ADATLAP
Ki nevel a végén
Hosszú évek óta foglalkozom mind a szülőkkel, mind a gyerekeikkel. Drog-, alkohol-, játékszenvedély-, gyógyszerfüggőséggel és más nyomorokkal, amelyekben a gyerekek vannak és lesznek érintve. Azt hiszem, rég eljött az ideje, hogy kinyissuk a szemünket." ...
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Hát, nem lehet egyhuzamban elolvasni. Voltak pontok, amikor úgy éreztem, hogy van-e egyáltalán olyan, amit jól csinál az ember a gyerekeivel kapcsolatban. nem tudom. Sok dolog múlik a mi viselkedésünkön a gyerekeink szemében. Vajon jól csináljuk, vagy nem? Majd évek múlva elmondják.
Bera Edit véleménye:
Nehéz olvasmány, főleg mert az ember végig gondolja saját életét közben. Nagyon sok igazságot ír le, a mai világban tényleg nehéz megfelelően nevelni egy gyereket, ezt nap mint nap tapasztalom. De abban sem vagyok biztos, hogy a régi nevelési módszerek jók voltak. Hibákat mindenki ejt, de tényleg az a lényeg, hogy tudjunk bocsánatot kérni, és hogy őszinték legyünk egymáshoz. A világ is is elég bonyolult, hát még ha mi magunk is tovább bonyolítjuk a kis játszmákkal.
Kovács Anikó véleménye:
A válás, példaképek, erőszak, szexualitás, drogok, barátságok, bűn. Ez a témája a könyvnek. Minden jelenlegi és leendő szülőnek el kellene olvasnia.
Hiszen nem a pokol tornácán vagyunk már, hanem a "Pokolban"!
János Tóth véleménye:
Dr. Csernus Imre, a népszerű pszichiáter korábbi munkái (Drogma, Bevállalja?, Bevállalom!) után ezúttal kifejezetten a szülőknek írt könyvet. Leendő és már gyakorló anyáknak és apáknak. A szülői minta fontosságáról, az erőszakról, a szexualitásról, a drogról, a barátságról, bűnről és büntetésről.
"...Jó ideje látom, hogy mi felnőttek, hazug, álszent mintát mutatunk a gyerekeknek. És úgy gyilkoljuk a gyerekek lelkét, hogy észre sem vesszük. Majd a felelősséget hárítjuk hol erre, hol arra, hol amarra. Ez a könyv a mai világunk kórképe "szülőkről" és gyerekekről, kölcsönös mentális gyilkosságokról..."
A könyvben Dr. Csernus mellett egy anya, egy tanító és egy kamasz is leírja a témákról való véleményét.