ADATLAP
Leopárd
Harry Hole, a norvég rendőrség egykori fenegyereke a Hóember-ügy után minden hidat felégetett maga mögött, s most Hongkongban él teljes visszavonultságban, démonai és hitelezői elől bujkálva. Amikor azonban Oslóban két fiatal nő holttestére bukkannak, akiknek halálát azonosítatlan eszköztől származó sebek okozták, a rendőrség Hongkongba küldi új munkatársát, Kaja Solnesst, hogy próbálja meg felkutatni és hazahozni Harryt, mivel ő az egyetlen sorozatgyilkos specialista az országban.
Márpedig úgy tűnik, minden eddiginél nehezebb feladat lesz a tettes kézre kerítése, aki kíméletlen, rafinált és semmi nyomot nem hagy maga után. Ráadásul a gyilkossági osztály és a Nemzeti Nyomozó Iroda közötti hatalmi harc sem könnyíti meg Harry dolgát....
Benkő Ella véleménye:
Az első könyvem az írótól, és az elején azt hittem az utolsó is. Mivel nem kedvelem a krimiket, (vagy idáig nem olvastam őket) elég felkavaró volt a változatos gyilkosságok sorozata, aztán mire "elegen" meghaltak kezdett a nyomozás is érdekessé válni. Alapjában véve tetszett a történet, ha az előző regényei még izgalmasabbak, akkor jókat fogok olvasni a közeljövőben!
Bujtás Dominika véleménye:
Nesbo általam utoljára olvasott könyve, Harry Hole egy újabb nyomozása. A könyv maga, és a történet természetesen jó - Nesbo még mindig tud írni -, azonban kezdem úgy érezni, hogy Harry szép lassan belefárad a róla szóló történetekbe. Ne legyen igazam.
Herczeg Andrea véleménye:
Nekem túlírtnak és manírosnak tűnik, ez már egészen fárasztó méreteket öltött a végére. Végig akartam olvasni, mert a sztori tetszett nagyon, de egyébként ez is annyira körmönfont lett, hogy gyakran már nem tudtam, ki kivel van. És voltak olyan történet/személyiség változások amikor a hajam téptem. Sokszor volt olyan érzésem, hogy csak azért történnek meglepő dolgok, hogy valahogyan folytatódni tudjon a történet. Utalások vannak egy másik regényre, a Hóemberre, sőt.
Nagyon nehezen álltam neki, mert már nem igazán olvasok krimit, ez pedig marhára sok oldal. Egyedül Nesbø neve és az általános tetszési index marasztalta még nálam, és örülök neki, hogy sikerült letudnom. Egy kicsit kíváncsi is lettem a Hóemberre, de azt hiszem, ezt a vágyat inkább legyűröm és maradok a jól bevált krimi mentes szférában.
Horvath Tunde véleménye:
Egy könyv, ami ijesztő. És nem azért, mert horrorisztikus, hanem mert ha az ember elképzeli mind azt a kínzási formát, vagy lelki terrort, amit a könyv bemutat, vagy feltár a múltból, akkor elborzad, és retteg, hogy ez vele még véletlenül se történjen meg. Mint minden skandináv krimi, erre a könyvre is jellemző az a kissé szürke, komor hangulat, ami már eleve nyomasztóan hat az olvasóra, és még inkább félelem keltő.
Papp Veronika véleménye:
Sokkal jobb, mint a Hóember! Végig izgalmas, és végre egy kicsit más, mint a jól megszokott!
Önmagában nem ijesztő, de mégis, mindenhol kapcsolgattam a villanyt a lakásban esténként...van egy olyan hangulata, amitől alapvetően nyomasztó lesz minden körülötted. Így kell krimit írni!
Szabó Tamás véleménye:
A Harry Hole sorozat egyik gyöngyszeme, nem mondom, hogy a legjobb, de talán azt nem is lehet meghatározni. Utánozhatatlan stílus, meghökkentő, ámde teljesen hihető történet. Nyelvezetében számomra a kiemelkedik a krimik közül és már-már a szépirodalom határát súrolja, nyilván dícséret ezért a fordítónak is.
Korcsek Beatrix véleménye:
A sorozat leghosszabb kötete, erre nem volt elég két-három nap, ezt majdnem egy hétig olvastam. Mivel már a 8. Harry Hole kötet egymás után, az összefüggések hamar összeállínk, így nem sok újdonság marad a végére. Nem rossz, de a Hóember után kicsit lapos.