ADATLAP
Merész magyarok


Nyáry Krisztián Így szerettek ők című sikerkönyveiben a szerelem sorsformáló erejéről írt, az Igazi hősökben pedig személyes döntésektől példaszerűvé váló életekről. A folytatásban ezúttal 30 olyan magyart vesz sorra, akik a legnehezebb helyzetekben is emberek tudtak maradni, s akik számára önazonosságuk és belső bátorságuk a legszélsőségesebb történelmi helyzetekben is mindent felülírt. Magyarok, akik rendíthetetlen szilárdsággal követték saját értékrendjüket, akik a legsötétebb órákban is mások vigaszai voltak, akik nem féltek újat teremteni, még ha mások nem is hittek bennük, és akik kérlelhetetlenül hűek voltak önmagukhoz. Az iskolaalapító Teleki Blanka, akit a várbörtön sem tudott megtörni; a jobb kezét elvesztő sportlövő, Takács Károly, aki bal kezét használva lett olimpiai bajnok; a magyar gyógyszergyártást megteremtő Richter Gedeon, aki a halál torkában sem volt képes elszakadni a hazájától; a szíriai bevándorló Fadlallah el Hedad Mihály, aki a világ legjobbjává tette a bábolnai ménest; vagy az embermentő Karig Sára, aki azt vallotta: az embertelen törvényeket nem szabad betartani. Merészek voltak és magyarok. Mind magyarok.

"Féltek ők is, ahogy a többség, a bukástól, a sikertelenségtől vagy a megszégyenüléstől. De jobban féltek attól, hogy emberségük sérül, ha nem fordulnak szembe az embertelennel." - Nyáry Krisztián
...
Kovács Szilárd véleménye:
Bevallom egy kicsit kétkedve kezdtem elolvasni ezt a könyvet. Már csak azért is mert ugye az írója túlságosan "sztár" kategóriába tartozik.De a könyve olyan hétköznapi életekről szól akikről a történetírás hajlandó elfeledkezni. S ezért elég érdekes könyv volt. Ajánlani tudom azoknak akiket érdekel egy kicsit a történelem. Szokványos történelemkönyvben nem találja meg ezeket az adatokat.
Tomcsik Éva véleménye:
Karacsonyi ajandeknak vettem ezt a konyvet, de elotte meg elolvastam, hogy mennyiben hasonlit az Igy szerettek ok-hoz kepest. Fantasztikusak voltak a tortenetek, hogy leteztek olyan emberek, akik elveikert, masok segiteseert kepesek voltak magukat felaldozni, nem behodolni, sokszor mindenkivel szembemenni. Nagyon tetszett Richter Gedeon, Salkahazi Sara es Podmaniczky Frigyes tortenete. Jo lenne, ha szelesebb korben is ismertebbe valnanak ezeknek a hosoknek a tortenetei.
Nyúl Ildikó véleménye:
Karácsonyi ajándék volt ez a könyv,éppúgy,mint előző évben az Igazi hősök.Éppen a hiányzó kategóriának megfelelő:ebben az évben jelent meg.Nagy várakozással "vetettem rá" magam.Nagyon jó,hogy van aki arra szánja az idejét,tehetségét,hogy felkutatja az elfelejtett példa értékű emberek sorsát,tetteit.Néhány kivétellel most olvastam róluk először.Büszkék lehetünk,hogy ennyi nagyszerű magyar volt (és van is ) a világban!