ADATLAP
Krásznája Moszkvá
Európa legnagyobb városában, ahol a Pravda helyett a Prada dívik és a lidérces múlt a jövő neonfényű ígéreteivel találkozik, már a szerelem törvényeit sem tartja be senki. A frissen elvált Lili egy alföldi kisváros fojtogató légköréből érkezik Moszkvába, hogy meg próbálja az életét rendbe tenni. Az elegáns partik és elhagyatott lakótelepi lakása között ingázva találkozik Kátyával, a Bolsoj Színház balerinájával, akinek a karrierje dúsgazdag barátjától függ, noha a lány legszívesebben az egész kapcsolatból kitáncolna. Nonita, az indiai újságírónő egy elrendezett házasság romjai közül menekült a távoli északra. Ők hárman, gyönyörűek, tehetségesek, harmincasok. Az orosz művészvilág, alvilág, a szenvedélyes szláv lélek, a szibériai és indiai hagyomány életbölcsességei közt egy nagyon is aktuális kérdésre keresik a választ: összeegyeztethető a női odaadás, vonzerő azzal, hogy pontosan azt az életet élem, amire mindig is vágytam? És vajon van remény az újrakezdésre, ahogy Moszkvában mondják a "balzaci életkorban"? ...
Berényi Rózsa véleménye:
Három különböző nő,akik véletlenül találkoznak.Kátya,a balerina,főleg a munkájáról tudunk meg sokat.Lili,olyan semmilyen,nem igazán tudni,miért is van ott,ahol van.Az indiai újságírónő,gazdag családból származik,és élvezi is a fényűzést a balerina oldalán.Könnyen mond búcsút régi szerelmének,akivel tíz év után találkozik.Indiai férjétől már nem ilyen egyszerű a válás.Kátya tulajdonképpen egy kitartott nő,megunja régi szponzorát,talál egy újat,de legnagyobb meglepetésemre egy alig ismert férfitől vár gyermeket,és érte,az új életért még az imádott táncról is lemond.Moszkva a helyszín,de a végén mindenki máshol köt ki.Lili Debrecenben,Nonita New Yorkban,Kátya Péterváron.Egyszer el lehet olvasni,de nem kötött le.A szponzort játszó üzletemberek/alvilági figurák/jellemzése,tetteik jobban kidolgozottak,mint a három nőé.
Havas Virág véleménye:
Ez volt az első könyv, amit a szerzőtől olvastam, de egyáltalán nem tetszett. Valamiért nekem összekuszálódott a történet a felénél és kíszenvedés volt a végére jutni. SZeretem Moszkvát, örülök, hogy a regény egyik középpontjában állt. Tervezem, hogy egy kis idő múlva újra elolvasom, hátha megtetszik...
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Hát kicsit többet vártam tőle. Egyszer el lehet olvasni, a vége teljesen meglepett. Három nő, három különböző sors és három különböző kultúra, ami végül valahogy mégis összefonódik egy időre. Ez a három nő a maga különböző neveltetésével és kultúrájával mégis valahogy meghazudtolja a múltját és rájössz, hogy a nő mindenhol nő.
Az orosz emberek egy nem átlagos rétegét ismered meg, Moszkva mindennapjaival.
Ferenczik Adrienne véleménye:
Ez a könyv számomra azért volt érdekes, mert szeretek olyan történeteket olvasni, ami arról szól, mire vágyik egy nő, mi a fontos az életében, mit tehet, ha az élete nem úgy sikerült, ahogyan elképzelte, hogyan tudja megvalósítani az álmait, és, ha nem érzi magát jól a házasságában, mer-e új életet kezdeni. De Moszkváról is nagyon jó volt olvasni, mert az egy olyan hely, ahová nagyon szeretnék eljutni!
Berta Szilvia véleménye:
Azt kaptam, amit vártam. Könnyed, szórakoztató, csajos regény három harmincas nőről. A balett világának leírása érdekes volt, hogy mennyire hiteles, azt nem tudom megítélni. Túl sok mondanivalója a regénynek nem volt számomra, kicsit cukormázas, közhelyes.Strandra olvasni egynek jó.
Bukovics Réka véleménye:
Az orosz élet egy olyan színterét ismerjük meg, ami nem mindennapi. Lényegébe három különböző nő sorsát követhetjük nyomon, akiknek életük fordulópontjával kell szembenézni.
A befejezés szokásos sallangok és tanúságokkal teli.
Horváth Fruzsina véleménye:
Egyre jobban kedvelem Vass Virágot. Ez a könyve különösen tetszett, mert úgy éreztem, hogy a balerina karaktere által sokkal mélyebb bepillantást nyerhetünk egy teljesen más életstílusba. Könnyed, szórakoztató történet, de azért nem csak cukormázból áll az egész.