ADATLAP
Lolita
A félreértések legfőbb forrása a regény eseménytörténete. A Lolita főhőse-elbeszélője, Humbert Humbert, francia születésű irodalomkutató és elvetélt író, akit perverz vágyak gyötörnek. Hányatott múltat hagy maga mögött, s gyanús idegenként kóvályog Amerikában. A javakorabeli férfi jelenét Lolitával, szállásadónője tizenkét éves lányával való találkozása szabja meg. Humbert előbb a gyermek közelébe férkőzik, majd amikor az árvaságra jut, a gondviselője, rabtartója és rabszolgája, kínzója és áldozata lesz. A démonikus viszony hátteréül az ezerszínű és végtelen Amerika szolgál, az óceántól óceánig nyújtózó Újvilág, melyet a duett többszörösen végigutazik, mígnem Quilty, a titokzatos drámaíró elrabolja Lolitát, hogy a maga – Humbertnél nem kevésbé perverz – vágyait élhesse ki rajta. A szerelmétől, léte értelmétől megfosztott Humbert végül fölleli és megöli ellenség-hasonmását.

Ez a hihetetlenül gazdag, irodalmi allúziókkal, utalásokkal, már-már rejtvényekkel átszőtt mű azonban sokkal több egy szerelmi-szexuális kapcsolat taglalásánál: ízig-vérig művészregény, amely metaforikus áttétellel művészet és élet, alkotói képzelet és nyers életanyag, művész és polgár viszonyát, azaz egy jellegzetesen huszadik századi témát dolgoz fel egy esztétikai életszemlélet jegyében....
. . véleménye:
Hosszas szemezés és sóvárgás után megszereztem antikváriumból, aztán végül mindig volt valami más olvasnivaló,így perifériára szorult és csak ült a polcon. Hiba volt.
A Lolita egy remekmű, nagyon élveztem, szeretem a könyveket, amelyek megosztóak és közfelháborodást keltenek.
A könyv olvasása közben gyakran összeszorult a szívem, de olvastatta magát, magával sodort. Nem mondanám, hogy leültem, és egy olvasatra ledaráltam; néha úgy éreztem, ennek ülepednie kell kicsit.
Igazán érdekelne Lolita szemszögéből is.
Ambrus Alexandra véleménye:
Nos, igazából nem tudom, hogy mit is írjak…
Hát, utálom Humbertet, és Lolitáért sem rajongok. Isten igazából nem is vagyok biztos benne, hogy volt teljes mértékben szimpatikus szereplő ebben a könyvben. Jó…oké, Lolita határeset, de azért egy-két pofont néha kiosztanék neki :D
Nah, szóval az van, hogy ez egy jól megírt könyv, bár itt-ott nehéz követni, mert Humbert gondolatmenetei sokszor csapongóak, esetleg egy-egy odabökött szóból állnak, melyek gyors egymásutánban nem is függnek össze, és esetenként nem is mondanak semmit. Kérdéses, hogy ki csábít el kit ráaadásul ez a szerelmi szálat Nabokov annyira szépen megírta, hogy szinte már-már nem is tűnik bűnös kapcsolatnak.
Nagy Vera véleménye:
Lolita: a 20. század popkultúrájának egyik meghatározó műve, ami remekül bemutat, egy olyan szituációt, ami kényes, titkos, romlott és bűnös, tele van ellentmondásokkal és kérdésekkel, amik még hónapokkal a regény elolvasása után is válaszokra várnak.
Folyt. köv.: https://konyvkihivas.wordpress.com/2015/10/11/egy-konyv-aminek-irojanak-monogramja-megegyezik-az-enyemmel/
Wenczel Katalin véleménye:
Már nagyon régóta tervezem, hogy egyszer elolvasom, és most végre sikerült.
Miközben olvastam, egyfolytában az járt a fejemben, mennyire BETEG. Mind H.H., mind Lolita, mind az egész világ. Mélységesen alantas a tartalom. Ugyanakkor mindez ritkaság számba menő magas szintű irodalmi köntösben, költői nyelvezettel jelenik meg. Hihetetlen kontraszt, szinte már skizofrén.
Ami a "gyenge pontja" az a cselekmény - sokszor vontatott, már-már unalmas…
Gál Noémi véleménye:
Ha nem a börtönben, ítéletre várva írná feljegyzéseit Humbert Humbert, ami végső soron mégis csak egy értékítélet, még talán fel is háborodnék e gyönyörűen megírt, de elítélendő "szerelmi" történettől. Így is csak vonogatom a vállamat, nem tudok mit kezdeni vele, mert részleteiben tényleg jó könyvről van szó, de számomra túlságosan beárnyékolja e bizarr, perverz kapcsolat.
Kiss Réka véleménye:
Érdekes hogy Humbert Humbert az egész könyvben ahhoz képest hogy tisztában van vele mennyire helytelen amit tesz, mégis milyen őszintén, komolyan gondolja azt és írja le hogy szerelmes Lolába. Azt gondoltam hogy a lányt majd tárgynak, eszköznek tekinti, de amikor a könyv végén a lány már "elveszti" kislányos varázsát, ő még mindig szereti. Persze ez nem változtat azon, hogy ráerőltetett egy lányra egy ilyen életstílust...