ADATLAP
Kiéhezettek
A történet a jövőben játszódik, az emberiség nagy része egy gyorsan terjedő fertőzés áldozatává vált. A fertőzést egy különleges gomba okozza, amely a szervezetbe jutva átveszi az irányítást a gazdatest idegrendszere fölött. A fertőzöttek, a „kiéhezettek" gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat, és egészséges emberek húsával táplálkoznak.
A egészségesek védett városokba húzódtak vissza, vagy „guberálókká" válnak, azaz veszélyes bandákhoz csapódva próbálják túlélni a helyzetet.
Egy jól védett katonai bázison különleges gyerekeket tartanak fogva, egymástól is elzárva. Ők is kiéhezettek, azonban megőrizték emberi tulajdonságaikat sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. A tudósok abban reménykednek, hogy segítségükkel – vagy inkább felhasználásukkal – sikerül megtalálniuk az ellenszert.
Egy napon a kiéhezettek és a guberálók megtámadják a bázist, csak keveseknek sikerül megmenekülniük, köztük az egyik legintelligensebb kiéhezett…...
Hegedüs Lívia véleménye:
Azt olvastam róla, hogy ez egy izgalmas horrorisztikus történet, úgyhogy kíváncsi lettem, hogy egy könyv hogy tud rám ijeszteni (nem szeretem a horrort), de végül ez nem történt meg - viszont izgalmasnak izgalmas volt. Tetszettek a karakterek, a motivációk és a végkifejlet. Szeretem, mikor nem hollywoodi a történet, úgyhogy ezután megnézem a filmváltozatát is, kíváncsi vagyok, hogy sikerült. :)
Farkas Beatrix véleménye:
Felkavaró volt. Nem tudtam letenni. Örülök, hogy elolvastam, de nagyon nyomasztó volt a vége. Nem tudtam eldönteni, hogy akarom-e tudni mi volt ezután vagy nem...?
A végső megoldás pedig egyszerre volt váratlan és érthető.
Bacskó Barbara véleménye:
Az utóbbi időben egyre több utópisztikus könyv jelent meg, szerintem ennél jobbak is. Nem mondom, hogy nem tetszett, de igazi meglepetést csak a sztori végén éreztem. A karakterek viszont - bármennyire is tipikusak - nagyon szerethetők/utálhatók. A kislány az abszolút hős, akiről nagyon sok felnőtt is példát vehet.
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
Kíváncsian kezdtem olvasni a könyvet, tetszett, hogy találgatnom kell, miféle helyen, milyen céllal vannak ezek a furcsa gyerekek.
A menekülős résztől alábbhagyott a lelkesedésem, mert semmi eredetit nem találtam a történetben, olyan volt, mint az ismert sorozat az élőhalottakról és a túlélők jó és rossz csoportjairól.
A végkifejletet viszont meglepő, Parksot sajnálom.
Homlok Renáta véleménye:
Először az előzetest láttam. Nem is tudtam, hogy van belőle könyv, aztán kb. 1 héttel később megakadt a szemem a könyvön is. Nem olvastam még zombis könyvet, de gondoltam miért ne. Ideje elkezdeni. Amúgy is szeretem a világvége könyveket. Most gyors el is árulom, hogy nem bántam meg, persze nem azt mondom, hogy életem legjobb könyve, de jó, hogy nem hagytam ki. Izgalmas. Én végig szorítottam, hogy a kislány végül tényleg megmentsen mindenkit, hogy legyen gyógymód és a végén happy end. A könyv vége, hát eléggé megrázó. Álmomban se gondoltam volna ilyen végre.
Markó Júlia véleménye:
Elsőre ez a könyv is egy a sok posztapokaliptikus könyv közül, legalábbis számomra. Rengeteg hasonló filmet láttam, könyvet olvastam. A forgatókönyv itt is hasonló. Adott egy vírus ami pusztítja az emberiséget, egy kivételes adottságokkal rendelkező mgfertőződött gyermek, egy katona, aki minden helyzetben hősiesen helytáll, egy megszállott tudós, aki az emberiség megmentője akar lenni bármi áron, és egy tanárnő, aki elsősorban az emberi értékekeket veszi számításba, s csak utána hajlandó elfogadni a gyerekeket megfertőző vírus létét, sőt szinte nem is hajlandó róla tudomást venni. Ezt leszámítva tetszett. Főleg a szereplők jellemfejlődése a megpróbáltatások során, legjobban is a fertőzött kislány Melanie esetében. Ugyan a fertőzés miatt neki is szüksége van az emberi hús fogyasztására, tudatosan elnyomja magában az éhség kényszerét, mert nem akarja bántanj azokat akiket szeret. Persze itt ugyebár nem lehet happy end, azért a végkifejlet annyira mégsem negatív.