ADATLAP
Macskajáték
„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép… Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek”
(Örkény István) ...
Oláh Rita véleménye:
Nálam ennél a kategóriánál mindig kérdéses volt, hogy mi a dráma kategória, mert filmeket is hívnak pl. filmdrámának, ha érzelmes, lelkizős dologról van szó. De mi irodalomból úgy tanultuk, hogy irodalmi műnél, könyvnél a megírt színdarab jelenti a drámát, tehát én is ilyet választottam. Először elkezdtem a Hamletet, de arra nem bírtam koncentrálni, aztán nézegettem egy Moliere műt, de a végén ennél az Örkény drámánál kötöttem ki. Az elején kevésbé tetszett, de a második felétől beindult a történet. Mondjuk én végig fiatalabbnak képzeltem el a szereplőket, így nem tűnt annyira groteszknek. A végére inkább sajnáltam Orbánnét, hogy mindenki hogy elbánt vele.
Kapitány Zita véleménye:
Eddig Örkénytől a Tótékat olvastam, és azt imádtam. Mikor kerestem, hogy mit olvassak, gondoltam miért is ne Örkényt. Hát jól döntöttem. Nagyon jókat szórakoztam rajta, vicces, rövid olvasmány. De e mellett van egy komolyabb, mélyebb jelentése is. Ha már színházban nem adják, a filmet mindenképp megnézem.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Nem olvastam mèg ezt a dràmàt. Ràjöttem, hogy szìnhàzban többször is làttam màr, legutòbb Horvàth Zsuzsa szìnèsznő jàtszotta Orbànnèt, tökèletesen eljàtszotta az idős szerelmes nőt, minden hòbortjàval együtt. A mű inkàbb tragikomèdia, mint dràma. A főhős viselkedèse, jelleme megmosolyogtatott, èlvezettel olvastam. Ajànlom mindenkinek, rövid ès kellemes , szòrakoztatò.
Kovács Szilárd véleménye:
Nos nem szoktam drámát olvasni. Tudom öreg hiba, de nem vagyok egy színházi ember. :) Ennek ellenére a Macskajáték kifejezetten érdekes volt jókat nevettem rajta. Főleg azon a sok lódításon, amit a főszereplő folyamatosan összehord. Eléggé abszurd helyzetekből is igyekszik kivágni magát, s meglepő fordulatokra derül fény.. :) Jó szórakozást annak aki olvassa.
Benkő Ella véleménye:
Nagy kedvencem volt Örkény István a suliban, de a Macskajátékot még nem olvastam tőle. Ami most motivált a kiválasztásában, hogy a televízióban régebben láttam egy színházi előadást Molnár Piroskával és Pogány Judittal, mondanom sem kell fantasztikus volt! Ha tehetném élőben is megnézném, mert a könyv jó de a színészek megsokszorozzák ezt élményt!
Haskó Tünde véleménye:
kerestem egy Drámát, és a feltöltött könyvek között találtam meg. A Tótékat már korábban is olvastam, és most jó volt újraolvasni. A Macskajátékot még sosem. És színházban sem láttam. Viszont végtelenül nagy élmény volt :-) Ha az egész Könyvkihívásnak az lesz az egyetlen hozadéka számomra, hogy ez a könyv a kezembe került, akkor már megérte. Nagyon élveztem minden szavát, minden sorát. Vélhetően, ha nincs kihívás és nem kell drámát keresni valószínűleg kimarad (könyvként mindenképp) Kár lett volna érte. És persze a következő színházi évadban kifejezetten keresni fogom.
Kelemen Mónika véleménye:
Örkény István egy fogalom. A műveiben hihetetlenebbnél hihetetlenebb dolgok történnek, ami minden korosztálynak szórakoztató. Ilyen a Macskajáték is. A mű szereplőinek tulajdonságai mindenkit mosolygásra késztetnek. Ami pedig velük történit az csupa móka és kacagás. Könnyed, rövid, és vicces. Mindenkinek csak ajánlani tudom.