ADATLAP
Mielőtt megismertelek
...
Reka Balazs véleménye:
Ezt is kötelezőként kaptuk és ez volt az egyetlen könyv,amivel kicsúsztam a határidőből. Azért,mert elég nehezen szántam rá magam. De a várakozásaimmal ellentétben jó volt. Nem lett a kedvencem,de tetszett. Bemutatja a pénz fontosságát,szerepét és az akkori nézetek a pénzzel kapcsolatban a mai világban is érvényesülnek. Tetszenek Jókai fricskái az emberiség sekélyessége ellen.Nagyon szerettem, ahogy Lou és Will összeszoktak, és egymásra találtak. Bár sejtettem, hogy Will nem gondolja meg magát, mégis nagyon szurkoltam érte. Morális kérdéseket feszeget a könyv, és remélem nekem soha az életben nem kell majd hasonló döntéssel megküzdenem. Sodródtam a történettel, hol nevetve, hol könnyeimen át
Mészáros Ágnes véleménye:
Jojo Moyes igazán tud valamit. Annyira magával ragadt ez a regény, hogy teljesen beleéltem magam. Hacsak egy kicsit is abbahagytam az olvasást utána mindig a gondolataimba merültem. A teljes önzetlenség mutatkozik meg a sorok között. Véleményem szerint kevés emberben lenne meg az az akarat ami Louban. Minden egyes lapon éreztem az odaadást, a félelmet, és azt, hogy változik meg a gondolkodása, az élete Lounak.
Azt hiszem itt olvashatunk arról, milyen az mikor két ember között több van mint barátság de kevesebb mint szerelem. Sajnálom,hogy nem happy end lett a vége. Annyi mindent írhatnék még de félek kevés lenne, mert ez az alkotás sokkal többet érdemel hétköznapi kliséknél. Szerettem volna valami megfelelőbb kategóriába besorolni de ennél szebbet nem találtam. Azt hiszem két éve olvastam először de akkor egészen másképp értelmeztem az egészet.
Fekete Gabriella véleménye:
Nagyon szép történet két fiatal emberről kiket egy szörnyű baleset nem hoz össze talán sosem találkoznak, de egymásba biztos nem szeretnek. Különleges szerelem az övék, s egy gonosz szellemként a halál végig ott lebeg kettőjük között. Nehéz kérdéseket is felvett, miért érdemes élni, élethez való jog, eutanázia. Nagyon sokat sírtam a végén, de így is örülök, hogy elolvastam. 5/5
Névte Lenke véleménye:
Adott két ember, akikben látszólag nem sok közös van azon kívül, hogy egy városban élnek: különböző körülmények között nevelkedtek, más társadalmi osztályban élnek. Az anyagi helyzetük, családjuk, munkájuk is egyértelműen más irányba viszi az életüket. Mert mi is lehetne a közös egy arisztokrata, művelt, vakmerő férfiban és egy introvertált, munkásosztálybeli lányban, akitől az egész családja függ?
A válasz a szabadság.
Berényi Rózsa véleménye:
Nem egy szokványos szerelmi történet,mert nem a szerelmen van a fő hangsúly.Súlyos problémát feszeget,az eutanázia kérdését.Én, a magam részéről egyetértek azzal,hogy egy gyógyíthatatlan beteg embernek joga legyen dönteni a saját életéről.Humánus segítséggel távozzon.
Takács Aliz véleménye:
Érdekes szerelmi történet, sokfajta szemszögből megvilágítva. A regény több nagy kérdést is felvet, köztük a saját élethez való jogot, a gyógyíthatatlan betegséget, a motivációkat, az élet értelmét. Aranyos szófordulatokkal, nyelvtani elemekkel dolgozik az írónő. Nagyszerűen alkotja meg a két főszereplő Will és Lou karakterét és a köztük kialakuló kapcsolatot. A történet lezárása pedig méltó egy búcsúzáshoz.
Müller Judit véleménye:
Nem vagyok híve a lányregényeknek, de ez a könyv magával ragadott. A történet egy nem mindennapi, tragikus szerelem. Ami számomra élvezhetővé tette, az a szereplők személyisége, szerethetők, akikből a humor sem hiányzik.
Kiss-Vasas Bettina véleménye:
Érzelmi hullamvasútat éltem meg. A női Lou szereplő bizonyos személyiségjegyei hasonlítanak az enyémekre - "megmenteni, akit szeretünk"- , mégis kissé zavart, mikor hisztisebbre illetve kibírhatatlanabbra vette a figuràt, mely igazaból a második részben volt nagyon erőteljes. A törtenet tetszik. Willt még én is meggyászoltam, már-már valósnak érzékeltem a karaktert.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Csodaszép, magával ragadó, nagyon elgondolkodtató könyv. Egyik szereplő helyzete sem könnyű: Lou-é, Will-é, Will szüleié....Teljesen más szemszögből látja a könyv elolvasása után az ember a hétköznapi dolgokat! Természetesen elolvastam a folytatását is....de az már külön könyv, külön összefoglalót igényel! :)
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Hát ez az a történet, ami biztos hogy átalakítja a gondolkodásodat. Mert az egy dolog, hogy van egy rokkant férfi, de ahogy ő látja a dolgokat, azt egy egészséges valószínűleg biztosan nem úgy látja. Amellett hihetetlen erő és energia sugárzik mindkét szereplőből, Lou nagyon bízik abban, hogy meg tudja változtatni Will élethez való hozzáállását. Nagyon tetszett, egyszerűen alig tudtam letenni, pedig maga a lelki háttér nem könnyű...
Borcsa Ferenc véleménye:
Nem egy egy igazi boldogító románc ez a könyv, hanem egy különleges szerelmi történet, ami nem csak a szerelem szemszögéből láttatja a dolgokat. Megmutat másfajta érzéseket is, amelyekkel az élet szembesíti az embert. Nagyon tetszett a könyv. Bárkinek ajánlom, aki nem csak egy egyszerű szerelmi történettel akar szembesülni.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Nagyon meghatò ès szèp törtènet. Will ès Lou kapcsolatàròl, összeszokàsàròl szòl. Közben szurkolhatunk, hogy a làny terve valòra vàljon. A vège fele èrezhető volt màr a szomorù vèg, de szorìtottam, hogy sikerüljön. Megdöbbentett a fèrfi anyjànak vègső reakciòja, de mègis talàlkoztak.Nagyon elgondolkodtatott a könyv, biztosan elolvasom a folytatàst is.
Simon Csilla véleménye:
Nagyon szerettem, ahogy Lou és Will összeszoktak, és egymásra találtak. Bár sejtettem, hogy Will nem gondolja meg magát, mégis nagyon szurkoltam érte. Morális kérdéseket feszeget a könyv, és remélem nekem soha az életben nem kell majd hasonló döntéssel megküzdenem. Sodródtam a történettel, hol nevetve, hol könnyeimen át...
Leitner Izabella véleménye:
Már nagyon rég volt, hogy egy könyv ennyire megérintett, mint ez a történet... Nagyon jól szórakoztam miközben Louisa és Will "összecsiszolódtak". Rengeteget nevettem a beszélgetéseiken. :) És végig szurkoltam, hogy Will gondolja meg magát a könyv végére, de sajnos sejtettem, hogy ez a történet nem happy end-del fog végződni. Az utolsó részt végig sírtam. Teljesen beszippantott ez a könyv. Miután elolvastam még napokig ekörül forogtak a gondolataim. Mindenképp elolvasom a folytatást is, kíváncsi vagyok mi történik Louisa-val. :)
Kovács Réka véleménye:
Nagyon szerethető, esendő szereplőkkel teli keserédes történet. Igazából az első oldalától kezdve imádtam. Az különösen tetszett, hogy egy-egy fejezetben más mellékszereplők nézőpontja szerint is kapunk ízelítőt a történetről. Gondolom azzal nem mondok semmi meglepőt, hogy az utolsó pár fejezetet végig bömböltem, hogy alig bírtam olvasni, de előtte kifejezetten vicces volt, lehetett rajta nevetni. És csak hogy kicsit parancsolgassak, mint Will: mindenki olvassa el, aki nyitott a kesernyésen vicces romantikára.
Dézsiné Kresák Ildikó véleménye:
Kicsit félve kezdtem bele a témát illetően, de hamar bele lehet szeretni. Olvasmányos, szerethető szereplőkkel. Rettentően kíváncsi voltam a végére, ezért pár nap alatt ki is olvastam. Néhol nevetős, néhol sírós, de mindenképpen egy gyönyörű könyv. Miután befejeztem, napokig a hatása alatt voltam. Biztos, hogy el fogom olvasni a folytatását is, de egyenlőre ülepednie kell bennem ennek a történetnek.
Czéman Eszter véleménye:
Kevés olyan eset van, amikor a film jobban tetszik, mint a könyv, de ezzel a könyvvel ez volt a helyzet... Pedig a film sem tetszett annyira.
Jogos a kérdés, hogy akkor miért olvastam el a könyvet. Hát az történt, hogy huzamosabb időre ott ragadtam egy barátnőmnél könyv nélkül. Átböngészve a polcait ez a cím ismerősnek csengett, így leemeltem a könyvet a polcról... És amit én egyszer elkezdek, azt szerencsére be is fejezem...
Molnár Dorottya véleménye:
Édesanyámtól kaptam karácsonyra ezt a könyvet és a folytatását. Azóta is ez ugrik be elsőként ha visszagondolok. Nem szeretem a szerelmes könyveket,filmeket ez mégis tetszett.Megfogott az egyedi hangvétel,tervezem egy sárga-fekete csíkos térdzokni megvételét.:)
Oravecz Ivett véleménye:
Nagyon szkeptikus voltam ezzel a könyvvel kapcsolatban. Először a trailert láttam a moziban és egyáltalán nem tetszett. Az életrevalók koppintásának gondoltam. Nem is akartam elolvasni, de ketten is ajánlották.. így elolvastam. Azt hiszem már az első pár oldalon beleszerettem és szerelmes voltam végig :), nem akartam, hogy vége legyen. Aztán megnéztem a filmet, kár volt...
Rácz Alexandra véleménye:
Kedves, szívet melengető történet. A nem szokványos vége teszi igazán különlegessé. Tökéletes könyv azoknak, akik szeretik a romantikus alkotásokat. Letehetetlen, alig két délutánra volt szükségem, hogy elolvassam és már kezdem is a 2. részét. A film is remek belőle... :)
Lajos Aliz véleménye:
Annyira gyönyörű és szomorú ez a könyv. Már régóta elakartam olvasni, és most pár nap alatt sikerült is. Lehetetlen letenni, és ha sikerült is csak azért, hogy zsepit vehessek elő és sírjak. Nagyon megható volt, úgyhogy remélem a második részben sem fogok csalódni.
Markó Andi véleménye:
Csodálatos, gyönyörű szép történet, az utolsó fejezetet végigbőgtem. Pedig tudtam, mire számítsak, kivételesen előbb láttam a filmet, mint hogy a könyvet olvastam volna. De így is könnyekig meghatott. Nagyon kényes a témaválsztása, de biztos kézzel nyúlt hozzá az írónő. Letenni sem tudtam, jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Katona M. Anita véleménye:
Kicsit a P.S. I love you-ra (Utóirat: szeretlek) emlékeztetett a vége. De ennek ellenére az egyik legszebb történet volt. Különösen szeretem azokat a romantikusakat, amik nem szokványosak, nem happy end a vége. Imádtam az első oldaltól kezdve, Lou bolondságát át mindent. Kár, hogy sokszor akadtam el, mert meg kellett siratnom 1-1 részt.
Kiss Kinga véleménye:
Ezt a könyvet lehetetlen volt letenni. Elgondolkodtató, megható, érzelmekkel teli, olykor humorral fűszerezett. Tudtam, hogy mi lesz a vége, de reménykedtem más végkifejletben. Csodálatos alkotás!
Járfás Barbara véleménye:
Hát úgy érzem letehetetlen könyv volt. A filmnek csak az előzetesét láttam, de mindenképpen a könyv érdekelt a film előtt. Nem számítottam happy endre..mégis valahogy mindvégig bele tudtam bújni Lou karakterébe, és vele együtt reménykedni, érezni amit Ő érez. Még a hatása alatt állok a könyvnek, furcsán melankolikusnak érzem magam. Ajánlani is tudom a könyvet meg nem is...akit érdekel egy mélyen megindító történet és nem fél belelátni ebbe a világba olvassa el. Maradandó élmény.
Triszné Szabó Márta véleménye:
Ezt az írónőt is a Kihívás alkalmával ismertem meg. Annyi jót írtak a könyveiről, hogy én is kerestem egyet a könyvtárban. Nagyon tetszett Louisa és Will története! Végig izgultam értük, de sejtettem és megértettem a férfi döntését. Csodálatos, amit a lányért tett, aki ezt meg is érdemelte! Jól megírt történet, teli érzelmekkel, fordulatokkal - fogok még az írónőtől olvasni!
Széles Viktória véleménye:
Először a könyvet olvastam el, majd amikor megjelent a film azt is megnéztem. Nagyon szomorú történet. Érdekesnek találtam az elejét miszerint nem egy ápolónőt vettek fel Will mellé, hanem Lou-t akinek semmi tapasztalata nem volt egy kvadriplégiás emberrel. Két ellentétes embert ismertem meg. Louisa csak éli az életét, de nem élvezi, nem tudja elhagyni a családját. Will pedig a betegsége előtt imádta, élvezte az életét. A betegsége azonban teljesen kettétörte karrierjét és életét. Nekem nagyon tetszett, ahogy Lou öltözködik. Nagyon vicces és ezt Will is annak tartotta. Az elején én sem értettem miért csak 6 hónapra alkalmazzák Lou-t. De miután megtudtam abban reménykedtem, hogy Lou meg fogja tudni változtatni Will döntését. Tetszik ahogyan Lou minél jobban be akar látni egy kvadriplégiás ember életébe. Mindent kitervel, ami nagyon jó ötleteket tartalmaz de mégis kudarcot kell vallania. Sejtettem, hogy a könyv végén Will véghez fogja vinni a tervét, de reménykedtem benne, hogy Lou szerelme segíteni fog neki, hogy inkább éljen vele. Azt a részt ahol elmegy utána Svájcba én személy szerint végig sírtam. Egyrészt igazat adtam Lou-nak, hogy nem akarta elfogadni amit Will tenni akar. Másrészt Will-nek is igaza volt. Ahogyan neki kellett élni az nem élet, főleg úgy hogy ő imádta az életet. A második részét még nem olvastam el de mindenképp elakarom. Kíváncsi vagyok, hogy fogja Louisa Clark az életét folytatni Will nélkül.
Kovacs Marta véleménye:
Eloszor a filmet lattam a moziban,ami nagyon magaval ragadott a nem hetkoznapi tortenete illetve a szereplok foleg Lou csipasziv szemelyisege miatt.
Ezutan fogtam neki a konyvnek,ami hozta azt amit vartam.Mint altalaban az lenni szokott a konyvben meg jobban megismertuk a szereploket valamivel tobb tortenetet meselt el es szamomra Will humora is meg jobban atjott.("-Vajon meg mi a fenet szokott belecsempeszni az etelembe?Legkozelebb majd azt mondja,hogy nyissam ki az alagutat,hogy Miszter Vonat elvissen egy kelbimbopuret a kovetkezo allomasra?").
Szamomra ez egy nagyon jol megirt konyv,tele erzelmekkel,remenyekkel es elfogadassal.
Balogh Renáta Márta véleménye:
A filmet láttam először, ami nagyon tetszett, érdekesnek, megosztónak tartom a témát, amit boncolgat (és hát, kit akarok áltatni, azért a szerelmi szál és Will karaktere is nagyon megfogott, főleg ahogy egyre inkább kinyílt, bár ez a könyvben nyilvánvalóan hangsúlyosabb volt). A film hatására kezdtem el tehát olvasni (eredeti nyelven ugyan, de a játék szabályzatában foglaltak miatt nem csináltam neki külön "profilt") és IMÁDTAM! Nagyon szépen felépített történet, magával ragadó, mindemellett pedig engem folyamatos gondolkodásra késztetett. Nem csak az eutanázia kérdését gondoltam újra, de Will legtöbb gondolata engem - talán kicsit a koromból adódóan is - nagyon megfogott, tetszett, hogy Lout arra próbálta végig sarkallni, hogy keressen lehetőségeket és éljen meg- és át mindent, amit csak lehet. A döntését a könyvben értettem meg igazán, szerintem teljesen elfogadhatóan indokol, illetve engem nagyon megérintett, mikor a könyv végén, mielőtt meghal, valami olyasmit mond, hogy hosszú idő óta ez az első dolog, amit teljesen szabad akaratából tesz, ez a kijelentés világít szerintem rá igazán arra, hogy milyen rettenetes lehet ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülni egy olyan embernek, aki korábban vezető pozícióban dolgozott, egyébként is önálló, makacs és főleg nyughatatlan természet (nyilván minden más típusú embernek is rettenetes lehet ilyen helyzetbe kerülni.) Egyértelműen Will volt a kedvenc karakterem, ami érdekes volt számomra, hogy Lout a filmben sokkal jobban meg tudtam szeretni, itt ennek gátat szabott például az, ahogyan a testvéréről beszél (még ha adott ponton érthető is) . Mindent összevetve 5/5* ! (Kicsit sajnálom, hogy lett folytatása, mert szerintem Will Traynor nélkül nem az igazi, még akkor is, ha valójában a főszereplő nyilván inkább Lou, de mivel nagyon kíváncsi vagyok, biztosan elolvasom!!)
Nagy Kati véleménye:
Keresztanyám ajánlotta ezt a könyvet. Nem akaródzott elolvasni, mert tudtam, hogy szomorú lesz a vége. Addig nyúzott, amíg kötélnek álltam. Nem bántam meg. Nagyon szép könyv. A karakterek nagyon szeretetreméltók és érdekes megfigyelni Will változását. Sejtettem mi lesz a könyv vége, ennek ellenére reménykedtem, hátha máshogy alakul. Egy részről megértem Will döntését, másik részem viszont nem tudta elfogadni.