag az aranyszívű szegény emberek édenéről írott himnusznak indul, tragédiába fordulva kérdőjelezi meg saját világképét. Alakjai azonban feledhetetlenek, hisz egzotikus maszkjuk ellenére is eleven, érző és esendő igazi emberek. Steinbeck Kaliforniája, pontosabban: Spanyol-Amerikája azóta is vissza-visszatér az amerikai irodalomban. A regény minden olvasói szinten egyaránt élvezetes és élményadó....
Piroska Fruzsina véleménye:
Tökéletes címválasztás, ugyanis a könyv tényleg egy csapat kedves csirkefogóról szól. A könyv elején Danny és barátai életstílusa és viselkedése nem tette őket a legszimpatikusabbá, de a történet előrehaladtával megszerettem őket. Egy csapat ingyenélő, akiknek gondolatait legfőképp az tölti be, hogyan tudnának pár gallon borhoz jutni, mégis szerethető társaság. Bármilyen csínybe vagy kalamajkába is keveredjenek, egymásra mindig számíthatnak.
Varga Bernadett véleménye:
Danny és barátai egyik napról a másikra élnek. Pilon, Big Joe, Kalóz, Jesus Maria Danny hátában élnek, lopják a napot és minden mást amit elérnek. Mindíg jó szándék vezérli őket, végül a jó szándék egy-két gallon borra cserélődik. A történet során megismerjük Tortilla Flaten lakóit, mindennapjaikat. Megrázó azaz ok, amiért felbomlik a baráti társaság.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Hát tüneményes egy könyv. Először olvastam Steinbeck könyvet, de azt hiszem nem utoljára.
A könyv elején nem tetszett a léha társaság,de a végére oly módon megkedveltetik magukat, hogy az ember nem tudja letenni a könyvet. Az életük, a "küszködéseik" olyan szeretnivalókká teszik Danny-t és barátait, hogy az ember egyszerűen olykor megsajnálja őket. Tetszett.
Jöhet a következő Steinbeck könyv.
Romanyuk Zsofia véleménye:
Ez volt az első Steinbeck regény, ami a kezembe került. Elbűvölt a stílus és a kedves csirkefogók kalandjai. Az volt az érzésem, hogy a Százholdas Pagony alakjai emberruhát öltöttek és egyenesen Steinbeck Amerikájába, Tortilla Flat vidékére hurcolkodtak.
Király Ildikó véleménye:
A Könyvkihívás miatt kezdtem el Steinbeck regényeket olvasni, mivel az Érik a gyümölcs (Nobel-, Pullitzer-díjas kategória) és a Kék öböl nagyon tetszett. A Kedves csirkefogók is nagyon tetszett. Akár napjainkban is játszódhatna a történet. Egyszerre vicces és elszomorító, de mindenképpen elgondolkodtató. Ezt egyszer mindenkinek el kellene olvasnia. Köszönöm Könyvkihívás, hogy megszerettetted velem Steinbecket!
Galambos Réta véleménye:
Először az Édentől Keletre című könyvet olvastam Steinbecktől, ami nagy hatással volt rám, ezért megvásároltam ezt a könyvet is, de sajnos csak most jutottam el odáig, hogy el is olvassam. Érdekes volt olvasni erről a kultúráról és életstílusról. Szerintem nálunk rossz szemmel, sőt ítélkezve néznénk egy olyan brigádra, mint akikről ebben a könyvben olvashattunk. Nem igazán tetszett, azt kell mondjam, mert nem tudtam velük együtt érezni. Nem dolgoztak, csak voltak, és kb elvárták, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, és kihasználták barátaikat. Nem tetszett a történet, az író stílusa mindenesetre nem okozott csalódást.
Zs. Nagy Izabella véleménye:
Az első pár oldal után valamiféle harcias nyárspolgárság lett úrrá rajtam, majdnem abbahagytam a regény olvasását. Ültem a metrón - ahogy dolgomra mentem-, és bosszankodtam a csürhén, a naplopókon. De, amikor rájöttem nyárspolgárságomra, az ellustult életvitelemre, eszembe jutott a múlt: amikor még fiatal kollégista voltam. Amikor a barátok, néhány pohár ital, pár elcsórt csoki és a közös élmények mindent jelentettek...már ott is voltam velük, ott ücsörögtem-filozofáltam-iddogáltam, kutyafület morzsolgattam, és buján szerettem.
Sajnálom Danny-t, de meddig is mehetett volna így az élet? Ennek így kellett lennie...
Igazi egzotikus eszencia lengi körül a novellákat, amibe bús-örömmel beleszagolhatunk.
Ladinszki-Kiss Nóra véleménye:
Steinbeck az egyik kedvenc íróm, így nagy várakozásokkal néztem ez elé a könyv elé is, de csalódnom kellett. A stílus kétségkívü mesteri: ironikus, humoros, kissé groteszk és realista.
Ugyanakkor a téma borzasztóan távol állt tőlem: falnak megyek a semmirekellő, az életben semmilyen céllal nem rendelkező, torz értékítéletű, lusta, részeges emberektől. De ez nem Steinbeck hibája. Ő ebben az életstílusban is meglátta és bemutatta a szépet: a bajtársiasságot, a feltétel nélküli szeretetet és elfogadást.