ADATLAP
Macskanapló
Bemutatjuk Nokedlit, a szabadszájú kölyökmacskát, aki saját, különbejáratú gazdira tesz szert, és hogy a rengeteg új élményt el ne felejtse, naplóírásba kezd. Macskaszemmel fura, sőt olykor felháborító, hogy a gazdik között van, aki éjjel aludna, nem nyalogatja magát tisztára naponta többször is, kiporciózza az ételt, kutyát tart, és dobozba téve elviszi egy helyre a macskáját, ahol annak a szegény állatnak tablettákat dugnak le a torkán, tűt szúrnak a fenekébe és még a hasát bestoppolják. A kismacska azonban a sok furcsaság közben is igen jól szórakozik: bemászik a gardróbba, ott megküzd a fogasokon lógó ingekkel, cipőfűzőt, mobiltelefon töltő kábelt gubancol össze, kipakolja a fürdőszoba szekrényt, megmássza a bejárati ajtót, a függönyt, levadássza és megöli az internetkábelt, kicsomagolja az összekészített karácsonyi ajándékokat, miközben folyamatosan próbálja megérteni az embereket. Urbán Szabó Krisztina gyermekpszichológus, a Macskanapló az első regénye, és van egy macskája, akit úgy hívnak: Nokedli. A kötetet Buzay István illusztrálta. "Amikor a fiú gazdi hazaért, az első dorombolásomra megvakargatta a fülemet, majd előhúzott a táskájából egy egész doboz Whiskas-konzervet, és miközben felbontotta, azt motyogta: csak el ne járjon a szád, Gizi. Nem tudom, ki ez a Gizi, de majd gondom lesz rá, hogy kussoljon."...
Kolozsi Etelka véleménye:
Ha nem lenne ez a kihívás, valószínűleg soha nem olvastam volna el ezt a könyvet. És ettől még tökéletesen teljes életet élnék. Na, de létezik a kihívás, és most csak azt sajnálom, hogy ez alatt az idő alatt sokkal jobb könyveket olvashattam volna.
Ha olyan könyvet szeretnél olvasni, aminek abszolút semmi értelme, akkor szeretettel ajánlom Neked a Macskanaplót.
Antal Margit véleménye:
Könnyed, szórakoztató olvasmány egy kismacska szemszögéből a világ, főleg fiú és lénygazdi hétköznapi cselekedeteiről naplőszerű leírásban. Első nekifutásra túl tudományos gazdiantropológia , melyből gyakran kiérzik lánygazdi pszichológiai műveltsége, mert olyan szavakat ad a kiscica szájába, ami egy macska gondolkodásától életidegen. Néhol viszont annyira szórakoztatóan és ízlésesen humorosan írja le az eseményeket, hogy meg kellett álljak olvasás közben egy jóízűt kacagni. A macskák önző szemszögéből, miszerint a Gazdi azért van, hogy Őt kiszolgálja és nem fordítva valamint a Kutya butus , gazdikiszolgáló lény , helytálló az ábrázolás. Számomra csak később derült ki - Fiúgazdi nyugdíjazásától kezdve- hogy nem is annyira fiatal, ámde fiatalosan élő ( Lánygazdi sziklamászó, Fiúgazdi nagy horgász és a gyakori utazgatások) gazdikról van szó. Macska rajongóknak kötelező, az ízléses, jóízű humor kedvelőinek ajánlott olvasmány.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Könnyed olvasmány, amiben egy kiscica írja le megfigyeléseit, mindennapjait. Szerintem a cica néhol nagyon tudálékos nyelvezeten fogalmazza meg a véleményét, néhol pedig elég szabad szájú. Egyébként tipikus cica, ő a világ közepe és a gazdája az ő speciális bejáratú szolgálója, és a gazdái örülhetnek, hogy Ő elfogadta őket.
Azért választottam ezt a könyvet, mert nagyon szeretem a cicákat, de többet vártam tőle, mint amit kaptam.
Kovács Erika véleménye:
Nokedli a macska tolmácsolásában olvashatunk a macskalét örömeiröl és gondjairól, valamint arról milyen furák az emberek macskaszemmel. Humorosan, jó stílusban ír Urbán Szabó Kriszta, de inkább csak macskaszeretöknek ajánlom...
S Évi véleménye:
Nem tetszett. Eddig se voltam oda a cicákért, de most még annyira se. Engem is zavart ez a fijjamozás, nem is egészen értem, hogy miért. Meg nem tudtam eldönteni, hogy Napóleon most okos vagy buta cica akart lenni. Szerintem az írónő se. Ha annyira okos, hogy Platónt meg miket olvas, akkor miért nem hallott még Shakespeare-ről? Meg a szavak, amiknek szerinte nincs értelme... Nem bírtam a macskát :(
Juhász Viktória véleménye:
Ez a könyv egy könnyed olvasmány, habár nekem nem tetszett. Ugyan voltak benne humoros megszólalások, nekem kicsit unalmas volt. Az alapvető ötletek tetszettek, tetszett, hogy ez egy tudományos megfigyeléseken alapul, és valahogy így képzeltem el a macskákat (nekem is van egy),de valahogy ennél jobb is lehetett volna szerintem.
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
jajjj de nem tetszett. huuh.....nem is tudok róla mit írni.....egyszerűen nem jött át, nem értem miért választottam mondjuk pont ezt a könyvet....ááá. biztos van akinek nagyon tetszik ez a stílus, de azt hiszem én maradok más féle könyveknél.....
Kis Krisztina véleménye:
Nagyon aranyos és vicces könyv, egy macsak szemszögéből láthatjuk ahogy próbálja értelmezni és megnevelni a fiú és lánygazdit, mert természetesen ő az aki választotta őket és nem fordítva és az emberek azok akik megköszönhetik hogy velük van. Mindenkinek ajánlom könnyed kis olvasmány.
x y véleménye:
Attól függetlenül, hogy alapvetően kutyás vagyok, igazán ígéretesnek indult a történet, mert abszolút ilyen nagyképűeknek és önzőknek képzelem a macskákat :) De mivel ez a könyv valami gazdi viselkedéskutatói naplónak vagy minek készült, egy kismacskához képest a nyelvezete elég tudálékosra sikeredett, ami nekem nemigazán feküdt.
Azért találtam néhány szimpatikus megnyilvánulást is, pl. „(…) verekedő izmom ugyan nincs, de könyvlapozgató az van” :))