ADATLAP
Koszorúfonat

Az 1867-es magyar–osztrák kiegyezés körüli mozgalmas és ellentmondásos évek eseményeiről szóló hírek a Lotti örökségéből jól ismert Zemplén megyei nyugalmas birtokra, Ágfára is eljutnak. Itt nevelkedik Lotti és Móric már idősödő lányának, Tinkának a védőszárnyai alatt a két dédunoka, Ella és Blanka. A lányok sorsát már gyermekkorban megkeserítik a családi tragédiák, amelyek következtében kénytelenek elhagyni őseik birtokát. Ám a talpraesett nagynéninek, Tinka mamának köszönhetően az éppen rohamosan fejlődő fővárosban, Budapesten új otthonra találnak.

Az idősebb lány, Ella, felcseperedve a példaképét, Hugonnai Vilmát, az első magyar orvosnőt, és a dédanyja, Lotti emlékét követve Svájcba utazik, hogy régi álmát valóra váltva elvégezze az orvosi egyetemet. A húga, Blanka neveltetéséről eközben Lotti harmadik lánya, a bohém és nagyvilági bécsi dáma, Charlotte néni gondoskodik. A két lány ekkor kissé eltávolodik egymástól, de mindketten tudják, hogy továbbra is számíthatnak egymásra.

Szükségük is lesz egymás támogatására, különösen akkor, amikor egy fiatalember felbukkanása próbára teszi a testvéri szeretetüket, és újabb váratlan, tragikus események tépázzák meg a megmaradt családot.

Végül azonban a múlt már elfeledett árnyai közül ismét feltűnik valaki, akinek a segítségével Ella és Blanka is révbe érnek.
...
Lengyel Viktória véleménye:
Nagyon tetszett ez a könyv is, főleg így hogy a két könyvet egymás után olvastam folytatásban. magával ragadó és nagyon jó történet. A szereplők is a szívemhez nőttek, jó volt olvasni. Örülök hogy kiderült mit takar a cím, amikor megláttam elkezdtem találgatni, de ez lett volna az utolsó amire gondoltam volna. Ajánlani tudom mindenkinek.
Rógán Edina Anna véleménye:
Még tavaly ősz végén álltam neki, de akkor valami miatt félre is tettem pár oldal után, aztán csak halogattam. Most viszont megjött a kedvem egy kis történelmi-romantikus-családregényhez, így újra lekaptam az elolvasandók kupacáról és nekiestem – megint. Úgy érzem, ebben a könyvben a történelem kicsit hátrébb húzódott, ha meg is jelent, az általában csak azért történt, mert a szerelmi szálak megkövetelték, ill. jól kiegészítették a szerelmes részeket. A főszereplők viszonylag szimpatikusak voltak, ez alól egyedül Pálóczy Ádám jelent kivételt, őt valami miatt az első perctől ki nem állhattam… Hál' Istennek, csak a könyv vége felé jelenik meg igazán – annyi elég is volt. Nevetséges és gyerekes volt a féltékenykedése meg a teperése… jajjjj!!!
Blanka olyan kis szentimentális nyuszimuszi volt, igazából nálam semleges karakter. Tinka mama és Ella viszont jók voltak. Charlotte néninek is volt vér a pucájában, bírtam az öreglányt – még ha néha igencsak ellenszenves is szeretett volna lenni. A leírások kellemesek voltak, a stílus olyan Jankás. Hozta a megszokott és nálam már elvárt színvonalat. (A szerelmi háromszög egy kissé erőltetetten, de végül is megjelent. :))
Bognár Csilla véleménye:
Ha egy könnyed, de tartalmas könyvre vágyom akkor szívesen olvasok Fábián Jankát. Szerencsére még van amit nem olvastam. A regény előzményét kicsit előbb olvastam, de különálló regényként is megállja a helyét. Fábián Janka regényeiben mindig megjelenek a kor fontosabb eseményei. Sok-sok évvel ezelőtt olvastam Kertész Erzsébet:Vilma doktorasszony regényét, aki ebben a regényben ismét megjelenik.
Fekete Flóra véleménye:
Az Emma-trilógia óta imádom Fábián Janka könyveit. Talán két művére tudnám azt mondani, hogy nem lett olyan jó. De mivel ezeket az Emma után olvastam, betudom annak, hogy még bennem volt az emlék, ami minden mást elhomályosított. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálam nem sok könyv tudja elérni, hogy magamról megfeledkezve szinte faljam az oldalakat. Amikor a Koszorúfonatot olvastam, nem létezett számomra más, csak Tinka mama, Ella, Blanka és a többiek. És bevallom, Fábián Jankától nem is vártam mást. Számomra ő hozza a saját színvonalát, ami nekem tökéletesen megfelel!
Nem hiába került fel a 2015-ös kihívásra, mint a 16. pont: egy kedvenc szerződ olyan könyve, amit még nem olvastál
Szabó Rita Zsuzsa véleménye:
Egyszerűen remek!
Nem olyan régen, talán néhány éve elkezdtem újra olvasni a pöttyös-csíkos könyveimet, közöttük Kertész Erzsébet Hugonnai Vilmáját.
Nos, aki ezt olvasta valaha semmiképpen ne hagyja ki a Koszorúfonatot sem.
Gyakorlatilag az úttörő első magyar orvosnő további története a könyv.
Fábiánnal is jártam már úgy, hogy nem kötött le túlságosan egy-két könyve, de ez semmiképpen sem azok közül való. Érdekes, izgalmas, korhű!
Ferenczik Judit véleménye:
Nem igazán az a könyv, amit magamtól olvasnék, de most a kihívás miatt kénytelen voltam. Nem is nyert meg magának, maga a kor tetszett is meg nem is, és ez áll a történetre és a szereplőkre is (itt megjegyezném, hogy a Blankás részek kifejezetten irritáltak, ha ő teljesen kimaradt volna jobban élvetem az egészet). Tényleg nem az én stílusom, de egyébként egész korrekt,
Boborné Tuska Erzsébet véleménye:
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Bacskó Barbara véleménye:
A "fábiánjankás" életérzés mit sem változott. A történelem és a karakterek mérhetetlenül összefonódnak; szerelem, halál és megbocsátás követi egymást újra meg újra. Rövid idő alatt a végére értem: olvasmányos, izgalmas, fordulatos, gördülékeny nyelvezetű. Aki az író rajongója, tudja, miről beszélek... Aki nem, annak mindenképpen ajánlom.
Koppány Réka véleménye:
Fábián Jankának mint eddig minden könyve, ez is magával ragadó, szórakoztató, letehetetlen és romantikus könyv volt. Nagyon megkedveltem a könyvben szereplő testvéreket, Ellát és Blankát is. Bátran ajánlom mindenki számára, hiszen nagyon olvasmányos, és kedves a történet.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Fábián Janka könyvében magával ragadnak az események.Nagyon olvasmányos.A két testvér történetén át tanúi lehetünk a kor történelmi eseményeinek. Képet kapunk a világkiállításokról, a Parlament építéséről. ..Ella kitartása példaértékű, ahogy küzd azért, hogy orvos lehessen. A csúnya lány végén még a párját is megtalálja.Hugonnai Vilma hiteles alakjában a női orvosok küzdelméről is megismerjük..Ajánlom minden korosztálynak!
véleménye:
Fábián Jankától megszokott stílus: szórakoztató, könnyed, mégis izgalmas szerelmi történet, sok-sok pontos történelmi adattal kiegészítve. Érdekesen, szórakoztatóan, a hétköznapi ember szemszögéből mutat be jelentős történelmi eseményeket, személyeket, pl.: Ferenc József megkoronázása, a Parlament építése, a kolera-járványok, stb. Nagyon jó hétvégi szórakozás, szinte letehetetlen a könyv, mindenkinek ajánlom.
Éci Bábos-Kozó véleménye:
Fábián Janka most sem okozott nekem csalódást,nekem mindig annyira szívet melengetők a történetei!Ez a regény az én véleményem szerint nem érinti most olyan mélyen a történelmet,megemlítik ugyan a német -római császár magyar királlyá koronázását benne,meg hogy Rudolf egy nagy nőcsábász volt,feltűnik a könyv elején Sissi alakja is,és a parlament megépítéséről is ír benne!De most inkább a családon,a család történetén,Ella és Blanka kapcsolatán,és az ő életükön van a hangsúly,az ő boldogságukhoz vezető útról ír inkább az írónő!!Nekem csak egy pici csalódás volt benne:a csúnya testvér alakja nekem sokkal szimpatikusabb volt,sokkal jobb karakter volt,és bár a könyv végén ő is elnyeri a szerelmet,miért van az,hogy ő csak az öreg doktorhoz mehet hozzá,miért van mindig az,hogy a gyönyörű arcú,karcsú szép testvér kapja meg a szépfiú férjet!!???Szeretnék egyszer egy olyan történetet,amikor a csúnya lányba is beleszerethet egy szép,de legalább egy fiatal,vele megegyező korú pasi!Amúgy tökéletes volt a történet,ajánlom mindenkinek.
Markó Andi véleménye:
Kiváló kikapcsolódás, könnyű hétvégi olvasmány, mégis tele történelmi, művészeti információkkal, könnyen emészthető, közérthető formában. A cselekmény magával ragad, nehéz letenni a könyvet. Fiataloknak is bátran ajánlom.
Szapora Éva véleménye:
Nagyon tetszett, letehetetlen. Szeretem Fábián Janka könyveit a történelmi vonatkozásokat olvasmányosan, érdekesen írja le. Ella kitartása, hogy az álmát megvalósítsa és egyenessége , önzetlensége követendő példa. A testvéri szeretet, ragaszkodás a különböző nevelés és környezet ellenére mindvégig kitart.
Hutvágner Károlyné véleménye:
Karácsonyi ajándéknak kaptam meg a könyvet, de mivel láttam, hogy van egy laza előzménye - a Lotti öröksége -, gyorsan megvettem és elolvastam azt előbb. Nem bántam meg, hogy így tettem, mert számomra sokkal érthetőbbek lettek a finom utalások, amik itt-ott megbújtak a Koszorúfonatban, és amin az előzmény ismerete nélkül valószínűleg átsiklottam volna. Ismét nem csalódtam az írónőben, újabb olvasmányos, letehetetlen könyvvel ajándékozott meg bennünket, olvasókat. Bár nekem személy szerint a Lotti öröksége egy hajszálnyit jobban tetszett, a Koszorúfonatot is egy nagyszerű történelmi regénynek tartom.
Rakonczai Rita véleménye:
Nehéz letenni, hiszen oldalról, oldalra egy régi világba kalauzol minket.