ADATLAP
Kegyetlen
Sophie Hannah legújabb pszichothrillerének főhőse Amber Hewerdine, aki súlyos álmatlanságban szenved. S bár igencsak szkeptikus a módszert illetően, végső kétségbeesésében mégis a hipnoterápiát választja, és felkeres egy szakembert, hogy kiderítse, mi akadályozza az elalvásban. Amikor először látogatja meg a terapeutát, a ház előtt egy ismeretlen nővel fut össze. A hipnoterápiás foglalkozáson pedig, módosult tudatállapotba kerül, s egymás után a kedves, kegyetlen, kicsit kegyetlen szavakat mondja ki, melyről meggyőződése, hogy az ismeretlen nő jegyzetfüzetében látta. A hölgyről kiderül, hogy ő Charlie Zailer őrmester a helyi rendőrségről, és tudja, hogy az említett szavakat a brutálisan meggyilkolt Katharine Allen lakásában találták egy mappára írva. Mivel a rendőrség nem talált egyéb nyomot, és nincs semmi ötlete és elképzelése a gyilkossággal kapcsolatban, Ambert tartóztatják le. A korántsem ideális csapatot alkotó zsaruk történetének egyes szám harmadik személyben elbeszélt története váltakozik a rendkívül intelligens Amber monológjaival. Amber, a megszállottan gyakorlatias hősnő nem törődik a hazugságokkal, sem a zsaruk, a többi szülő és a hipnoterapeuta ellentmondásos viselkedésével, s kitartóan küzd azért, hogy kiderítse az igazságot. Amber múltjának felderítésével az események pedig végképp vérfagyasztóvá válnak... Sophie Hannah sikerszerző és díjnyertes költő. A manchesteri egyetemen tanult, dolgozott a Trinity College-ban és Oxfordban is. Első versetkötete 24 éves korában jelent meg, később gyerekkönyveket is publikált. Első pszichokrimi regénye, az Idegen arcocska fergeteges nemzetközi sikert aratott. Sophie Manchesterben él férjével és két gyermekével. További regényei: Bántó távolság A másik fele él Elnémult babaszobák Holtpont Idegen ház...
Réka Babarczi véleménye:
Az írónő előző könyveit mind sorra egymás után olvastam és imádtam őket. Ez a könyv most annyira nem fogott meg, túl sokáig ment a történet kifejtése, hosszú kalamajkával és semmi spiritusszal. Ahogy észrevettem minél több könyvet ad ki a történetek annál inkább unalmasabbak. Nehezen értem a végére, akárcsak az írónő én is darabra mentem a könyvkihivás tekintetében.
Etyus véleménye:
Ez már a 3. könyv volt, amit az írónőtől olvastam. Sajnos továbbra se sorolhatom a Sophie Hannaht a kedvenceim közé és talán le is mondok a többi könyvéről.
A szereplők továbbra is ellenszenvesek, egyikőjük se lett szimpatikusabb ebben a könyvben.
A történetet az elején eléggé kuszának találtam a sok családtaggal.
A könyv 3/4-től kezdett el lekötni, pedig a történet maga izgalmasnak tűnt már az elején. Néha úgy éreztem, hogy teljesen felesleges részek vannak a könyveb, amik a történet szempontjából teljesen irrelevánsak.

Magában a könyvben rengeteg az elgépelés és van hogy a szereplők neve is fel van cserélve. A lektorálásra a kiadó nagyobb figyelmet fordíthatott volna! Pl. a szobában hárman tartózkodnak Simon és 2 nő, a 2 nő elmegy 'Sam egyedül maradt a szobában'
Zsuzsanna Volford véleménye:
Igazán tanulságos történet arról, hogy ki mit hajlandó megtenni saját boldogságáért, még ha az elég bonyolult és szövevényes logika útján valósulhat meg, s hogy mennyi mindent képes feláldozni ezért a célért.
Lengyel-Zalavári Ildikó véleménye:
Szerintem az író többi könyvéhez képest kevésbé volt izgalmas. Az elején kicsit össze voltam zavarodva, hogy hová fog vezetni ez az egész. Nekem zavaros volt. A végkifejlet sem hozott számomra semmi váratlant. Elég kiszámítható volt szerintem. Nem bánom, hogy elolvastam, de jobbra számítottam.