ADATLAP
Liliomfi
A Liliomfi a magyar irodalom kiemelkedő műve, Szigligeti Ede legismertebb vígjátéka. A nagyváradi születésű szerző elmondások szerint, 1849-ben mindössze két délután alatt írta meg a 3 felvonásos komédiát. A Liliomfi a 19. századi drámairodalmunk egyik legtöbbet játszott, színpadról, filmről egyaránt népszerű alkotása. A könnyed hangvételű játék középpontjában szerelmi bonyodalmak állnak, a fiatalok boldogságát azonban legfeljebb késleltetni tudják az események, megakadályozni nem....
Kapitány Zita véleménye:
A könyv tökéletes példa arra, hogy van, mikor a film sokkal jobb. Jó el voltunk mi egymással, de nem volt akkora élmény, mint a film. Ahol valljuk be nem csak a történet, hanem a színészek is zseniálisak. Dajka Margit nem hiába van benne végig a filmben, míg a drámában egy aprócska mellékszereplő :)
Takács Aliz véleménye:
Már régóta ismertem a történetet, de eddig csak színdarabban láttam. Kíváncsi voltam a valódi, teljes műre, így elolvastam. Nagyon jó humorú, vicces, primer komédia. Szuperül fel lehetne használni a tanítás során, ugyanis az alapmotívumok, melyek erre a műfajra jellemzőek nagyon könnyen bemutathatóak a művön keresztül. Mindenképpen érdemes elolvasni, mert így tényleg minden apró részlet világossá válik és a saját képzeletünk is szárnyalhat.
Stifter Viktória véleménye:
Nehéz téma volt ez számomra, mert édesanyám nagyon régóta nem olvas könyvet, a kedvenceit pedig már régen elolvastam. Azonban eszembe jutott, hogy ahányszor csak megy a Liliomfi a tvben, annyiszor nézzük meg. Én magam is nagy rajongója lettem, és nagyon kiváncsi voltam az eredeti változatára. Egy problémám van ezzel a könyvvel, mégpedig, hogy olyan rövid, hogy egy nap alatt a végére lehet érni.