ADATLAP
Mádéfalvi veszedelem
A Madéfalvi veszedelem igazi „székelyregény”, amely egy magára hagyott népi közösség történelmi sorsának, „szenvedéstörténetének” elbeszélésével hívja fel a figyelmet arra, hogy Erdély maradék magyar karakterének fenntartására és védelme nem képzelhető el a székely közösség védelme nélkül.
A regény a székely határőrség szervezésének véres történelmi tragédiáját mutatja be. 1764. január 7-én hajnalban a császári katonaság hihetetlen kíméletlenséggel támadt az álmukból felvert székelyekre, a támadásnak több mint négyszáz halálos áldozata és több mint ezer sebesültje volt, közöttük asszonyok és gyermekek. A kollektív ábrázolás medrében a madéfalvi vérengzés áldozatai mintegy közös személyiséget kapnak, az elszenvedett tragédia nem pusztán sok-sok egyén személyes tragédiája, hanem egy egész népé....
Kovács Szilárd véleménye:
Mivel történelem szakon végeztem, hallottam magáról az eseményről.. de korántsem gondoltam, hogy ilyen véres volt. Maga a történet eléggé furcsa.. már csak azért is mert ugye az a székely közösség aki a mádéfalvi veszedelem ellenére kitartott s vállalta a katonai feladatokat eléggé jelentős számú volt. Azt nem tudom megmondani, hogy a terheken enyhítettek e vagy sem.. de bár a lefestett feladatok sokasága nem sok pihenőt adott a székely határőrségben részt vevők számára.. ennek ellenére eléggé nagy feladatott láttak el mind az első s a 2. világháború folyamán.