ADATLAP
Minden
Miért vannak előítéleteink? Miért közösítünk ki bárkit, vagy éppen miért emelünk zsarnokká? Miért hatalmaskodunk a kiszolgáltatottak felett? Miért vagyunk erőszakosak? Miért élünk vissza a bizalommal?

Janne Teller elsősorban fiataloknak szóló népszerű és sikeres könyvei élénk vitát kavarnak a világban. Elég, ha csak a Semmi körüli nemzetközi botrányokra gondolunk (a ma már kötelező olvasmánnyá avatott regényt először betiltották még a toleranciáról híres Dániában is!). A dán írónő Minden című novelláskötetében ismét olyan konfliktusokat helyez a középpontba, melyek mindnyájunkat érintenek, s életünk folyamán egész biztosan találkoztunk velük. Mi kényszerít például egy fiatalembert arra, hogy erőszakot alkalmazzon? Meg lehet-e érteni az intoleranciát és a szélsőségességet? A bosszú mikor elfogadható indíték, egyáltalán erkölcsileg elfogadhatóvá lehet-e tenni a bosszúállást? Janne Teller új, fontos és provokatív könyvében súlyos és kényelmetlen kérdéseket tesz fel, miközben szembesít tetteink legszörnyűbb következményeivel is.

Teller tömör, szófukar, nyers prózájával és a metafora erőteljes használatával kényszeríti az olvasót az állásfoglalásra, nem ad kibúvót, minden egyes novellában döntenünk kell helyes és helytelen, jó és rossz között.
Nyolc történet, ami élesen belénk vág – asszimilációról és kirekesztésről, előítéletről és intoleranciáról, gyilkosságról és halálbüntetésről, erőszakról és bosszúról, integrációról és kulturális sokféleségről....
Baracskai Anikó véleménye:
Izgalmas könyv volt, de messze nem volt hasonlítható az író SEMMI című könyvéhez. Nem csak a műfaj miatt. Nekem sok esetben kicsit zavart volt az írás, s néha vissza kellett lapoznom az oldalakat. Ettől függetlenül minden novella végén gondolkodnom kellett, és izgalmas volt, hogy egy történet végén sem volt könnyen elválasztható a jó és a rossz.
Járfás Vivien véleménye:
Engem nem nyűgözött le a kötet, valami jobbra számítottam az alapján sokan mennyire felmagasztalták az írót. Ennek ellenére kétségtelen, hogy a novelláknak volt egyfajta hangulata, ami a legelejétől beszippantja az embert és nem engedi el, sokáig még az olvasás után is vele marad. Nem ez lesz a kedvencem, de a hangvétele miatt mindenképp ajánlanám elolvasásra.
Kapitány Zita véleménye:
Nem tetszett annyira, mint a Semmi, emlékszem, azt egy éjszaka alatt olvastam el, le se tudtam tenni. Volt egy-két novella, ami nagyon tetszett, de miután kiolvastam, nézegettem a tartalom jegyzéket, volt egy, amihez vissza kellett lapoznom, hogy miről is szólt. Ez sajnos elég nagy negatívum.
I Luca véleménye:
Imádtam! valódi, elgondolkodtató, nyomot hagy olvasás után is meg hosszú, hosszú hetekig.... Némely történet annyira aktuális, hogy akar par hónappal ezelőtt is íródhatott volna. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Az írónő stílusa eredeti, élvezhető volt már a Semmiben is, és nem okozott csalódást ebben a kötetben sem. A novellák hangulata változatos volt, ahogy a narrációjuk is, de általánosságban mindegyikről elmondható egy kis nyomasztó légkör.
Ahogy a Semmiben is, itt is olyan témákat boncolgat, amiket sokan inkább kerülni igyekeznek, és nehéz megítélni a szereplők döntésének helyességét. Félelmetes jó társadalomképet fest szinte mindegyik történetben. Különösen tetszik, ahogy képes gyermek szemmel nézni és előadni a dolgokat, ártatlanul de sokszor mégis kegyetlenül őszintén.
Szabó Sarolta véleménye:
8 rövid történet. Ebből 7 fiatalok elbeszélése. 7 szól az emberi gyarlóságról, arról, milyen gaztettekre is vagyunk képesek. Valamint arról, a nemtörődömségünk, a porblémákkal szemben tanúsított struccpoltikánk hogyan vezethet odáig, hogy mások - akikről úgy gondoltuk, nem vagyunk rájuk hatással - gaztetteket kövessenek el. Most akkor ki is a hibás? Ők? Vagy mi magunk, a társadalom?
Janne Teller nem ad választ, de a kérdést olyan formában teszi fel, hogy az - hiába van a kötet ifjúságinak besorolva - korosztályra való tekintet nélkül mindenkit gyomorszájon vág egy kicsit. Megkönnyebbülés ezek után a 8. történet olvasása, amely nem több, mint egy vallomás az írás, mint művészet és mint tevékenység gyötrelmeiről. Nos, nem ics csodálom, ha az írónőnek nem volt sétagalopp ezen történetek megalkotása...
Simon Csilla véleménye:
A kötet történetei több év írásaiból áll össze egységgé. Mindegyik a mai napon is időszerű és hétköznapjainkban tapasztalható témát feszeget. Kényszerít az állásfoglalásra....megrázó, valódi.
Hegedűs Henriett véleménye:
Valóban novellák gyűjtője ez a könyv, amelyek mindegyikében van erőszak, kivéve az utolsót, amely az író munkásságát, technikáját részletezi. Valahogy azonban ez az erőszak nekem nem a zsigeri erőszakként jött át. A szívem majd kifacsarodott néhány történet végén, a másiknál meg mélyen ledöbbentem. Aztán a másiknál azt gondoltam a végén, hogy na tessék, ez a társadalom, kifordít bennünket önmagunkból, ez az erőszak valójában az életigazság, ami igazság, tehát fáj. Minden történet kicsit mást hozott ki belőlem is, mert ez az erőszak, mindenkiből mást hoz ki...
Rea Kovats véleménye:
Kis méretű könyv kevesebb, mint 200 oldallal, vastag margókkal, viszonylag nagy betűszedéssel - első blikkre azt hinné az ember, hogy egy könnyed, hamar kivégezhető olvasmányt tart a kezében, ami ideális egy délutáni kikapcsolódásra vagy nyári strandolásra, miközben a Nap pecsenyévé süt minket. Lényegében az utóbbi stimmel, mert ki lehet végezni pár óra alatt - viszont ami utána marad, az rendesen megbolygatja a lelki nyugalmunkat.
vermes ráhel csenge véleménye:
wow, nem mondom...kemény könyv. nem mondom, hogy minden sztorit értettem, mert az nem igaz, de amit igen, annak az igazságától futkosott a hátamon a hideg...estméletlen, habár a semmi nekem jobban tetszett, a minden indirekt bizonyítását jobban értem.
Knauz Anna véleménye:
Ez a könyv egyértelműen hasznos. A Minden valóban rendkívül provokatív olvasmány, viszont ezzel együtt szokatlanok, mind a történetek, mind a gondolkodásmód. Nagyon tetszett, hogy az Írónő a dolgoknak mindig a másik oldalát tanulmányozta és emiatt álláspont foglalásra kényszerített. Ez Minden. :)
Botosné Verba Ágnes véleménye:
Ez volt az első könyvem az írónőtől. Magyon érdekes, elgondolkodtató de egyúttal nagyon nehéz, megrázó könyv. Konfliktushelyzetek más szemmel. Igen, egyszer mindenkinek érdemes volna elolvasni!
Kárpáti Dóra véleménye:
Janne Teller Minden című novellás kötete, vagyis a novellái tetszettek. A Semmi című könyvet is olvastam, nekem jobban tetszett a Minden novellái, de persze ez csak saját érzések. Elgondoztatóak és a mindennapi életet írja le. Például a "Ahogy úgy ringatják a csípejüket szemüket a földre szegezve" a mai európai helyzethez is hasonlítható, a bevándorlók kapcsán. A gyermekek végtelensége kapcsán pedig a "Sárga fény" novella tetszett. A "török szőnyeg" és még a "Nyalóka" novellák tetszettek. A "Nyalóka" novellában egy kisfiú másképp gondolkodik, mint a többi átlag ember és ez baj vagy sem? Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el a novellakötet.
Pető Katalin véleménye:
"Sokszor az az érzésem, mintha egy mások által épített kártyavárban lennék; s bár én másképp raknám a kártyákat, nem én döntök. Szóval még mindig az a legjobb, ha a saját fantáziakártyáimat rakosgatom, egyiket a másikra, kitalációk tömege, ami keresztezi azt a kártyavárat, amit mások valóságnak hívnak. A valóságban nem ismerem ki magam. Ez jó is meg rossz is. Ahol én keverem a kártyákat, ott a világ olyan, ahogy én látom. Ott mindig és sose vagyok egyedül. Ez se nem jó, se nem rossz. Egyszerűen így van."
Fenti idézettel is azt jelezném, megint egy elgondolkodtató kötetet sikerült elolvasnom. Nekem nehezebben ment, mint a Semmi. Ebben is voltak megrázó sorok. Összességében nem lett a kedvencem.
Otártics Andrea véleménye:
A Semmi után nagyon kíváncsi voltam az írónő Minden című novelláskötetére. Az utolsó novellát értettem, de nem értettem, hogy mit is akart vele mondani. Furcsa volt. Az összes többi írás valahogy egységet képez. A török szőnyeg és a nyalóka tetszett. Összességében jó, hogy elolvastam, de a Semmi sokkal nagyobb hatást gyakorolt rám.
W. Dóra véleménye:
Janne Teller nagyon erős kötetet hozott össze, amik gondolkodásra késztetik az embert, hogy máshogy nézzen a perifériára szorult emberekre, vagy megértőbb legyen másokkal. (Fél pont levonás a Minden novella miatt.)
Balazs Diana véleménye:
Tömény könyv, durva, de sajnos valós témákat boncolgat. Hallottam véleményeket a könyvről, úgy érzem nem sokan értik meg, hogy az írónő mit próbál elmondani a történeteivel, ami szomorú, mert pont ezek miatt a témák miatt (modernkori rabszolgatartás, erőszak, kiközösítés stb.) tart ott az emberiség ahol.
Liliom Rebeka véleménye:
Ezt a könyvet először az osztályfőnökömnek vettem ki a könyvtárból. Ő, és utána pár osztálytársam is azt mondta, hogy nagyon lehangoló történeteket tartalmaz, és utána semmit nem volt kedvük csinálni. Egyre kíváncsibb lettem, ahogy beszéltek róla, ezért rávettem magam, hogy elolvassam és megtudjam, mi az, ami ennyire megráz valakit. És igazuk volt sajnos... Sok történeten még most is jár az agyam, ijesztő, hogy az érintettek ennyire kicsi gyerekek is lehetnek. Mindenkinek érdemes lenne elolvasni, és elgondolkodni rajta. Nekem a "Semmi"-nél jobban tetszett,
Endrei Dorottya véleménye:
Néha ahogy olvastam annyira elképedtem, hogy újra kellett olvasnom egy-egy bekezdést. Nem ez az első könyv amit Janne Tellertől olvastam, és már olvasták néhányan az ismerőseim közül, így azért valamennyire tudtam mire számíthatok, főleg a Semmi letaglózó története után, de erre nem voltam még így se felkészülve. Erre nem is lehet. Nagyon sokat gondolkodtam az erőszakon olvasás közben is, meg miután letettem a könyvet. Tudtam hogy ilyen dolgok történnek a világban - hallani a hírekben, elvétve olvasni egy-egy könyvben, véletlen hallva a szomszéd nénitől - de mégiscsak más távolról tudni, mint az amikor az egészet végül is azok szemszögéből éled át akik ezeket teszik. Egyszerűen elborzaszt az, hogy a világunk tényleg ilyen erőszakos lehet. Nemi erőszak, családon belüli erőszak, erőszakos cselekedetek (emberölés)... Sosem értettem hogy mi viszi erre egy ember lelkét. Ugyan a könyv nagyon szépen megmutatja mi lehet ezeknek az oka: de még így se tudhatjuk biztosan. Hisz nem tudhatjuk mi zajlik le egy másik ember fejében, csak tippelgethetünk.
Már a Semmi is megfogott a komoly témájával és amikor megláttam ezt a könyvet tudtam: ezt nem hagyhatom ki! És megint ugyanazt tudom mondani, mint a Semmi után: ismét több lettem, ismét többet tudtam meg a világról magam körül.
Máté Kata véleménye:
Elég vegyes érzelmeim vannak a Mindennel kapcsolatban, a Semmihez hasonlóan. Fontos és aktuális kérdéseket vet fel és válaszol meg a maga módján. Pontosabban hagyja, hogy az olvasó maga válaszolja meg. Én nem találtam Mindenre választ, de azt hiszem ez nem is olyan nagy baj. Biztos,hogy újra olvasom.
Horváth Zsófia véleménye:
Jane Teller újabb regénye a Semmihez hasonlóan elég komoly kérdéseket boncolgat. Olyan problémákat, amikkel mindenki szembesül az életben, a legtöbben épp kamaszkorban. Voltak a könyvben novellák amik nagyon tetszettek, például a Nyalóka nagyon megfogott. Összességében nagyon jó könyv, de kell hozzá egy bizonyos hangulat, amit én személy szerint nem mindig találok meg.