ADATLAP
Mészöly Miklós
Mészöly Miklós Kossuth díjas író, a huszadik század második felének egyik legjelentősebb prózaírója Szekszárdon született 1921. január 19-én, és 2001-ben halt meg Budapesten. 1942-ben szerzett jogi diplomát. 1943-44-ben frontkatona volt, szerbiai fogságba került. 1949-ben feleségül vette Polcz Alaine-t. 1956-tól szabadfoglalkozású íróként élt.
A Film egy korszakot zárt le bennem, amely mindannak, ami az emberi történés világához tartozik, szó szerint a végére akart járni. [] A változás, amire oda kellett figyelnem, lényegében az volt, hogy egyre kevésbé akartam a dolgok végére járni mindenáron, helyette az vonzott jobban, hogy elvesszek az emberi történés gazdagságában - írta az 1976-ban megjelent regényéről a szerző.
...
Sáfár Józsefné véleménye:
Azt hittem 1 nap alatt el lehet intézni, de tévedtem. Volt olyan rész amit többször is elolvastam mire kezdtem érteni miről van szó. Szegény öregeket küldözgetik az utcán ide-oda. Részletesen leírva mintha tényleg egy film peregne, éppen mit mutat a kamera. A néni és a bácsi nagyon öreg és beteg. Kiszolgáltatottságukban kénytelenek megtenni amit mondanak nekik, néhol már igazán kegyetlenség amit kérnek. Közben megismerünk egy másik történetet is, hogyan keveredik tüntetők közé egy férfi, akit végül halálra ítélnek, mert elkövet egy súlyos bűncselekményt. Tulajdonképpen erre a régi ügyre kellene a kis öregeknek emlékezni, mert itt történt csak jó néhány évtizeddel előbb.