ADATLAP
Lila
Lila Dahlt egy kérdés foglalkoztatja: miért történnek a dolgok úgy, ahogy történnek? Lila nem ismeri a szüleit, egy Doll nevű nő neveli fel, aki valószínűleg elrabolta őt a családjától. Később egy bordélyházba kerül, de onnan is el tud szabadulni: a magányt találja a túlélés egyedüli lehetőségének. Egy nap egy Gilead nevű város határában talál menedéket egy lakatlan kunyhóban, és nemsokára megismerkedik a kisváros idős özvegy lelkészével. Vajon két mélyen magányos ember között létre tud-e jönni valódi találkozás?

A Lila Robinson önállóan is olvasható regénye, amely a Pulitzer-díjas Gilead és a Home című regényekkel együtt a kortárs amerikai irodalom egyik legkülönlegesebb trilógiája: elmélyült és érzékeny látlelet az emberi természetről. Robinson nem mindennapi szerző: egy korai nagysikerű regény után évtizedekig csupán teológiai munkákat írt, míg 2004-ben a Gileaddal visszatért a szépirodalomhoz. Barack Obama egyik kedvenc írója, a Time magazin szerint a 100 legbefolyásosabb ember egyike látszólag korszerűtlen ember: mély vallásosságával, analitikus lélektani regényeivel szembemegy a trendeknek. Mégis a lehető legtöbbet tudja olvasóinak nyújtani: valódi vigaszt, a kérdésekre pedig válaszok helyett újabb izgalmas kérdéseket...
Antal Margit véleménye:
Tulajdonképpen a kedvenc színem miatt esett a választásom erre a kötetre. A regényben azonban egy női nevet takar, egy fiatal hölgy tragédiáktól sem mentes életútját. A könyv a főhős, Lila Dahl végtelenített monológja, gyermekkora is javarészt még saját maga előtt is ismeretlen, Doll- a nő, aki valószínűsíthetően elrabolta- elmondásaiból rakódik össze. Kettőjük történetének emlékképeit egy kés hívja elő, ami mindvégig meghatározó eleme a regénynek. Vándorlásaik során az amerikai társadalom alsóbb rétegéből szereznek ismeretséget ( Doane és társai) és csavarogják be az ország Közép-Nyugat-i részét, mígnem Lila Gileadbe vetődik. A regény központi témája mégis Lila és John , az idős tiszteletes egymásra találásának és házasságának lassú érlelődése. Lila monológja azonban nemcsak lírai visszaemlékezés vagy pusztán két életút összecsiszolódása, hanem út megbékéléshez. Össze kell raknia magát újra, hogy alapokat, támpontokat találjon a folytatáshoz.A lelki megtisztulás, új alapok keresésének mindig biztos alapja a Biblia, ami Lila életében is központi szerephez jut, először az írás-olvasás tanulásában, majd a valódi elmélyülésben, izgalmas gondolatok felvetésében, megvitatásában.
Mivel ez egy trilógia záró kötete nagyon inspiráló lehet, hogy az önálló olvasás mellett kedvet csináljon a többi rész elolvasásához is. Míg az első kötet a Gilead Pulitzer-díjas lett, addig érthetetlen módon a középső kötet még csak meg sem jelent magyarul. A teológiára is nyitott, izgalmas gondolatokat kereső, szemléletmódváltó, útkereső olvasók számára lapmű lehet.