ADATLAP
Krisztus bevonulása Brüsszelbe
Európaiak vagyunk, hiába, identitásunk a zsidó-keresztény mitológiában gyökerezik, és még akkor is meghatározza a krisztusi tanítás, ha sokan egyébként fütyülünk rá. Jézus Krisztus itt él közöttünk, ezer alakban: mint bölcs prédikátor, igazságtevő apafigura; mint a manipulált tömegeknek való egyéni kiszolgáltatottság emblematikus alakja; mint szupersztár, rocksztár, punk, örök lázadó; mint Brian életének komor tükörképe; mint herceg, mint koldus, mint televíziós celeb. De vajon eljátszottunk-e már a gondolattal, hogy mi lenne, ha Krisztus újra feltámadna, és az apokalipszis lovasait türelemre intve még egyszer, utoljára eljönne, hogy szép kényelmesen körülnézzen itt nálunk, Európában? Akkor vajon mit látna? És mi hogyan látnánk magunkat az ő tekintete tükrében?Ezzel a gondolattal játszik el legújabb kisregényében Dimitri Verhulst, a társadalmilag elkötelezett irodalom világsikerű belga fenegyereke....
Gerencsér Anikó véleménye:
Abszurd gondolatjáték a könyv kiindulópontja: elterjed a hír, hogy Jézus Brüsszelbe látogat. Hogyan reagál a lakosság, a politika, a média? Mennyiben változtatja meg az esemény az egyszerű emberek életét? És mennyiben kapcsolódik a menekültválsághoz, a hajléktalanokhoz, a szociális helyzethez? Az érdekes felvetésből kiindulva az író humorral és nem kevés iróniával ábrázolja napjaink társadalmát.
G. Dorina véleménye:
Amennyire abszurd a cím, éppoly abszurd és groteszk a könyv is. Egy elképzelhetetlen esemény, amibe a tömeg hatás miatt egyre többen, végül egy egész város, ország és a világ hisz, mely néhány napra kiragadja az embereket a maguk által szürkeként megélt mindennapokból. ha egy picit is belegondolunk a sokszor irónikus mondatokba, felvetett kérdésekbe akkor egy óriási fricska szerintem mindenkinek... nekem kifejezetten tetszett.