ADATLAP
Lányom nélkül soha
...
Kemendi Tímea véleménye:
Rettenetesen megrázó és tanulságos történet, néha ölni tudtam volna a tehetetlen dühtől. Manapság talán még nagyobb az aktualitása, hisz ezt a "kultúrát" akarják rászabadítani Európára. Példamutató Betty bátorsága, én lehet bekattantam volna és kinyírtam volna az egész népes családot :) Ilyen helyzetbe csak beleszületni lehet, de hozzászokni soha.
F Lívi véleménye:
Érdekes és izgalmas olvasmány. Végig követhetjük egy anya kálváriáját a gyermekéért egy idegen országban. Érdekes olvasmány, ahogy betekintést enged egy másik világba, kultúrába, az ottani szokásokba.
Másrészt tanulságos könyv is. Bár ennek ellenére szerintem még napjainkban is előfordulnak ilyen esetek...
Németh Réka véleménye:
Engem elszörnyített az egész Iránban lévő akkori háborús helyzet. Na meg a muzulmán emberek keresztényekhez való hozzáállása. A nők helyzete viszont félelemmel tölt el. Vagy egy éve javasolta nekem édesanyám ezt a könyvet, mikor is a hírekben megjelentek az első „m” betűs egyedek. Ajánlotta, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb legyek ahhoz, hogy belelássak a fejükben, mert amúgy szinte lehetetlenség. Több fajta negatív érzelmet váltott ki belőlem az olvasás során: felháborodottságot, félelmet, dühöt.
S. Zsófi véleménye:
Ennyire még sohasem izgultam könyv olvasása közben, hogy csak sikerüljön minden.... és folyton a csalódás, csalódás, csalódás... Minden tiszteletem Betty-é, ezeket a megpróbáltatásokat kibírni nem lehetett egyszerű. Minden szalmaszálba belekapaszkodni és ekkora motivációval... Szörnyű, hogy a törvények ennyire megsemmisítik a nőket abban az országban... Nem értettem, hogy miért nem tudtak előbb megszökni azzal a nővel, miért habozott, amikor lehetősége volt rá??? Aztán beláttam, hogy jobb is, mert a 'megtervezett' szökés is majd' az életükbe került. Talán kárpótolta őket, a 'Happy End'... de nagyon vártam már a végét!
Szalóky Diána véleménye:
Ez a könyv régóta fent van a polcomon, de valahogy sose jutottam odáig, hogy el is olvassam. Hátha nem fog lekötni... De most, hogy a kezembe vettem, éjszakákba nyúlóan olvastam, mert annyira magával ragadott. Vártam, hogy mikor, végre mikor tudnak megszökni. A 18 hónapnyi szenvedéshez nyilván a kislánya adott erőt neki, nélküle sokkal hamarabb, sokkal kétségbeesettebb lépésre szánhatta volna rá magát, aminek nem biztos, hogy jó vége lett volna, de hát egy ilyen helyzetben nehéz hideg fejjel mérlegelni.
Felháborító, ahogy a nőket kezelik ott, hogy gyakorlatilag agyon verhetnek, mégse mozdítja senki a kisujját sem. De ami még inkább felháborító, hogy hiába tudták az amerikai hatóságok, hogy egy anya a lányával fogoly, semmit se tehettek. A nagykövetség azon kívül, hogy leveleket küldött és fogadott, kiállította az útlevelet, semmit sem tehetett. Hivatalos úton lehetetlen volt szabadulni, így csak a veszélyekkel teli szökés maradt.....
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
A történet akkor játszódik, mikor én születtem és még pici baba voltam. Valahogy az az érzésem, azóta mégsem sokat változott a helyzet.
Rettenetesen megrázó a történet, végig izgultam Betty-ékért. De sokszor nem értettem, hogy miért maradt együtt azzal a férfivel. A visszaemlékezéseknél írja, hogy voltak jelek. És micsoda jelek! Hihetetlen lelki ereje volt, hogy végig tudták csinálni a menekülést, kitalált filmek nem ilyen izgalmasak.
Triszné Szabó Márta véleménye:
A történet egy asszonyról szól, aki Iránba utazik, férje hazájába kislányával, és nem engedik haza. Két év után sikerül hazaszökniük Amerikába. Megdöbbentő, hogy még ma is járhatnak így európai és amerikai nők, akik iszlám vallású férjet választanak. Elképzelhetetlen az is, hogy egy muzulmán férfi évtizedekig élhet az európai kultúra szerint, de amint hazatér, újra beszippantja vallása fanatikussága, s teljesen kifordul önmagából. Jó, hogy Betty megírta történetét, de úgy érzem, hogy egy szerelmes nő, aki bízik férjében, nem biztos, hogy ennek hisz majd!
Véghné Tóth Hajnalka véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Őszintén írja le, miket élt át egy anya, akinek muzulmán férje elvette a gyermekét, illetve zsarolta vele. Európai fejjel hihetetlen a mohamedán országokban mennyire elnyomják a férfiak a nőket.
Balázs Dóra véleménye:
Nagyon izgalmas és szomorú történet, bár a vége szerencsésen végződik. Szörnyű, hogy a férfiak mennyire meg tudnak bolondulni, ez különösen igaz az arabokra, jól írta Betty, a szemükön látszik a zavarodottság. Én is megtennék mindent, hogy a lányommal megszökjek, nem tudnék olyan körülmények között élni. Bátor és kitartó anya, látszik, hogy az élténél is jobban szereti a lányát.
Majtényi Eszter véleménye:
Nagyon megrázó őszinteséggel írja le, hogy mi történt vele. Végignézni azt, hogy az az ember, akivel összekötötte az életét, kifordul saját magából, anyira megváltozik, hogy menekülni kell előle- hihetetlen megpróbáltatás. És erősnek kell maradni, a lányáért, kibírni mindent, a megaláztatást, a szökés viszontagságait, mert nem hagyhatja ott annak a szörnyetegnek.
Farkas Ágnes véleménye:
Halogattam a könyv olvasását, mindig inkább másba kezdtem bele. De amikor elkezdtem, faltam az oldalakat. Nagyon megviseli az embert érzelmileg, roppant felkavaró, nem lehet megállni sírás nélkül az olvasását.Emlékszem, hogy anyukám többször is olvasta és kisebb voltam még, mikor a filmet néztük, ebből nem sokra emlékszek. Még a mai világban is elnyomóan kezelik a nőket a keleti országokban,hát még a történet idején. Betty kitartása emberfeletti, nem sokan lennénk képesek erre, könnyebb lenne feladni. De ő küzdött a lányáért és a török határon átvezető viszontagságokkal teli úton kijuttatta Mahtabot Iránból. Megéri mindenkinek elolvasni, kihagyhatatlan az alap könyvek közül.
Kovács Edina véleménye:
N/A
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Szabó Márta véleménye:
A történet egy asszonyról szól, aki Iránba utazik, férje hazájába kislányával, és nem engedik haza. Két év után sikerül hazaszökniük Amerikába. Megdöbbentő, hogy még ma is járhatnak így európai és amerikai nők, akik iszlám vallású férjet választanak. Elképzelhetetlen az is, hogy egy muzulmán férfi évtizedekig élhet az európai kultúra szerint, de amint hazatér, újra beszippantja vallása fanatikussága, s teljesen kifordul önmagából. Jó, hogy Betty megírta történetét, de úgy érzem, hogy egy szerelmes nő, aki bízik férjében, nem biztos, hogy ennek hisz majd!
Benkő Ella véleménye:
Felkavaró, érzelmeket felkorbácsoló, letehetetlen történet. Gyorsan haladt az olvasás, mert szinte ott éltem velük, nőként, anyaként elviselhetetlennek éreztem a feszültséget. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Juhászné Kovács Barbara véleménye:
Ez a könyv a kedvenceim közé tartozik, már olvastam ezelőtt és újra megdöbbentő a történet. Az, hogy ez tényleg bárkivel előfordulhat. Ki gondolná, hogy valaki így meg tud változni? És mikor a tehetetlenség érzése elhatalmasodik rajtad, de nem adhatod fel! Durva történet
Gy.né T. Anikó véleménye:
Én, mint lányos anyuka, borzongva olvastam végig. Hihetetlen, hogy egy 20 éve Amerikában élő, iráni származású orvos mennyire meg tud változni, ha csak néhány napot tölt újra hazájában és családja körében. Egyik pillanatról a másikra teljesen fanatikussá válik, csadorba kényszeríti amerikai feleségét, elveszi az útlevelét, és csak a lánya nélkül utazhatna haza. Több hónapnyi bezárás, szenvedés után dönt úgy az anya, hogy lányával megszöknek....
Bogdanovics Szilvia véleménye:
Megható, megdöbbentő könyv, egy anya küzdelméről aki menekülhetne egyedül, de a lányát nem hagyja egy olyan országban ahol a nő nem egyéb mint egy árucikk, nincsenek jogaik, és egy ilyen országból csak akkor tudsz kijutni, ha találsz segítséget. Nagy szerencséje volt, hogy életben kijutottak és sajnálom a többi nőt, hogy ilyen helyen kell élniük.
Németh Nóra véleménye:
Kiskoromban anyukám gyakran olvasta ezt a könyvet, most már értem miért. Én is többször olvastam újra és minden alkalommal magával ragadott ez a döbbenetes történet, hogy egy anya mi mindenre képes a gyereke biztonságáért.