ADATLAP
Lexikon
Egy virginiai magániskola diákjai nem történelmet, földrajzot vagy matematikát tanulnak, hanem meggyőzést. Arra tanítják őket, hogy a nyelvet elmemanipulációra használják, és a szavakra fegyverekként gondoljanak. A legjobb képességű növendékek ,,költők"-ként hagyják ott az iskolát, és belépnek egy ismeretlen céllal rendelkező, névtelen szervezetbe.
Az éles eszű, árva Emily kártyatrükkökből él San Francisco utcáin, mígnem felkelti a szervezet toborzóinak figyelmét. A lány beiratkozik az iskolába, ahol a valódi személyiségüket elrejtő tanároktól megtanulja a meggyőzés alapjait, az egyik legtehetségesebb diákként végez, majd elköveti a létező legnagyobb hibát - szerelmes lesz.
Eközben a látszólag ártatlan Wil Parke-ot két idegen megtámadja egy repülőtér mosdójában. Bár a férfi nem emlékszik rá, hogy azt tette volna, amit állítanak róla, kiderül, hogy kulcsszerepet játszik a költők rivális csoportjai között zajló titkos háborúban. A menekülni kénytelen Wil rájön, hogy valójában semmit sem tud a múltjáról, és Ausztráliába kell utaznia, ha meg akarja tudni, ki ő és miért pusztult ki egy város teljes lakossága....
Csákics Krisztina véleménye:
Ez a könyv Rowling és Dan Brown gyermeke. Egy speciális iskolában tehetséges gyerekeket tanítanak egy speciális nyelvre, pontosabban olyan szavakra, amelyek agy agyunk kémiai reakcióit megváltoztatva, hatással vannak a 100+ személyiségtípusba sorolt embertársainkra. E speciális szavak segítségével minden elérhető, reptéri ellenőrzésen lehet egyszerűen átesni, rá tudunk venni bárkit, hogy nekünk adja a kocsiját, egyebét stb. - nagyon hasznos tudomány. smile hangulatjel A történet elején Wil furcsa emberek közé kerül, akik állítólag meg akarják menteni őt - az olvasó sem hiszi ezt el. A másik síkon megismerjük Emilyt, a hamiskártyás hajléktalan lányt, akinek felajánlanak egy ösztöndíjat ebben az iskolában. Lassan kibontakozik, hogyan is kapcsolódik Emily Wilhez és miért kell menekülnie a fiúnak.
A regény felépítése jó, bár a közepe felé lehet sejteni, ki is valójában Wil, illetve ki bújik meg Virginia Woolf álnév mögött. Az író nem jelzi külön, hogy ugrálunk az időben (lehet, már a forgatókönyvet írta, az éles vágások teljesen idepasszolnak), de ez dramaturgiailag is rendben van. Jók a karakterek, jó a kerettörténet és persze a végkifejlet is. Ez a könyv remekül megírt, fordulatos, pörgős és számomra teljesen egyedi történet volt, olvasnék még mást is Max Barry-től. 10/10 (08.11.)
Horváth Ágnes véleménye:
Érdekes elképzelni, hogy milyen lenne, ha a szavaknak tényleg ekkora ereje lenne, és ilyen könnyű lenne manipulálni, irányítani az embereket. Szerintem nagyon izgalmas könyv, kíváncsi voltam, mi lesz a végkifejlet. Az egyik kedvencem lett.
Horváth Zsófi véleménye:
A könyv eleje nagyon furcsán indult, az első néhány oldalon nem lehet tudni, hogy hol játszódik, mi történik. Kicsit így félve kezdtem neki, nem értettem, hogy ebből most mi fog kisülni. De a könyv szerkezetében előrehaladva, meg lehetett érteni, hogy mi történt az első lapokon. Nagyon tetszett a könyv, ezzel a történettel, hogy a szavak ennyire befolyásolják az embereket, még sosem találkoztam, így nekem ez egy teljesen új élmény volt.
Matyelka Anita véleménye:

Még sosem olvastam ettől az írótól, de valószínűleg ez volt az első és egyben az utolsó próbálkozásom. Közel 500 oldalas és úgy olvastam végig, hogy egyáltalán nem éreztem szimpátiát egy szereplő iránt sem. Teljesen semleges volt számomra ez a thriller. Szó volt benne az emberek személyiség típusokba való sorolásáról és az ennek alapján történő manipulációjáról. Ez teljesen hihető volt számomra, de az már erős volt, amikor értelmetlen szavakat használtak ’varázsigeként’, hogy az emberekkel parancsokat hajtassanak végre. Ezen kívül voltak olyan párbeszédek, események amiket alig lehetett követni. Lehet, hogy másnak bejön ez a stílus meg téma, de engem nem nyűgözött le.