ADATLAP
MásValaki problémája
A Bugyor a pesti éjszakai élet ismert helye. A fekete falakon Lugosi Béla-poszterek lógnak, a koktéllapon baljós nevű italokból rendelhetsz.
„Vámpírok pedig nincsenek” – állítják a kocsmában dolgozók, mindez csak vendégcsalogató ötlet.
Ám a pult mögött igazi vámpír áll.
A jóképű, fekete humortat toló vérszívó épp a Jenő nevet viseli, és évszázadok óta a be nem avatkozásban hisz.
Csakhogy a kocsma előtt találnak egy hullát, és ő is gyanúsítottá válik.
Kénytelen cselekedni, és nyomozásba kezd, vajon ki zavarta meg a semmittevésben.
Elindul az izgalmas kaland, amit hullák, titkok és szenvedélyes légyottok szegélyeznek.
Ki a gyilkos? Ki az igazi barát? És mi van, ha a történelem lengőajtóként orrba vág?...
Zara véleménye:
Ez a könyv sem volt az olvasási listámon. Egy ismerősöm ajánlotta. Nem igazán kedvelem a vámpíros könyveket és azokat sem ami Pesten játszódik :D De úgy gondoltam, hogy kap egy esélyt. Nem mondanám, hogy ez volt a legjobb könyv, amit eddig olvastam, de nem is volt rossz. Tetszettek a karakterek, tetszett a történet és a stílus is. Az zavart, hogy rengetegszer le volt írva a luna caliente, de azért ez nem rontotta az élményt :)
Kuzmann Attila véleménye:
Ez a könyv 10/10-es. Nem tökéletes, de majdnem. Vámpírtörténet, de nem The Masquerade-stílusú mindent és mindenkit átverős, nem Twilight-stílusú jó vámpírok nem jó vámpírok ellen romantikus marhaság, hanem az alapfeltevésből (hogy a vámpírok igenis léteznek) jól átgondoltan levezetett sztori. Kissé depresszív hangulatú, ahogy a főhős, Jenő (egy vámpír, aki Jenőnek hívatja magát!) végig narrálja a történéseket, a maga passzív-rejtőzködő-paranoid stílusában, de épp ettől olyan szórakoztató. Ugyanakkor pár elszólása alapján már a könyv elejétől sejthető volt az a bomba, amit egészen a legutolsó mondatig tartogatott az írónő, akkora durranás, mégpedig hogy ki is valójában a főhős a sok álca alatt. Ezt az egyet már az elején kitaláltam. Pár "kisebb" jelentőségű dolgot is aztán, pl. Lakatosék mérnök "nagyapjáról", arról azonban lövésem sem volt, ki csinálja a zűrt, és főleg miért!
Szóval ez a könyv rengeteg friss újdonsággal volt tele, jól kidolgozott világgal, szereplőkkel, akiket nem tudtál összetéveszteni egymással, és jó ritmusban zajló történetmeséléssel. Leginkább egyetlen dolog hiányzott belőle nekem: a folytatás! Mi történik ezek után? Hogyan folytatják a szereplők, és annak milyen hatása lesz a vámpírok társadalmára? Hát ezért 10/10.
És hát az a Rejtő-féle vígjátéki alaphelyzet: egy JENŐ! nevű vámpír rejtőzni akar, ezért lepukkant vámpírkocsmát nyit, ahol egy nap végül tényleg eltesznek valakit láb alól, és ezt már nem tudja annyiban hagyni - frenetikus!