ADATLAP
Menedék
Senki sem tudja, honnan, de egy nap gyönyörű nő érkezik Southportba, a tengerparti kisvárosba. A zárkózott fiatalasszony számára ez a hely többet jelent holmi átmeneti állomásnál. Katie-nek ez a városka valódi menedék. Szörnyű emlékek űzték idáig, és túlélése érdekében csak remélni tudja, ittléte titok marad. Legalább az előtt a bizonyos férfi előtt. Egyetlen módon lehet biztonságban: ha senkivel sem barátkozik, és főként senkit sem enged közel magához. Ám az önkéntes száműzetésbe vonult nő erre képtelen, és szép lassan megnyílik két ember felé: az egyik a mindig váratlanul, szinte a semmiből előbukkanó szomszédasszonya, Jo, akivel szoros barátságba kerül, a másik pedig Alex, a gyermekeit egyedül nevelő özvegyember. Ahogy Katie érzelmei a férfi iránt elmélyülnek, a múltját elsötétítő árnyak egyre közelebbről fenyegetik e törékeny boldogságot. Nicholas Sparks (Az utolsó dal, Tűzlovag) a legelemibb emberi érzelmeket helyezi előtérbe, ám ezúttal üzenete mindennél egyértelműbb: az élet viharaiban a szerelem az egyetlen valódi menedék....
Buzás Judit véleménye:
Ez volt az első regényem az írótól, de és valószínűleg jódarabig az utolsó is. Valószínűleg én vagyok kicsit érzelmileg hátrányos helyzetű, de engem egyáltalán nem fogtak meg a karakterek, a történet egyes részei pedig irtózatosan túl voltak húzva. Ennyire még egy könyvnél sem éreztem a késztetést, hogy oldalakat ugorjak át.
Kemendi Tímea véleménye:
Ez a Sparks könyv sem okozott csalódást, faltam az oldalakat. Szinte mindegyik könyvében van valami kis csavar, amivel még jobban megkavarja a dolgokat. Ebben a történetben ez túl jól sikerült, már ami Jo-t illeti. Kicsit fura volt, nem tudok ilyet elképzelni az életben, de ettől függetlenül nagyon tetszett a történet. Remélem gyorsabban tudja írni a könyveit, mint ahogy olvasom, nem szeretnék a végére érni :)
Antal Regina véleménye:
Mondhatjuk hogy az egyik kedvenc íróm, pedig csak a kihívás miatt vettem kézbe az egyik könyvét, de a kihívás alatt ez a harmadik amit olvastam. És itt még nincs vége.
Bár a filmből ismertem a sztorit mégis élvezettel és várakozva olvastam. Mert van amit a film nem tud visszaadni, pl. a férj borzasztó gondolatait.
Jó volt.
Szaniszló-Bosznai Sára véleménye:
Tetszett ez a regény. Végig azért izgultam, hogy amennyire lehet happy end legyen a vége és ne az a fajta szokásos negatív kicsengés, amiért egyébként ezt az írót nagyon szeretem. A történet nôi fôszereplôje annyit szenvedett az erôszakos, iszákos volt férje mellett (amit az îró ráadásul nagyon érzékletesen lefest), hogy "muszáj" volt a pozitîv befejezés.
Berta Szilvia véleménye:
Megható és elgondolkodtató történet. Vajon hány ember szenved szenved a világon házastársi bántalmazástól és talán egész életében nem tud megszabadulni tőle? A főszereplő ki tudott lépni egy ilyen kapcsolatból és újra tudta kezdeni az életét. A legérdekesebb számomra a brutális férj gondolatai voltak. Mennyire másképp látta a házasságot, a felesége helyzetét. És az egyre jobban elhatalmasodó alkoholizmusa mennyire eltorzította az alapból is agresszív személyiségét. Aki szereti a romantikus történeteket, mindenképpen olvassa el.
Szalai Szabina véleménye:
Ahogy a többi Sparks-könyv, ez is egy fantasztikusan megírt történet. Illetve nem is kimondottan egy, hanem akár 3 különböző mesének is felfoghatjuk.
Nagyon tetszett, szinte faltam az oldalakat. Ha valaki még soha nem olvasott Nicholas Sparks művet, annak mindenképpen ez legyen az első!
Balogh Erika véleménye:
Újabb Nicholas Sparks gyöngyszem, az egyik kedvencem. Imádom az író stílusát, a történeteit, a karaktereit, mindent. Katie-t nagyon sajnáltam a sorsáért, rossz belegondolni, hogy milyen élete lehet egy nőnek egy ilyen férfi mellett, mint Kevin. És sajnos sokan lehetnek így. Sparks könyveinek talán pont abban áll a nagyszerűsége, hogy hétköznapi emberek a főszereplői, olyan történeteket mesél el, amik bárkivel megtörténhetnek, és így sokkal könnyebb azonosulni a szereplőkkel, beleélni magunkat a történésekbe. Itt is így voltam vele, igazán felháborító volt Kevin viselkedése, némelyik jelenet szabályosan letaglózott, rosszul voltam Kevintől, és szerettem volna pépesre verni. Olyan zaklatott voltam, mintha mindez velem történt volna meg. Alex és a gyerekek viszont nagyon szimpatikusak, örülök, hogy jóra fordultak a dolgok. Jo „kiléte” eléggé meglepett a végén, nem számítottam volna ilyesmire. Összességében ez is egy fantasztikus Sparks könyv, érdemes elolvasni!
Dékány Olga véleménye:
Alapvetően nem vagyok egy megszállott Nicholas Sparks rajongó, de a Menedék jó történet, nagyon erős érzelmi szállal, ami itt nem is a szerelem, hanem a megszállottságnak, a rajongásnak, a birtoklásnak egy olyan egyvelege, amelyet sajnos sok nőnek kell elviselnie és nagyon nagy erő kell az újrakezdéshez, hogy mindezt maguk mögött hagyják. Számomra ezért is volt élmény ez a fordulatos könyv, mert jól mutatta, hogy mi járhat egy ilyen ember fejében és miért nem tűrheti el ezt egyetlen bántalmazott nő sem.
Scheibelhoffer Liza véleménye:
Először féltem elolvasni, hiszen nem szeretem a romantikus műveket,de ebben a könyvben elég izgalom van ahhoz, hogy azt mondhassam...megérte. A szereplőkhöz könnyen lehet azonosulni, hamar megkedveltem őket, hétköznapi hibáikkal együtt. Olvasás közben gyakran éreztem, mintha én is egy szereplő lennék.