ADATLAP
Lolita
Sokféle pletyka és félreértés övezi a nálunk jobbára csak hallomásból ismert Vladimir Nabokovot és híres-hírhedt regényét, a Lolitá-t. E nevezetes könyv éppúgy végigjárta a maga kálváriáját, mint századunk más jelentős, a pornográfia vádjával illetett regénye, például Lawrence Lady Chatterley-je, vagy Joyce Ulysses-e.

A félreértések legfőbb forrása a regény eseménytörténete. A Lolita főhőse-elbeszélője, Humbert Humbert, francia születésű irodalomkutató és elvetélt író, akit perverz vágyak gyötörnek. Hányatott múltat hagy maga mögött, s gyanús idegenként kóvályog Amerikában. A javakorabeli férfi jelenét Lolitával, szállásadónője tizenkét éves lányával való találkozása szabja meg. Humbert előbb a gyermek közelébe férkőzik, majd amikor az árvaságra jut, a gondviselője, rabtartója és rabszolgája, kínzója és áldozata lesz. A démonikus viszony hátteréül az ezerszínű és végtelen Amerika szolgál, az óceántól óceánig nyújtózó Újvilág, melyet a duett többszörösen végigutazik, mígnem Quilty, a titokzatos drámaíró elrabolja Lolitát, hogy a maga – Humbertnél nem kevésbé perverz – vágyait élhesse ki rajta. A szerelmétől, léte értelmétől megfosztott Humbert végül fölleli és megöli ellenség-hasonmását.

Ez a hihetetlenül gazdag, irodalmi allúziókkal, utalásokkal, már-már rejtvényekkel átszőtt mű azonban sokkal több egy szerelmi-szexuális kapcsolat taglalásánál: ízig-vérig művészregény, amely metaforikus áttétellel művészet és élet, alkotói képzelet és nyers életanyag, művész és polgár viszonyát, azaz egy jellegzetesen huszadik századi témát dolgoz fel egy esztétikai életszemlélet jegyében....
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Huhhh, vegyes érzéseim vannak, de éppen ezért is vettem fel a listára ezt a könyvet. Meglepődtem, hogy mennyire lekötött az elejétől fogva, Nabokov stílusa nagyon tetszett, fogok még olvasni tőle úgy érzem. A szerelemről gyönyörűen írt, sokszor az jutott eszembe milyen jó lenne ha a tárgya egy mondjuk 20 éves lány lenne. Egyedül azt volt nehéz elfogadnom, hogy egy 12 éves lányról van szó. Lolita viselkedése is néha zavaró volt, de ettől még egy nagyon jól megírt könyv. A H.H. válása nagyon tetszett, humoros volt. Nem bántam meg, hogy elolvastam.
Benkő Ella véleménye:
Jó hogy nem arról kell véleményt mondanom, hogy milyen erkölcstelen a történet, hanem arról milyen a könyv maga. Hát azt mondhatom a legjobbak közé tartozik. Nem lehet közben elkalandozni, mert nem értem mit olvasok. A mondatok elég velősek és humorosak, ami nem biztos, hogy az "ilyen" témájú könyvekben jellemző. Lehet, hogy furcsán hangzik, de gyakran elfelejtettem, hogy egy kislány a másik fél. Biztosan elolvasom még, lassabb tempóban, mert nagyon valószínű, hogy sok dolgon átsiklottam a zseniális fogalmazás miatt!
Szekeres Sándor véleménye:
Rossz véleményeket erről a könyvről főleg azért hallani, mert a maga idejében nagy botránynak számított. Szerintem most már nem annyira elfogadhatatlan. Mindenesetre ez a regény több, mint durva szenzációhajhászás. Az nem is illene Nabokovhoz. Az irodalmi műveltsége és az olvasó irányításának a képessége itt a legjobbjaiban mutatkozik meg.
Kolozsi Etelka véleménye:
Néhány oldal elolvasása után abba akartam hagyni. Ennyi meggyőzött. Ez egy tényleg szörnyen rossz könyv. Magát a történetet is visszataszítónak találtam. Egy a negyvenes éveiben járó irodalmár bűnös szerelmi viszonyt kezd a 12 éves nevelt lányával.
Nabokov Lolitáját azért is tudtam az elő pillanattól gyűlölni, mert mint életrajzi regényét, utolsó vallomását írja, a börtönben halálos ítéletére váró irodalmár.
Nem adtam fel, végig olvastam.....és milyen jól tettem.
Nabokov óriásit alkotott. Kiváló stílusban, művészien megkomponált mondatokkal, zseniálisan rója a sorokat miközben az olvasó egy percig sem kételkedik Humbert Humbert európai származású, Amerikában élő irodalmár létezésében. Jól átgondolt és egyszerűnek tűnő, de bonyolult logikát követő valódi és álnyomokat tálal az olvasója elé. Például amikor a gyiloksság gondolata először felmerül a regényben, mindenki biztosra veheti, hogy szegény Lolita nem éri meg a felnőttkort. Aztán valaki teljesen mást éri utól a végzet, illetve Humbert Humbert "haverja".
Miseta Ildikó véleménye:
A történet olvasmányos (bár vannak szakaszok, amelyek kissé monotonok) annak ellenére, hogy nagy cselekmény nincs. Sajnos se a pedofil pótpapa se Lolita nem volt egy szimpatikus személyiség, s bár konkrét vulgarizálás és eseményleírás nem volt, maga a történet visszataszító, természetellenes számomra. A végén vártam, hogy vége legyen.
Duleba Marianna véleménye:
Nemrég olvastam az "M" című regényt, amit "korunk Lolitájaként" is jellemeztek. Mivel nagyon eltért azoktól, amiket eddig olvastam, nagy várakozással ugrottam a Lolitának is. Meghökkentő a történet...anyaként kettős érzések merültek fel bennem, néha minden szívfájdalom nélkül végignéztem volna Humbert utolsó rugásait földi létében. Aztán a sokszínű megfogalmazások, a hosszú, szövevényes mondatokba gabalyodtam bele. Kb a felénél már belejöttem az olvasásba. Nem bántam meg hogy elolvastam, de nem tartozik a kedvenceim közé.
Puskás Evelyn véleménye:
Igen, erről tényleg csak rosszat hallottam/ olvastam.
És .. tényleg nagyon rossz. Legalább is az én véleményem szerint.
A könyv rövid, de borzasztóan sokat szenvedtem vele..
Egyébként pedig nekem kissé visszataszító volt Dolores viselkedése.. egy 13 éves kislányt így beállítani..
Szóval..nem ajánlanám senkinek