ADATLAP
Mentőcsónak
Az életem múlt a tárgyaláson. Huszonkét éves voltam, tíz hét házasság után immár hat hete özvegy… Az Alekszandra cárnő óceánjáró hajó 14-es számú mentőcsónakjának huszonegy napig tartó hányattatá sairól Grace Winter naplója tudósít, melyet védőügyvédei kérésére írt. A hajótöröttek közül három nőt megmentésük után bíróság elé állítottak, mert a mentő csónakban töltött 14. napon megölték a csónakot addig irányító tengerészt, Mr. Hardie-t. Charlotte Rogan első könyve letehetetlen. Egy hajótörés túlélőinek sorsán keresztül kérdések sorát veti fel: ki maradhat életben és miért pont ő, hogyan foszlik a civilizáció az emberről a létért való küzdelemben, mi a bűn, és ki a bűnös?

„Olvasóként megütöttük a főnyereményt!” – Westport Magazine ...
Tünde véleménye:
Bennem ez a könyv nem hagyott maradandó nyomot...nagyon távol áll a letehetetlen kategóriától. Sajnos sokszor untam,nagyon tárgyilagos könyv de lehet csak a szerző stílusával volt gondom.Persze a maga nemében tényleg sok elgondolkoztató kérdést vet fel,hogy vajon mi mit tennénk hasonló helyzetben az eszünkre vagy az érzelmeinkre hallgatnánk?Mennyire lehet elállatiasodnia az embernek...?

A témában inkább a Pi életét ajánlom,valahogy az gördülékenyebb volt,jobban szerettem olvasni,jobban átéltem.
Homlok Renáta véleménye:
Még tavaly augusztusban vettem a könyvet, de sajnos már akkor se tudtam semelyik kategóriába se bepasszírozni. Ez nagyon elgondolkodtató. Lehet több kategória kellene.
Ez a könyv szenzációs. Elgondolkodtató. Megrázó.
Hajótérés, mentőcsónak, túlélők. Sokan vannak a csónakban. Nagyon sokat. +9 fő. Menekülés közben megakadályozzák, hogy mások bemásszanak. Egy kisfiút se vesznek fel.
Vagy azok halnak meg, akik nem férnek be a csónakba vagy mindenki meghal, ez a kérdés az út során is előjön a vihar előtt. Ki maradhat életben? Ha senki se vállalja önszántából a halált mindenki meghal. Sorsot húznak, hárman kiugranak. Na én ezt semmiképp se tudnám elképzelni magamról. Igaz ezt se, hogy nem engedem fel az embereket a hajóba.
Érdekes kérdéseket boncolgat. pl. Ha van egy deszkád, de csak egy embert bír el, gyilkos vagy ha senkit se engedsz fel? Gyilkos az az ember aki lelök a deszkáról? Ha megmenekül bíróság elé állítják/állítanak? Van-e joga a társadalomnak ezt számon kérni? Aki túlél egy ilyen katasztrófát, az már csak bűnös lehet?
A csónakban három hölgy, köztük főhősünk, Grace is, kilöki a csónakból a tengerészt, amúgy szerintem neki köszönhetik az életüket. De emberünk, Hardie kemény, akaratos, biztos, hogy sok titkolni valója van, de én nem gondolnám, hogy ezért meg kell halnia. Nyilván a két nő, neheztel rá, már az elejétől fogva. Ki akarják golyózni. végül célt érnek. Az éhes, bizonytalan remény nélküli embereket könnyű befolyásolni. Hisz ugye az életük a tét.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Érdekes könyv, de annyira mégsem, hogy maradandó legyen. Letehetetlennek sem mondanám. Hasonló történetet dolgoz fel Yann Martel Pi élete című könyve, amit sokkal inkább ajánlanék (a belőle készült film sem volt rossz, de a könyv az igazi).
Koszorus Zsuzsanna véleménye:
Hajótörés után a mentőcsónakban. A túlélésért folytatott küzdelem felülírja a társadalmi szabályokat, előírásokat. A kérdés az, hogy van-e joga a társadalomnak a megmenekülés után számon kérni ezt a túlélőktől, és mikortól számít gyilkosságnak a gyilkosság. Harc a túlélésért, a reményért, a hatalomért, majd a végén az igazságért. Elgondolkodtató, hogy ki mit tenne meg egy ilyen szituációban a túlélésért és a többiekért, de szerintem az igazi választ senki sem tudja előre.
Kulcsár Réka véleménye:
Szeretem azokat a könyveket, amelyekről nem tudom első ránézésre, hogy mit is várhatok. Ez a könyv pont ilyen volt. Igaz, hogy a címe sokat elárul róla, mégsem ilyen történetre számítottam. Főleg az tetszett benne, hogy a története egyedi, egyelőre nem találkoztam könyvvel, melynek hasonló témája lenne. Jó volt olvasni.
Haász Irén véleménye:
Érdekes könyv, bár azt nem mondanám, hogy letehetetlen. Három hét krónikája, melyet egy mentőcsónakban tölt el a megmenekült hajótöröttek csoportja. Óhatatlanul összevetettem a Pi élete című könyvvel, ami szintén elég friss. A helyzet abban kiélezettebb, valóságosabb, holott egy tigrissel egy csónakban túlélni, nem túl valószínű. Mégis, valahogy reálisabb a napok múlásának leírása. Ott egyetlen ember a főhős, itt többen vannak. Jellemző, és biztos igaz, hogy ebben az esetben szinte azonnal a jellemek ütközésére kerül sor. Kiábrándult, vagy túlzottan embergyűlölő az író? Nem tudom, de a könyv nem vet jó fényt egy szereplőjére sem. Az önzés, a széthúzás, az erőszakhoz folyamodás a szereplők útja. Elgondolkodtat, hogy ennyi idő alatt ennyire elállatiasodhat-e az ember, ha segítségben reménykedik. Remélem, hogy nem.
Vágó Piros véleménye:
Jól olvasható, izgalmas könyv. Hál' Istennek nem a testi megpróbáltatások vagy a rettegés kiszínezéséről szólt. Más szerző biztos hosszasan ecsetelte volna mindezt, hogy jól átérezhessük. Pl. a túlélt nagy viharról csak említésként esik szó, miszerint abban Mr. Hardie valószínűleg megsérült, eltörte a karját.
Jó volt, de nem egy hűha élmény.