ADATLAP
Locspocs és a Bolygó hollandi
Locspocs, a bájos kis tengeri szörny belopta magát a magyar olvasók szívébe is. Ezúttal a tengeren bolyongó elátkozott hajóssal találkozik. Megsajnálja az egyetlen rossz pillanatáért bűnhődő hollandit, és elhatározza, hogy megszabadítja a szörnyű büntetéstől. Fölkeresi a Tenger Királynőjét, kéri, hogy oldja föl az átkot. Ám a Bolygó hollandit már csak Locspocs mentheti meg. Fölajánlja a magányos hajósnak legkedvesebb pajtását, ember-babáját, Julist. Ekkor megtörik az átok: az önzetlen szeretet segített, s a háromszáz éve bolyongó hajós végre meglelheti örök nyugalmát…...
Németh Boglárka véleménye:
A mesevonalat követve, a kihívás keretében korábban olvasott, habos-habos, léleksimogatós Sehány éves kislány és a szomorúságos Lencsilány között valahol fél útról következzen: Locspocs és a Bolygó hollandi. (A könyv a születésem évéből – néhány évtizeddel ez előttről. Akit érdekel a pontos datálás, keressen rá Locspocs-kiadásokra.)

Tor Åge Bringsværd norvég író (a Wikipedia képei alapján a Mikulás és Hemingway is az ősei között lehet, tehát minden szempontból arra predesztinált, hogy vagány meséket írjon) bűbájos kis tengeri szörnye, Locspocs, meglepően sok hasonlatosságot mutat Lakatos István szomorú szemű Lencsilányával: Lencsilánynak Anyukája mond meséket, bátorságot mindenhová hurcolt Lencsibabájától nyer, s jó szívűen – még ha kissé félősen is – siet a bajbajutottak segítésére. Locspocsnak Nagymamája mesél esténként, Julcsi a játékemberkéje, akit mindenhová magával visz, s jószívűen – félelmet nem ismerő, vakmerő bátorsággal – segít, ha érzései azt diktálják. Már pedig diktálják: egyszer megpillantja a Tenger Királynőjének átkától sújtott Bolygó hollandi hajóját, s máris nyakába veszi a tengert, hogy feloldja az átkot, s eljuttassa a Hollandit a tengerészmennyországba, amely teli van rózsákkal és harmonikaszóval.

Ki ne akarna olvasni egy tengeri szörnyecskéről, aki olyan elvarázsolt szigeten lakik, amely csak kedden és pénteken látható, csinosan kidekorált hálótojásban alszik, iskolatáskával, tízóraival és egy termosz kakaóval felszerelkezve kiráynőt vegzál és átkot tör. Mindezt elképesztő humoros, aranyos, szép, de ahol kell, sötét és drámai rajzokkal.