ADATLAP
Kereszteslovagok
A Kereszteslovagok még Sienkiewicz rendkívül közkedvelt történelmi regényei közül is kiemelkedik népszerűségével. Ez a nagyméretű tabló a legteljesebben tükrözi az író romantikus szemléletét. A regény lapjain az évszázados német-lengyel háborúk egyik jelentős epizódja elevenedik meg: Jagello Ulászló, a harcias, ifjú király állt a felkelt lengyel-litván hadak élére, hogy elégtételt vegyen minden kegyetlenkedésért, melyet a Német Lovagrend követett el a szláv lakosságon. A szereplőkkel együtt járjuk be a középkori lengyel-német ellentétek vad történeti tájait. A harc, mely a sok méltánytalanság, csalás, árulás következményeként hatalmas összecsapásba torkollik, életre-halálra szól. De megtalálható ebben a regényben a lovagregények minden kedvelt mozzanata: szerelem az első látásra, leányrablás, a hű szerelmes kitartó küzdelme imádottjért. Sienkiewicz a történeti források alalpján alkotta meg ezt a művet, de a Kereszteslovagok gazdag cselekménye, pompás, hús-vér alakjainak sora mégis elsősorban az írói képzelet szülötte. Mese ez a javából, de oly igézően előadva, hogy a „legmodernebb” olvasó sem szabadulhat varázsa alól, ha már egyszer belefogott az olvasásba....
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Igazi romantikus regény, tabló a lengyelek harcáról a német lovagrenddel szemben. Mennyire fontos volt a lovagi fogadalom szentsége, az adott szó megtartása. Végül az igazi szerelem kibontakozása . Tanúi lehetünk a szülői szeretetnek, lányrablásnak, őrületnek, hatalmas és kisebb csatáknak. Mindez fűszerezve a kisemberek becsületességével, bátorságával.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Már tíz éve el akartam olvasni. Sienkiewicz nagy kedvencem, imádtam a Tűzzel-vassalt, az Özönvizet és a Kis lovagot is. Krakkóban háromszor voltam eddig, és a város mellett a lengyel történelem is megfogott. A történet jól követhető és izgalmas fordulatokkal bővelkedik. Nehéz a nyelvezet a nevek és a sok Hej!La! stb. miatt. A főhősök szerethetőek, bátrak, becsületesek. A szerelmi szál kedves. A háború és politika is jól érthető megfogalmazással komoly hátteret ad. Tetszett, bár szeretem a romantika irodalmát, nem volt a könyvnek nehéz dolga velem.